1. Het professoren-duo Brillembourg & Klumpner duikt liever de sloppen van Caracas in dan de villa van president Chavez. Vandaar dat zij ook geen moment twijfelden om hun New Yorkse bureau te verlaten voor de tenten in de Lowlandspolder. De meesters van ‘social urban architecture’ zetten geen grote prestigieuze gebouwen neer, maar zoeken naar praktische, eenvoudige en duurzame manieren om tegemoet te komen aan de behoeften van bewoners. Van ‘cities of seeing’ naar ‘cities of being’.

  # vimeo.com/7704718 Uploaded 144 Plays 0 Comments
 2. Neerlandsch bekendste wijsgeer maakt filosofie en wetenschap aantrekkelijk voor Jan en alleman. Professor Bas Haring roept door middel van zijn columns, boeken (Kaas en de evolutietheorie en Voor een echt gelukkig leven) en televisieprogramma’s (Stof en Haring) veel stof tot nadenken op. Vraag jij je ook af hoe eskimo’s met wanten gebarentaal met elkaar spreken? Bas Haring geeft antwoord!

  # vimeo.com/7450709 Uploaded 349 Plays 0 Comments
 3. Door de theorie van Darwin denken we wel te weten hoe de wereld en de mens zijn ontstaan. Toch is het volgens professor macromoleculaire en organische chemie Bert Meijer lang niet zo duidelijk hoe het allereerste leven is ontstaan. Darwin (en het vak biologie) gaan over levende dingen, scheikunde (en Meijer) over levenloze: hoe werd levenloos levend, hoe volgde de ene wetenschap uit de andere? Piece of cake voor een ‘moleculair architect’ als Meijer!

  # vimeo.com/7451460 Uploaded 449 Plays 0 Comments
 4. Labratten en proefkonijnen: onze ideeën over menselijk gedrag zijn gebaseerd op onderzoek naar afwijkingen. Weg met deze sombere, therapeutische blik! Professor Erwin Seydel, Medische Psychologie (Universiteit Twente), laat tijdens Lowlands University zien hoe robotten en andere ‘koele technologie’ ons wegvoeren van de ouderwetse experimenten en ons helpen de toekomst met een roze bril tegemoet te gaan.

  # vimeo.com/7720645 Uploaded 176 Plays 0 Comments
 5. Aandacht voor de Europese Unie een wegzapmoment? Niet wanneer oud VVD-leider, staatssecretaris, minister én eurocommissaris Frits Bolkestein het fileermes ter hand neemt en de kern van Europese samenwerking blootlegt. De erudiete liberaal gaat de confrontatie als vanouds niet uit de weg en geeft als professor Bolkestein een college op het scherp van de snede.

  # vimeo.com/7642285 Uploaded 126 Plays 0 Comments

Lowlands University 2009

Coolpolitics

In 2009 organiseerde Coolpolitics haar eerste jubileumeditie van de jaarlijks terugkerende reeks wetenschappelijke colleges: Lowlands University.

Voor de vijfde keer op rij gaven Coolpolitics, Lowlands en Willem van Zeeland Producties de beste professoren…


+ More

In 2009 organiseerde Coolpolitics haar eerste jubileumeditie van de jaarlijks terugkerende reeks wetenschappelijke colleges: Lowlands University.

Voor de vijfde keer op rij gaven Coolpolitics, Lowlands en Willem van Zeeland Producties de beste professoren het podium dat ze verdienen: Lowlands University. De leukste universiteit van Nederland opende op 21, 22 en 23 augustus 2009 haar tentdoeken voor deze popsterren van de wetenschap.

Browse This Channel

Shout Box

Heads up: the shoutbox will be retiring soon. It’s tired of working, and can’t wait to relax. You can still send a message to the channel owner, though!

Channels are a simple, beautiful way to showcase and watch videos. Browse more Channels.