1. Ook Californië heeft zwaar geleden onder de economische crisis: de staat is failliet. Toch gloort juist hier nieuwe hoop. Op grote schaal wordt er gewerkt aan technische vernieuwing die moet leiden tot een duurzame, groene economie. Wordt dit de nieuwe American Dream?

  # vimeo.com/25443312 Uploaded
 2. De bevolking van Amerika is opgebouwd uit immigranten, mensen van over de hele wereld die geloofden in de Amerikaanse droom. Maar hoe zit het met nieuwe immigranten? Vanuit Mexico proberen dagelijks tientallen arme Zuid-Amerikanen het beloofde land Amerika te bereiken.

  En hoewel velen werk vinden als illegale landarbeider, kinderoppas of tuinman; erg welkom zijn de Latino’s niet. Als ze al uit handen kunnen blijven van de grenspolitie, worden ze opgejaagd door particuliere 'patriotten' die de welvaart graag voor zichzelf willen houden. Toch zijn er ook Amerikanen die zich het lot van de immigrant aantrekken, zoals de 'Samaritans.'

  # vimeo.com/25425360 Uploaded
 3. Het leger en het gevangeniswezen zijn de twee grootste werkgevers in Colorado. Paul Rosenmöller portretteert Amerikaanse soldaten die overal ter wereld worden ingezet in de strijd tegen onderdrukking en terreur. Die vrijheid als ‘exportartikel’ eist echter een zware tol in de Amerikaanse samenleving: bijna elke militair kent wel een collega die in een ‘bodybag’ uit Irak of Afghanistan is teruggekeerd.

  Bovendien hebben vele jonge mannen en vrouwen ernstige psychische klachten na traumatische ervaringen in de strijd. Er zijn grote sociale problemen onder veteranen en de criminaliteit is hoog. Veel oud-militairen belanden in de gevangenis.

  # vimeo.com/25418888 Uploaded
 4. Na een lange treintocht via Chicago trekt Rosenmöller verder door de uitgestrekte vlaktes van Kansas. Dit is het meest traditionele deel van Amerika, dat wel eens denigrerend 'flyover land' wordt genoemd. In dit gebied van uitgestrekte graanvelden en grote veehouders wonen veel conservatieve christenen die staan voor hun ethische principes. Ze zijn tegen abortus, euthanasie en het homohuwelijk. Zij hechten erg aan hun vrijheid en houden de overheid het liefst op afstand.

  # vimeo.com/25095268 Uploaded
 5. Detroit is het meest schrijnende voorbeeld van veel Amerikaanse steden in verval, door het verdwijnen van de zware industrie. De stad van de auto-industrie zucht zwaar onder de economische crisis. In Detroit ontmoet Paul Rosenmöller de zwarte dominee Horace Sheffield. Hij voert een verbeten strijd tegen de afbraak. Sheffield zet zich in voor wie in Amerika de 'Isolated Home Owners' worden genoemd, mensen die zijn achtergebleven in een verder verlaten buurt.

  In grote delen van Detroit zijn winkels verdwenen. Verse producten zijn niet meer te krijgen. Sommigen hebben daar een creatieve oplossing voor gevonden. Ze maken van braakliggende terreintjes of voormalige plantsoenen stadstuinen, waarin ze zelf hun groenten verbouwen. In de stad Dearborn bij Detroit lijkt de moslimgemeenschap geen last te hebben van de economische crisis. Hoe kan dat?

  # vimeo.com/25075181 Uploaded

Paul Rosenmöller en het land van Obama

ICU Documentaries PRO

In een serie van zes afleveringen reist Paul Rosenmöller door de Verenigde Staten van Amerika. Dit jaar is het tien jaar geleden dat Amerika in het hart werd getroffen door de terreuraanslagen op de Twin Towers in New York. Sindsdien lijkt het ‘land of…


+ More

In een serie van zes afleveringen reist Paul Rosenmöller door de Verenigde Staten van Amerika. Dit jaar is het tien jaar geleden dat Amerika in het hart werd getroffen door de terreuraanslagen op de Twin Towers in New York. Sindsdien lijkt het ‘land of the free’ zichzelf niet meer te zijn. De Amerikaanse droom is wreed verstoord en de nationale trots geknakt. Twee jaar geleden leek het tij gekeerd: Obama gaf het land nieuwe hoop. Maar wat is er over van die euforie? In zijn reis van oost naar west onderzoekt Rosenmöller aan de hand van verschillende thema’s wat er is overgebleven van de Amerikaanse droom en het 'heilige' vrijheidsideaal.

Presentatie: Paul Rosenmöller; redactie: Lotje Dercksen, Henriëtte Smit, Marloes Mol; camera: Peter van der Linden; geluid: Geert Poelgeest; productie: Pauline Veltman; montage: Arno Ouwejan , Toine den Boer; regie: Martin Maat, Hans Hermans; eindredactie: Bert Visser.

Browse This Channel

Shout Box

Heads up: the shoutbox will be retiring soon. It’s tired of working, and can’t wait to relax. You can still send a message to the channel owner, though!

Channels are a simple, beautiful way to showcase and watch videos. Browse more Channels.