1. Primatoloog Frans de Waal hield op 23 maart 2013 de Van Eedenlezing van de Internationale School voor Wijsbegeerte. Na afloop van de lezing interviewde Joep Dohmen hem over zijn werk.

  # vimeo.com/62950539 Uploaded 396 Plays 0 Comments
 2. Hebben we een hogere moraal (of ethiek) nodig, of redden we het met onze biologische aanleg voor empathie? Volgens primatoloog Frans de Waal wordt ethiek schromelijk wordt overschat. Deze zogenaamd hogere moraal is zwak en gekunsteld. Het is beter om een samenleving te bouwen op onze natuurlijke morele tendensen. In de biologie van ieder mens is een natuurlijke moraal aanwezig. De moraal is zelfs bij de primaten en mogelijk ook bij andere dieren aanwezig. Voordat de mens uit de evolutie te voorschijn kwam, was er waarschijnlijk al een moraal bij onze gezamenlijke voorouders aanwezig. Of zoals de ondertitel van De Waals nieuwe boek, De bonobo en de tien geboden, luidt: ´Moraal is ouder dan de mens'.
  Maar deze oeroude, biologische moraal, is alleen gebaseerd op empathie met naasten, reageren filosofen Joep Dohmen, Iris Hartog en Erno Eskens. Het is dus een moraal voor de kleine groep verwanten, of voor de eigen stam. Redden we het met zo´n moraal wel in een geglobaliseerde wereld waarin we alle stamverbanden ver voorbij zijn? Fysicus Frans Saris denkt van wel. Uiteindelijk draait moraal namelijk om dat wat 'overlevingswaarde' heeft. Ook voor de wereldbevolking als geheel is overleving van cruciaal belang. Als onze biologie ons een moraal heeft gegeven om te kunnen overleven, dan zou diezelfde moraal ons dus ook op dit moment kunnen helpen; op dit moment waarop we genoeg wapens hebben om de hele planeet te vernietigen en waarop klimaatverandering ons voortbestaan bedreigt. Overleven is een biologische waarde, en misschien wel eentje die ons uit de huidige ellende kan halen. De filosofen hebben op dit punt hun twijfels. Gaat het leven niet over veel meer dan overleven alleen?
  Frans de Waal in gesprek met Joep Dohmen (hoogleraar ethiek UvH), Iris Hartog (ethica UvH) en Frans Saris (fysicus RUL) en Erno Eskens. Opgenomen op 23 maart 2013 op de Internationale School voor Wijsbegeerte.

  # vimeo.com/63101679 Uploaded 331 Plays 0 Comments
 3. Erno Eskens vertelt over Frederik van Eeden, de oprichter van de Internationale School voor Wijsbegeerte. Daarnaast introduceert hij prof. Frans de Waal, die de 3e Frederik van Eedenlezing verzorgde. Opgenomen op 23 maart 2013.

  # vimeo.com/63397436 Uploaded 30 Plays 0 Comments
 4. Moeten we de natuur laten verwilderen of is het beter om aan beheer te doen. En zo ja, waar moet dat beheer dan uit bestaan? Over deze kwestie bestaan tal van ideeën. Bram van de Klundert legt ze in zijn nieuwe boek Op zoek naar onze natuur op de pijnbank. De stelling dat de natuur ´intrinsieke waarde´ heeft, wordt door hem niet beaamd. Uiteraard is de natuur waardevol, maar die waarde moet wel worden aangetoond. Je bent er niet door alleen te zeggen dat die waarde al in de natuur zit. Ook de gedachte van ´sacrale natuur´ en 'Orphische natuur' is te eenvoudig, stelt Van de Klundert. De inzet van dit soort gedachten is sympathiek, maar dit soort concepten schieten argumentatief tekort. Van de Klundert pleit voor meer wildernis, maar zegt hij, het is wel zo eerlijk om te zeggen dat de waarde van de wildernis helemaal niet zo eenvoudig is aan te tonen. Bas Haring heeft geopperd dat de waarde van diersoorten niet eens is aan te tonen. Je merkt er immers nauwelijks iets van als weer eens een insectensoort uitsterft. Misschien is dat waar, zegt Van de Klundert, maar betekent dit dat je soorten dan maar moet laten uitsterven. We kunnen misschien ook zonder haute cuisine of opera, maar dat betekent natuurlijk nog niet dat we erop vooruitgaan als ze verdwijnen. Je kunt van dit soort zaken genieten. En dat is waardevol.
  Een intrigerend boek over opvattingen rond natuur en natuurbeheer. Goed leesbaar door de fijne afwisseling van interviews en korte essays.

  Bram van de Klundert: Op zoek naar onze natuur; perspectieven voor wildernis, uitgeverij InnovatieNetwerk, Utrecht 2013. Besproken door Erno Eskens.

  # vimeo.com/63650683 Uploaded 139 Plays 1 Comment
 5. # vimeo.com/65296279 Uploaded 122 Plays 0 Comments

iFilosofie

isvw PRO

Browse This Channel

Shout Box

Heads up: the shoutbox will be retiring soon. It’s tired of working, and can’t wait to relax. You can still send a message to the channel owner, though!

Channels are a simple, beautiful way to showcase and watch videos. Browse more Channels.