1. Rens Waters (hoogleraar sterrenkunde & wetenschappelijk directeur van het Netherlands Institute for Space Research (SRON)) beantwoordt essentiële vragen. Sinds het begin van het onderzoek naar de ruimte probeert de mens antwoorden te vinden op de belangrijke vraagstukken over ons bestaan. Hoe ontstond het leven? En hoe ontstonden planeten? Is er leven buiten de aarde? Hoe vormen sterrenstelsels zich? Voor jou een vraag, voor Rens Waters een weet. Sinds een aantal jaar is er de infraroodtechniek waarmee we nieuwe antwoorden krijgen op deze vragen. Dankzij infrarood kijken we naar de kraamkamers van sterren en planeten. Waters neemt ons mee op een visuele tour door het heelal!

  # vimeo.com/44040970 Uploaded 40 Plays 0 Comments
 2. Tijdens de afgelopen Lowlands University doken we met onze cameraploeg achter de schermen bij drie internationaal gerenommeerde wetenschappers. We geven je een impressie van de sfeer op Lowlands en nemen je mee voor een kijkje in de keuken bij Dick Swaab, Jan Hoeijmakers en Rens Waters.

  Wat vinden de professoren van een van de grootste festivals van ons land? Wat zijn de drijfveren van deze wetenschappelijke grootmeesters? En waarom vinden zij het belangrijk om hun kennis over te dragen aan het Lowlands publiek?

  Een van deze enthousiaste professor die wij mochten verwelkomen was Rens Waters. Hij vindt het een unieke kans voor elke wetenschapper om op Lowlands je verhaal te mogen doen. Hij zet het in ieder geval op zijn CV! Waters is hoogleraar sterrenkunde en wetenschappelijk directeur van het SRON (Netherlands Institute for Space Research). Zijn fascinatie voor sterrenkunde begon toen Armstrong zijn eerste stappen op de maan zette. Met zijn college ‘A star is born’ legt hij het publiek uit hoe sterrenstelsels zich vormen. Waar komt het allemaal vandaan en hoe werkt het heelal?

  Waters laat ons een nieuw instrument zien dat nog in ontwikkeling is. ‘Dit instrument zal een revolutie teweegbrengen op het gebied van het in kaart brengen van de hemel op hele lange golflengtes’, aldus Waters. Hij moet nog even geduld hebben want over 10 jaar zal het instrument pas gelanceerd worden.

  # vimeo.com/35203686 Uploaded 22 Plays 0 Comments
 3. Tijdens de afgelopen Lowlands University doken we met onze cameraploeg achter de schermen bij drie internationaal gerenommeerde wetenschappers. We geven je een impressie van de sfeer op Lowlands en nemen je mee voor een kijkje in de keuken bij Dick Swaab, Jan Hoeijmakers en Rens Waters.

  Wat vinden de professoren van een van de grootste festivals van ons land? Wat zijn de drijfveren van deze wetenschappelijke grootmeesters? En waarom vinden zij het belangrijk om hun kennis over te dragen aan het Lowlands publiek?

  We nemen een kijkje op het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam waar hij werkzaam is en toont het lab waar ze cellen bewaren in vloeibare stikstof van -196 graden. ‘Omdat we ouder worden, worden we geconfronteerd met ziektes die er vroeger nauwelijks waren. Onderzoek naar veroudering en kanker zijn van groot belang’, zegt Hoeijmakers.

  Als zijn lezing begint maakt hij direct een opmerking over het applaus: ‘Daar kunnen mijn medicijnenstudenten nog wat van leren.’ Ook na de lezing is het publiek enthousiast: ‘Interessant om te zien hoe complex het lichaam eigenlijk is en ook leuk om te weten dat we steeds langer leven.’

  # vimeo.com/35203429 Uploaded 50 Plays 0 Comments
 4. Tijdens de afgelopen Lowlands University doken we met onze cameraploeg achter de schermen bij drie internationaal gerenommeerde wetenschappers. We geven je een impressie van de sfeer op Lowlands en nemen je mee voor een kijkje in de keuken bij Dick Swaab, Jan Hoeijmakers en Rens Waters.

  Wat vinden de professoren van een van de grootste festivals van ons land? Wat zijn de drijfveren van deze wetenschappelijke grootmeesters? En waarom vinden zij het belangrijk om hun kennis over te dragen aan het Lowlands publiek?

  Dick Swaab, neurobioloog en directeur van de Hersenbank vertelt over de basis van al onze gedragingen: de hersenen. Hij schreef het boek ‘Wij zijn ons brein’. Zijn lezing ging over de seksuele differentiatie van onze hersenen. Wat bepaalt nou eigenlijk onze genderidentiteit? Waarom zijn wij zoals we zijn? Waarom gedragen we ons onder bepaalde omstandigheden zoals we ons gedragen? Met veel moeite kun je het gedrag bijsturen, maar ons karakter is zoals het is. ‘Psychologen kunnen zich daarom flink afzetten tegen mijn beroep’, aldus Swaab.

  In de jaren ’70 was het heel moeilijk voor Swaab om hersenen te krijgen van alzheimer patiënten. Dit heeft hem dan ook vier jaar gekost. Er moest een organisatie komen die zorgde voor hersenweefsel voor onderzoek en daarom richtte hij de Hersenbank op. ‘Het geeft niet wat voor domme dingen ik nu zeg, later wordt mijn brein goed gebruikt.’ Hij raadt iedereen aan donor te zijn voor de Nederlandse Hersenbank. Swaab vertelt lachend dat hij zelden meemaakt dat er tijdens zijn lezing geapplaudisseerd wordt.

  # vimeo.com/35199787 Uploaded 55 Plays 0 Comments
 5. Met de vraag: Waarom zijn we vergeten wat belangrijk is in het leven? opende cultuurfilosoof Rob Riemen vanmiddag zijn vooraf al veelbesproken college op Lowlands University. In een stampvolle tent legde hij het festivalpubliek haarfijn uit waarom fascisme werkt als een boemerang. Aan de hand van grote denkers en spraakmakende voorbeelden schetste hij de opkomst van het fascisme in de jaren ‘30 van de vorige eeuw en trok hij de parallel met de huidige ontwikkelingen in Nederland; zowel in de politiek als onze eigen (pop)cultuur.

  Daarbij schuwde Rob Riemen de confrontatie niet; hij benoemde domheid, gemakzucht en de lege vrijheid van deze tijd als ultieme voedingsbodem voor het hedendaagse fascisme. Wie dacht zijn Lowlands gemakkelijk te beginnen had het mooi mis: Riemen sprak het publiek aan op hun eigen verantwoordelijkheid en riep op tot verzet met de leuzen: Koester de muzen! en Laat je niet langer belazeren! Een mooie manier om drie dagen te genieten van de muziek, wetenschap, theater en literatuur op Lowlands.

  # vimeo.com/30487424 Uploaded 510 Plays 0 Comments

Lowlands University 2011

Coolpolitics

Browse This Channel

Shout Box

Heads up: the shoutbox will be retiring soon. It’s tired of working, and can’t wait to relax. You can still send a message to the channel owner, though!

Channels are a simple, beautiful way to showcase and watch videos. Browse more Channels.