1. Impressie van het jaarlijkse workshopweekend van Gemengd Vrouwenkoor Herman de Winter te Groet.
  (opgenomen met een mini Sony camera (Bloggie)

  # vimeo.com/14920831 Uploaded
 2. Lied gezongen door het Gemengd Vrouwenkoor Herman de Winter uit Haarlem. Tekst en muziek: André Rooijmans. Arrangement: Leo Aussems.

  # vimeo.com/9015143 Uploaded
 3. Video van 5 minuten ( een echte vijver!) in de reeks poëzie-video's onder de titel het Scorend Vermogen der Dingen. Deze 'dichterlijke observaties' werden getoond tijdens de maandelijkse poëzie-avonden in taverne de Waag aan het Spaarne in Haarlem.

  HET SCOREND VERMOGEN DER DINGEN
  Of: kijken we wel?! (André Rooijmans)

  “We hebben met een ernstige situatie te maken; ‘n situatie die niet overnight overwaait!” Hij zei het zonder te benadrukken of in de lach te schieten. Ook de anders zo goedlachse presentatrice van het zaterdagochtend radioprogramma lachte niet, maar stelde direct daarop haar volgende vraag.
  Het gebeurt soms zomaar zonder dat het echt opgemerkt wordt. Als paaseieren zo mooi liggen ze in al hun schoonheid verstopt in de dingen. De meeste paaseieren worden nooit gevonden…
  Neem nou die voetbalcoach. ’n Dick Advocaat- of Ronald Koeman-type, ja die was het, ik zie hem voor me. Hij zei het wel drie keer binnen 1 minuut. Onbedoeld uiteraard, want het was vakjargon, maar met de kracht van een dichter. Het kwam er stoer uit, maar tegelijkertijd verrassend fris binnen; ik veerde op, was geneigd te roepen ‘mooi Ronald!’ maar zag dat niemand raar opkeek van zijn woorden die hij zojuist voor de zoveelste keer – we kunnen hier spreken van een stopwoord – hardop uitgesproken had. Ik viel stil. Wat een schoonheid in die twee woorden die er zojuist tussen-neus-en-lippen uitkwamen mompelen: ‘…in de tweede helft heeft hij min of meer gefaald, sou je kunne seggen. Het scorend vermogen van deze midvoor, seg maar, kwam niet tot z’n rech…t.’
  ‘Scorend Vermogen’… wauw. Dát kwam aan. En binnen! Bij mij alleen, niet bij Koeman; die ratelde door in onbegrijpelijk jargon waarbij ‘drie-konne-pinaltie’ niet eens voorkwam, en wist niet welk een schoonheid hij had blootgelegd: scorend …. vermogen. ‘n Béétje dichter veert onmiddellijk op...

  Ménsen hebben kennelijk een ‘scorend vermogen’: een verborgen talent dat op de een of andere manier er wel is, maar niet altijd tot z’n recht komt. Maar een scorend vermogen is niet alleen aan mensen voorbehouden: ook ‘de dingen’ kunnen hun paaseieren verstopt houden of blootgeven…

  Scorend vermogen… prachtig middenrijm met een licht afwijkende o-klank die je gezicht even een andere aanblik geeft. Maar het doet meer: het belóóft wat! Het laat vermoeden, verwonderen, verrassen, verbazen, juichen, dansen, huilen, kortom: …. tatatadaaaa: scoren!!!!

  Beste luisteraars, en/of kijkers, denk niet dat ik hier iets bijzonders sta te vertellen, want: ALLES, alles heeft een scorend vermogen!! Ik zal de komende Woorden in de Waagschaal het scorend vermogen der dingen proberen te verbeelden. Noem het dichterlijke observaties. Ik zal zoeken naar de paaseieren die al jarenlang verborgen liggen in de donkere hoekjes van tuinen waar niemand meer woont, of perken die verwilderd raakten of overgoten door het asfalt van ons snelle leven….

  In het voorbij gaan blijf ik zweven
  Boven de gedachte dat
  alles blijft terwijl het voorbij trekt
  Het maakt me zielsgelukkig
  Zonder dat ik kennis heb van voorbijgaan
  En de dood

  … vond ik laatst. Zomaar, een gedachte, voorbijdrijvend in het water. Waarschijnlijk lag het er al honderden jaren, of een week. Ik weet het niet, maar het kwam ineens voorbij en ik dacht nog: ‘Hé… mooi…

  Na de MoNumenten-films van Gerrit van Dijk – dat ‘ná’ wil niet wil zeggen dat ik ze opvolg of vervang, want Gerrits Monumenten zijn niet op te volgen uniek en niet uitwisselbaar, net als al zijn films, (ookal denken sommige Amerikaanse videoclipmakers daar anders over!).
  Nee, na de Monumenten wil ik u maandelijks in zo kort mogelijke video’s het scorend vermogen der dingen tonen. ‘Zo kort mogelijk…’ (tja dat was dan wel een goeie raad van de meester: ‘hou het kort, want je hebt de neiging je filmpjes vrij lang te laten duren, André! Het publiek trekt dat niet!’ Tja, daar had hij een punt. Ik roep het zelf altijd tegen iedereen die het maar horen wil, maar kan het zelf niet. Want…. vandaag duurt mijn bijdrage van Scorend Vermogen bijna een half uur!!

  In de Kunsthal in Rotterdam hebben ze onlangs ontdekt dat mensen gemiddeld niet langer dan 9 seconden naar een schilderij, kunstwerk kijken, en proberen daar op allerlei manieren 10 seconden van te maken. Wat zou het gemiddelde hier in de Waag zijn voor een gedicht? Een video? Een glaasje wijn? Ik ga in ieder geval niet proberen het gemiddelde op te krikken. Bij mijn eerste video onder de titel ‘Scorend Vermogen’ is het toegestaan, misschien wel aan te bevelen om een glaasje in te schenken en leeg te drinken, een babbeltje te maken of ademloos een tijd naar het scherm te staren:
  Kijk en Luister naar het Scorend vermogen van een vijver.

  # vimeo.com/50693129 Uploaded
 4. In het kader van het Scorend Vermogen Der Dingen onderzoeken we in hoeverre de dingen elkaar beïnvloeden terwijl we ze waarnemen. Oftewel: zijn we er altijd wel bij met onze gedachten? Van die dingen...

  # vimeo.com/142488532 Uploaded

ignatia demo-channel

André Rooijmans PRO

Video's voor viewing, feedback en/of try-out. De video's op dit kanaal zijn nog niet 'uitzend-gereed'!

Browse This Channel

Shout Box

Heads up: the shoutbox will be retiring soon. It’s tired of working, and can’t wait to relax. You can still send a message to the channel owner, though!

Channels are a simple, beautiful way to showcase and watch videos. Browse more Channels.