1. The Trap. What Happened to Our Dream of Freedom, sau Capcana. Ce s-a intamplat cu visul nostru despre libertate, este un documentar realizat de Adam Curtis, autorul unei alte serii celebre de documentare (Secolul Egocentrismului) pe care am semnalat-o pe acest site. Seria de documentare The trap, din care noi redam, cu subtitrare in romana, prima parte, exploreaza semnificatia libertatii in societatile occidentale contemporane, bazata pe ideea omului egoist si conditionat aproape in mod mecanic si, mai precis, modul in care modelul neoliberal al organizarii si supravegherii societatii a fost transpus in societatile occidentale, fiind preluat, ulterior, si de liderii “socialist” gen Bill Clinton sau Tony Blair.

  Documentarul analizeaza modul in care s-a trecut, in istoria recenta, de la un control social bazat pe ierarhie, autoritate si pe o viziune anume a omului, la un tip nou de control social bazat pe obiective, criterii de performanta si presiune a competitiei, care pornea de la o viziune total diferita asupra naturii umane. Investigatia porneste de la originile ideii de libertate ca stil de viata individual, localizate in timpul razboiului rece, origini legate de o anume viziune asupra naturii umane, prin care omul este definit ca o fiinta egoista, izolata si banuitoare care lupta mereu impotriva celorlalti si ii monitorizeaza/supravegheaza.

  Mai multe, aici: http://www.razbointrucuvant.ro/recomandari/2013/04/21/capcana-the-trap-film-documentar-subtitrat-romana/

  # vimeo.com/63287236 Uploaded 5,797 Plays 0 Comments
 2. http://www.razbointrucuvant.ro/recomandari/2012/02/06/gasland-documentar-despre-efectele-nocive-ale-fractionarii-hidraulice-folosita-in-exploatarea-gazelor-de-sist-video-subtitrare/

  Chevron va începe extracţia gazului de şist in Romania folosind o metoda (fisurare hidraulică) ce polueaza panza de apa freatica. Bulgaria a oprit de curând inițiativa corporației din cauza protestelor legate de riscurile de mediu. De asemenea, Franta a interzis aceasta metoda de extragere a gazului. Statele americane New Jersey si New York au aplicat si ele interdicția pentru o perioadă de un an, pentru a se putea evalua mai întâi impactul acestei metode asupra mediului.

  Odată ce va începe extracţia în România, acesta va fi foarte greu de oprit. Trebuie să ne apărăm apa şi terenurile agricole, cerând autorităţilor să interzică această metodă de extracţie în România (urmând exemplul Franţei şi al Bulgariei).

  # vimeo.com/57486925 Uploaded 27.5K Plays 0 Comments
 3. Documentar realizat de ROCOR (Biserica Ortodoxa Rusa din afara granitelor, canonica), subtitrat in limba romana, despre marele episcop facator de minuni al secolului XX.

  # vimeo.com/25902158 Uploaded 4,145 Plays 0 Comments
 4. Panopticon este un documentar realizat de Peter Vlemmix in 2012 (Olanda) si este foarte apreciat atat ca proiect tehnic cat si pentru continutul sau tematic. Numele provine de la termenul folosit de Jeremy Bentham in sec. XIX pentru a desemna o inchisoare in care prizonierii se simt monitorizati permanent dintr-un punct strategic central al acesteia. Este un concept care semnifica supravegherea totala.

  "Nu am nimic de ascuns" - este o replica pe care o auzim frecvent de la cei carora nu le pasa de dezvoltarea exponentiala a tehnologiilor de supraveghere ubicua. Este si una din atitudinile comune din Olanda, tara care se distinge, pe plan european, prin nivelul scazut de preocupare fata de subiectul protejarii vietii private si a temelor legate de monitorizare, control, retinere date personale etc.

  Realizatorul documentarului pleaca de la aceasta atitudine inconstienta pentru a arata pericolele sistemelor tot mai avansate de supraveghere, generalizate in sistemul public de transport, sosele, orase, internet si alte programe guvernamentale.

  Astfel, pe măsură ce tehnologia avansează intimitatea noastră este pe cale de dispariție. Acest documentar explorează in ce măsură viețile noastre personale sunt afectate de utilizarea de tehnologie invaziva pentru a ne monitoriza continuu.

  Filmul analizeaza exemple specifice Olandei, cum ar fi sistemul de monitorizare folosit in trenuri. In curand, va fi imposibila o calatorie fara detinerea unui card cu cip personalizat. Un astfel de sistem se poate regasi implementat si in Romania sau in orice alta tara in viitorul apropat.

  Alte exemple includ:

  - autostrăzi căptușite cu aparate foto, ca parte a sistemelor ANPR - recunoaștere automată a unui număr de înmatriculare;

  - sistemul DPI - deep packet inspection - care analizează traficul electronic la nivel de pachete de date; și cu ajutorul căruia se identifică si stochează dosare ale activității dvs. pe Internet;

  - locatia tuturor telefoanelor poate fi depistata pe baza unui semnal transmis la fiecare 6 secunde;

  - pasapoartele sunt digitalizate si contin amprentele noastre;

  - camerele video de pe strazi filmeza tot timpul oamenii, fara ca acestia sa constientizeze acest lucru;

  - software-uri de tip trojan folosite de guverne pentru a spiona calculatoarele oamenilor, a face capturi si a monitoriza activitatea;

  Si, in perspectiva, internetul obiectelor - adica cipurile rfid plasate pe lucrurile pe care le purtam sau de care ne folosim si care, astfel, devin ”inteligente” si ”vii”, preluand si comunicand informatii.

  Aceasta este doar o listă parțială a tuturor programelor și sistemelor guvernamentale introduse in uz cu scopul de a supraveghea si controla pe cetățeni. Si asta se intampla in tara care pretinde ca e taramul tolerantei si al libertatii de exprimare!

  Dar, in acest taram al "libetartii" observam, de fapt, ca s-a nascut una din cele mai docile societati, care accepta necritic dezvoltarea unui Big Brother ce depaseste cu mult posibilitatile tehnice inchipuite de Orwell.

  In cele din urma, documentarul nu este doar despre supravheghere si control, ci este despre pierderea libertatii intr-o societate care este mai liberala si libertina decat oricare alta.

  Oare cand va cadea jos masca?

  Traducere, subtitrare si prezentare Razbointrucuvant
  [ne cerem scuze pentru greselile din textul subtitrarii]

  http://www.razbointrucuvant.ro/recomandari/category/era-big-brother/panopticon/

  # vimeo.com/82235759 Uploaded 11.9K Plays 0 Comments

Documentare

Gheorghe Filip

Browse This Channel

Shout Box

Heads up: the shoutbox will be retiring soon. It’s tired of working, and can’t wait to relax. You can still send a message to the channel owner, though!

Channels are a simple, beautiful way to showcase and watch videos. Browse more Channels.