1. Tilaa myös uutiskirjeemme ja pysy ajan tasalla Rockway.fi-asioissa (http://www.rockway.fi/rekisteroidy/). Tervehdys. Minä olen Tom Stillman ja toimin tässä seuraavissa oppitunneissa isäntäsi ja oppaanasi matkalla kitaransoiton ihmeelliseen maailmaan. Nyt pohditaan vähän sitä, että voisiko sinusta tulla kitaristi. Lyhyt ja ytimekäs vastaus on: kyllä voi. Iällä ei ole väliä. Sukupuolella ei ole väliä. On 6-vuotiata, mutta myös 60-vuotioita oppilaita, jotka ovat juuri aloittaneet soittamisen. Löytyy tyttöjä ja poikia - miehiä ja naisia. Paljon on ihmisiä jotka ovat aina miettineet, olisi kiva aloittaa soittaa kitaraa ja kaapista löytyy isoisältä peritty Landola. Voiskohan sillä tehdä jotain? moni miettii. Tai sitten mökkireissulta löytyy kitara, ja olisi sitä kiva osata edes auttavasti osaa soittaa.

  Hetki on koittanut. Alamme yhdessä soittamaan. Ei tarvitse osata nuotteja, ei tarvitse vielä osata mitään soittamisesta ja musiikin teoriasta, tai mistään muustakaan mystisestä vaan lähetään hyvin helpoin askelin iloiseen maailmaan, yhdessä. Minä autan. Rockway.fi auttaa. Tervetuloa mukaan!

  # vimeo.com/62098050 Uploaded 34 Plays 0 Comments
 2. Tilaa myös uutiskirjeemme ja pysy ajan tasalla Rockway.fi-asioissa (http://www.rockway.fi/rekisteroidy/). Katsotaan hieman minkälaisia erilaisia kitaroita voisi löytyä kotoa, tai sitten kun lähtee kaupasta sitä hakemaan. Teräskielinen lyhykäisyydessään tarkoittaa sitä, että kolme ohuinta kieltä ovat terästä. Nylonkielisessä kitarassa kolme ohuinta kieltä ovat nylonia. Soittajan kannalta nylonkielisellä kitaralla on hieman pehmeämpi soittaa, kun sormenpäät eivät vielä ole tottuneet soittamiseen. Ei tosin teräskielisen kielet ala mitään haavoja tekemään, eli tarvitse pelätä. Jos kotona on kitara ja ihmettelette kumpi on kyseessä, teräskielisessä lapa on aina umpipuuta ja nylonkielisessä siinä on reiät.

  Sähkökitaroita on myös vaikka kuin paljon erilaisia. Sähkökitara tarkoittaa sitä että laitetaan piuha kiinni kitaraan ja toinen pää vahvistimeen ja sitten alkaa mökää tulemaan ulos. Sähkökitaroita on erilaisia eri tyyppiseen musiikkiin. Kaikilla voi soittaa mitä vaan, mutta soundit eroaa toisistaan. Tässä on kysessä ensin rock- kautta heavy-kitarasta ja sitten Fender Telecaster -kitara, soveltuva mm. bluesiin ja country:iin. Telecasterin sointi on erilainen kuin edellisessä mallissa. Näitä asioita kannattaa miettiä kun lähtee kitaraa metsästämään, eli minkälaista musiikkia on tarkoitus soittaa. Muuten, kaikki mitä me tehdään näillä on samoja.Kaikki soinnut ja systeemit ovat ihan samoja, eli mikä vaan kitara mikä sinulla no kotona kelpaa, sillä aloitetaan kohta soittamaan.

  # vimeo.com/62098051 Uploaded 28 Plays 0 Comments
 3. Tilaa myös uutiskirjeemme ja pysy ajan tasalla Rockway.fi-asioissa (http://www.rockway.fi/rekisteroidy/). Nyt mietitään sitä, että millä kitaralla kannattaisi aloitta kitaransoittoharrastus. Jakaisin nyt teidät kahteen ryhmään, eli te, joilla on jo kitara kotona ja te, joilla ei vielä ole minkään sortin kitaraa missään. Jos teillä on kitara, suosittelisin heti tarttumaan siihen kohta. Kyllä sillä pääsee aivan varmasti alkuun ja soittamaan, ellei se ole aivan kuollut ja kamala. Jos kielet on poikki, ne voi aina vaihtaa, se on helppo homma. Tunnusmerkki kamalalle kitaralle on se, että jos kielen ja otelaudan välillä oleva rako on tosi iso, silloin sillä on melkein mahdoton soittaa. Jotkut kitarat on ajan saatossa taipuneet ja silloin siitä ei ole kuin koristeeksi tai takkapuuksi, valitan. Muuten, jos vain kielet ovat poikki, Rockway:lta löytyy hyvät ohjeet miten vaihtaa ne, löytyy erikseen oppitunnit nylonkielisen kitaran ja teräskielisen kitaran kieltenvaihtoon. Tai sitten pyydätte kaupan myyjää auttamaan teitä ja hän vaihtaa siihen uudet kielet.

  Jos kitaraa ei ole, jostain on periytynyt sellainen ajatus, että nylonkielisellä on hyvä aloittaa kitaransoitto. Haluaisin kuitenkin kumota sen väitteen. Nykyään ei ole väliä millä kitaralla aloittaa soittamisen. Tärkeintä on se, että se tukee sitä soittamisen intoa harrastamiseen. Jos tykkään heavymusiikista, tuskin haluan aloittaa nylonkielisellä ja soittaa klassista. Sen perusteella kannattaa lähteä valintaa tekemään. Jos haluat lähteä soittamaan leirinuotiomusiikkia ja suomipoppia, esimerkiksi tällainen sopii siihen aivan mainiosti, yhtä lailla kuin teräkielinen akustinen kitara. Ne toimii siellä leirinuotiolla, eikä tarvitse ottaa mukaan vahvistinta.

  Mutta jos haluat soittaa rock'nrollia tai heavyä, vertailussa no vielä pari vaihtoehtoa. Tässä on sähkökitara, hinnaltaan noin 200 euroa eli sillä pääse liikkeelle. Sillä voi soittaa vuosikymmeniä. Tästä ei tule nyt ääntä, koska ei ole vahvistinta tässä nyt käytössä. Tähän tulee piuha kiinni ja toinen pää vahvistimeen ja eikun menoksi. Sähkökitaran ostamisen ohjeena, siinä on oltava kiinteä talla. Se osa mistä kielet lähtee yli on talla, joka on kiinteästi kiinni rungossa. Väri ja muoto, sillä ei ole väliä. Kiinteällä tallalla on väliä. Esimerkkinä myös sähkökitara jossa on kelluva talla, jossa on vibra-kampi. Se joko painetaan tai ruuvataan kiinni. Kelluva talla tarkoittaa sitä että sillä voi tehdä venytystemppuja. Ja jos kuullette, kielet löystyvät kun kampea löystyy kun sitä painaa. Sillä tehdään kaikkia kivoja temppuja, mutta aloittavalle kitarastille se on tosi huono, koska sähkökitaran virittäminen on todella paljon vaikeampaa kuin kiinteätallaisen kitaran virittäminen. Kelluvalla tallalla varustettu sähkökitara on todella vaikea olla saada jatkuvasti menemättä epävireeseen, jos ei tiedä mitä tekee. Niin kivaa kuin kampi olisikin, suosittelen todella vakavasti että malta mielesi ja päädy kiinteätallaiseen kitaraan. Voit sitten vuoden tai puolen vuoden päästä vaihtaa kelluvaan tallaan, ensin on hyvä olla hieman perusteita kunnossa. Ei tämä avaruustiedettä ole, mutta paljon vaikeampi kuin edelle mainittu malli. Summa sumaarum, valitse kitara mistä sinä pidät, mikä sopii sinun budjettiisi, ja sitten ei muuta kuin menoksi. Kiitos!

  # vimeo.com/62098052 Uploaded 154 Plays 0 Comments
 4. Tilaa myös uutiskirjeemme ja pysy ajan tasalla Rockway.fi-asioissa (http://www.rockway.fi/rekisteroidy/). Nyt kaikki odottavat syyhyten, että päästään soittamaan. Mietitään hetki minkälaisia oppimistapoja voisi olla? Jakaisin tämän neljään asiaan: 1. Ensimmäisenä ja tärkeimpänä on henkilökohtainen opetus, eli jos haluat oppia soittamaan, tässä tapauksessa kitaraa, jos on mahdollista löytää itsellesi hyvä opettaja, suosittelen sitä oikein lämpimästi - on se sitten musiikkikoulu tai yksityisopettaja. Se on aina kotiinpäin. Mieti kuitenkin, minkälaista musiikkia haluat oppia soittamaan. Jos haluat oppia soittamaan klassista, käänny sen alan taiturin puoleen. Tai jos haluat oppia heaviä, etsi itsellesi sen alan mestari käsiisi. Muuten, lähiopetus on aina hyvä juttu. 2. Sitten meillä on perinteiset kirjat. Kirjat ovat siinä vaiheessa erinomaisia välineitä oppimiseen kun osataan tulkita niitä asioita mitä niissä sanotaan, mutta se on vähän sama että yrittää lukea Hesaria vaikka ei osaa kirjaimia. Jos olet ihan alkutaipalella musiikissa, on todella kivinen tie lähteä kirjasta hakemaan infoa kun et siitä vielä ymmärrä. 3. Internet, mikä on nykypäivää. Siellä on paljon hyvää ja paljon huonoa. Mulle on paljon tullut oppilaita joilla on ollut pahoja virheitä soitossa ja musiikillisessa tiedossa, koska netti on täynnä hyvää ja huonoa. 4. Rockway (http://www.rockway.fi) on vaihtoehto jossa on hyvä oppimisympäristö. Voi kotona rauhassa opiskella. Hyvin useat koulut, mm. oma musiikkikouluni, käyttävät Rockwayta niin että se toimii opiskelumateriaalina ja sitä on helppo kerrata. Elikkä puhumma asiaa, mutta toivottavasti koet meidät myös innostavan paikkan opiskella, iloinen ja reipas meinkin viedä sua, aloitteleva kitaristi, eteenpäin tässä lajissa. Minä lupaan henkilökohtaisest, että jos sinä haluat oppia soittamaan kitaraa, minä autan sinua siinä. Me autamme sinua siinä. Eikä mene kauaakaan, ehkä kyse päivistä, tai ehkäpä jo seuraavasti tunnista, tai jopa seuraavast puolesat tunnista, osaat ensimmäisen biisin. Toivottavasti saan auttta sua tällä matkalla, tervetuloa mukaan.

  # vimeo.com/62098053 Uploaded 33 Plays 0 Comments
 5. Tilaa myös uutiskirjeemme ja pysy ajan tasalla Rockway.fi-asioissa (http://www.rockway.fi/rekisteroidy/). Nyt se alkaa, soittaminen. Vihdoin. Em-sointu on nyt vuorossa, ja puhutaan kohta lisää, että mikä on sointu ja mitä se tarkoittaa. Soinnussa tarvitsemme kaikkea kuutta kieltä. Ensimmäinen kieli, E-kieli, soi vapaana. Toiseksi paksuin kieli painetaan kakkosnauhalta. Siinä on ääni nimeltä B. On hyvä painaa aina mahdollisimman läheltä seuraavaa nauhaa - ei nauhan päältä, eikä liian kaukaa nauhasta. Silloin se soi kaikista puhtaimmin, ja helpoimmin se ääni sieltä. Sen jälkeen laitetaan kolmanneksi paksuimman kielen päälle nimetön. Kyseessä on D-kieli. Kuten kuvasta näkyy sormet hieman änkee päällekäin ne kuitenkin asettuu niin hyvin kuin ne asettuu. Mutta vastaavasti nimetön on ihan nauhassa kiinni. Viimeiset kielet soivat ihan vapaana. Sitten kokeillan hitaasti - painetaan vasemmalla ja soitetaan oikealla kädellä. Hän on Em. Onneksi olkoon, olet juuri oppinut yhden hienoimmista soinnuista jota kitaralla voi soittaa. Tässä voi käydä niin, että joku kieli ei oikein soinutkaan, syytä voi olla muutamia. Eli nyt sitten oppitunnin tavoite on oppia soittamaan tämä sointu, ja se on Em (lausutaan e-molli). Perusasioita soittamisesta: yleensä on hyvä huomioida pieni hajurako täällä. Silloin kielillä on tilaa soida, sormien alta. Jos ottaa otteen ilman hajurakoa, se estää muita kieliä soimasta. Samaten peukalo voi olla nätisti takana, ettei se karkaa esimerkiksi taakse piiloon. Se kuuluu taakse. Ne sormet, jotka eivät tällä hetkellä pain mitään, kannattaa pitää rentoina mukana ja lähellä, odottamassa omaa vuoroa kun se koittaa. Ei tarvitse kiristää että ovat mahdollisimman kaukana ja poissa tieltä. Tämmöisiä asioita kun muistat kiinnittää huomiota, nämä on ihan yleisiä ohjeita, se tulee auttamaan sointujen ja soittamisen onnistumisessa. Sitten toiseen käteen liittyen, ota aina kitara mahdollisimman lähellä mahaa. Eli jos istut tuolilla tai sohvan reunalla ei olisi tiellä kädennojia tai muuta tiellä olevaa, ettei tarvitse pitää sitä vinosti sylissä, rennosti. Toisen käden tehtävä on nojata rohkeasti ja rennosti kitaran päällä ja käsi tulee rennosti kielien kohdalle. Ei mitään vääntämisiä tai kääntämisiä, vaan ihan simppeli juttu. Näillä ohjeilla, harjoittelet Em:ia, ja muistat näitä ajatuksia. Saat kaksi laulua harjoiteltavaksesi, toinen on Metallican intro. Mä näppäilen näin: paksuin kieli ja kolme ohuinta kieltä edes ja takas. Sinun ei tarvitse miettiä millä näppäilet: etusormella tai peukalolla tai plektralla, ei väliä kunhan fiilistellään. Toinen hieno laulu on Kanoottilaulu. Soitetaan sointu ja hyräilet päässäsi tai mielummin vielä ääneen mukana melodiaa. Koko hieno laulu menee vain Em:illa. Näillä ohjeilla seuraavaan kertaan, saadaan lisää hyvää musiikkia soitettavaksi. Nähdään.

  # vimeo.com/62098701 Uploaded 64 Plays 0 Comments

Voisinko minäkin aloittaa kitaransoiton?

rockwayvideot

Uuden harrastuksen aloittaminen on aina vähintäänkin jännittävää, kun ei oikein vielä tiedä, mitä uusi harrastus vaatii. Katso tämä video ja seuraavatkin oppitunnit, ja olet varmasti paljon viisaampi kitaransoiton aloittamisen kanssa.

Browse This Channel

Shout Box

Heads up: the shoutbox will be retiring soon. It’s tired of working, and can’t wait to relax. You can still send a message to the channel owner, though!

Channels are a simple, beautiful way to showcase and watch videos. Browse more Channels.