1. Afl. 3 - Italië: Profiteur van de Crisis

  In de derde aflevering reist Paul Rosenmöller van Napels naar Bari. Het zuidelijke deel van Italië heeft nooit kunnen profiteren van de ontwikkelingen in het noorden van het land. Nu het land in crisis is, wordt de verleiding groot om in slechte gewoonten te vervallen.

  Volgens ervaren maffiabestrijders is de georganiseerde misdaad de enige winnaar van de crisis. In Napels praat Rosenmöller met een aantal mannen die geen andere optie meer zagen dan voor de Camorra te gaan werken.

  In Barletta is het eigenlijk al jaren crisis. De kledingindustrie trok vanaf eind jaren '80 richting de lage lonen landen. Om toch wat bij te verdienen werken velen in Barletta zwart bij. Tot er vorig jaar 5 vrouwen omkwamen toen een illegaal naaiatelier instortte. Sindsdien wordt het zwartwerken bestreden en is de enige mogelijkheid om het schamele inkomen wat aan te vullen, weggevallen.

  Ook de trots van de Italiaans economie, FIAT, wordt hard geraakt door de euro crisis. Teruglopende verkoopcijfers hebben de multinational gedwongen de productie terug te draaien en fabrieken te sluiten. In Melfi staat een FIAT-fabriek. De werknemers werken nu nog maar een paar dagen per maand. De vrees voor sluiting van de fabriek wordt met de dag reëler. Samen met bisschop Todisco kijkt Rosenmöller hoe het er voor staat in het stadje.

  TV Ned 2, wo 19 dec 2012 - 22.59 uur

  Herhaling: TV Ned 2, do 20 dec 2012 - 10.20 uur

  # vimeo.com/55600549 Uploaded
 2. Afl. 2 - Spanje: De Verloren Generatie

  In de tweede aflevering trekt Paul Rosenmöller door Spanje, waar meer dan de helft van de jongeren geen werk kan vinden. Rosenmöller loopt mee met een studenten- en scholierenopstand in Sevilla en praat met een van de leiders over de gevolgen van de werkloosheid voor deze zogenaamde 'verloren generatie.' Verder gaat hij met een gezin terug naar de woning waar ze zijn uitgezet, want door de crisis belanden steeds meer gezinnen op straat of trekken in bij hun familie.
  In Andalusië spreekt Rosenmöller met mensen die sinds maart 2012 een verlaten landgoed bezetten, als protest tegen overheidsplannen om braakliggende grond voor weinig geld te verkopen aan industrieel-agrarische bedrijven die supermarkten beleveren. Hoog in de bergen ontmoet Rosenmöller Spanjaarden met een Brabants accent. Ooit werkten ze als gastarbeider voor Philips in Eindhoven, nu als gepensioneerden terug naar hun roots. Ze zien op dit moment hun kleinkinderen vertrekken, op zoek naar werk elders. De geschiedenis herhaalt zich.

  Samenstelling & Regie: Martin Maat; Redactie: Daphne Geerligs, Luuk Mulder, Henriette Smit, Ramon Masats Santamaria; Camera: Peter van der Linden; Geluid: Carla van der Meijs; Kleurcorrectie: Ronald van Dieren; audionabewerking: Mark Meewis: Productie: Margie Monfils; Eindredactie: Bert Visser

  # vimeo.com/55106892 Uploaded
 3. Afl. 1: Portugal - Ankers in crisistijd

  In de eerste aflevering reist het team van Rosenmöller van Porto naar Lissabon. Ze zijn getuige van de indrukwekkende pelgrimstocht naar het plaatsje Fátima, waar in de begin van de vorige eeuw Maria zou zijn verschenen aan enkele kinderen. Het bedevaartsoord wordt vanwege de crisis extra druk bezocht. Het geloof doet er weer toe!

  In Aveiro ontmoet Rosenmöller arme vissers, die de magere dagelijkse vangst direct zelf consumeren. De visserij, jarenlang de kurk waar de Portugese economie op dreef, heeft het zwaar. En in Lissabon is het team getuige van een grote demonstratie van arbeiders tegen het zware bezuinigingsjuk van Brussel.

  # vimeo.com/54124353 Uploaded
 4. TV Ned 2, wo 26 dec 2012 - 22.58 uur

  Herhaling: TV Ned 2, do 27 dec 2012 - 10.44 uur

  In de slotaflevering van de serie over de crisis in Zuid-Europa gaat Paul Rosenmöller naar Griekenland. Het land is hard geraakt en dat is goed te zien. De reis begint in de havenstad Patras, waar Rosenmöller de Soedanese Morsar ontmoet. Hij is een van de vele illegale migranten die in Griekenland onder erbarmelijke omstandigheden de 'Europese droom' proberen te verwezenlijken. Ver weg van Griekenland, want ook zij willen hier niet blijven.

  De crisis gaat gepaard gegaan met een snelle opkomst van de extreemrechtse partij de Gouden Dageraad, die de migranten het leven in Griekenland erg moeilijk maakt. In de havengemeente Perama spreekt Rosenmöller met een leider van de partij, die verklaart alleen voedsel te willen uitdelen aan de Grieken. De migranten ziet hij het liefst zo snel mogelijk vertrekken.

  Positieve ontwikkelingen zijn er gelukkig ook. Doordat vrijwel alle lagen van de bevolking hard zijn geraakt door de crisis, is er ook veel onderlinge solidariteit. Zo heeft Litia, die werkloos is geraakt, de zorg voor haar moeder op zich genomen. De medische zorg is duur en samen proberen zij rond te komen van het door bezuinigingen getroffen pensioen dat haar moeder krijgt. Het aantal maaltijden dat wordt verstrekt op de pleinen van Athene groeit met de dag. De Griekse kerk ondersteunt de bevolking met het uitdelen van voedsel, maar tegelijkertijd is er kritiek op de fiscale uitzonderingspositie van de kerk. Kan de aartsbisschop van Athene hierover opheldering geven?

  # vimeo.com/56157171 Uploaded

Paul Rosenmöller en de Scherpe Randen van de Euro

ICU Documentaries PRO

Paul Rosenmöller reist in deze 4-delige serie door Zuid-Europa met de vraag: Wat zijn de gevolgen van de crisis voor de gewone burger in deze landen, waar de bezuinigingsdwang van Brussel hard toeslaat? Wie profiteert, wie is het slachtoffer? Welke waarden…


+ More

Paul Rosenmöller reist in deze 4-delige serie door Zuid-Europa met de vraag: Wat zijn de gevolgen van de crisis voor de gewone burger in deze landen, waar de bezuinigingsdwang van Brussel hard toeslaat? Wie profiteert, wie is het slachtoffer? Welke waarden zijn heilig in tijden van crisis, of welke waarden juist niet (meer)? Waarin vindt men steun, waaruit put men hoop? In West-Europa klinkt regelmatig de kritiek dat het corrupte landen zijn, die potverteren en ons de rekening sturen. Wat vinden de Zuid-Europeanen van deze vooroordelen?

In de serie klinken uitgesproken IKON-thema’s door als: compassie en medemenselijkheid, voor elkaar opkomen, verzoenen en verbinden, stem geven aan de zwakkere, ‘machthebbers’ ter verantwoording roepen, luisteren naar mensen die niet vaak gehoord worden, aandacht voor het immateriële en de kijker betrekken bij en mede-verantwoordelijk maken voor wat er in de wereld gebeurt.

Browse This Channel

Shout Box

Heads up: the shoutbox will be retiring soon. It’s tired of working, and can’t wait to relax. You can still send a message to the channel owner, though!

Channels are a simple, beautiful way to showcase and watch videos. Browse more Channels.