1. "Κρίση του Ελληνισμού, νεο-Οθωμανισμός και ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ"

  Ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραμπελιάς αναλύει την Τουρκική εξωτερική πολιτική, και σε τι διαφέρει ο σημερινός Νεο-Οθωμανισμός. Μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία που σίγουρα δεν θα σας δείξει το ΡΙΚ.

  Από την εκδήλωση της Ανεξάρτητης Φοιτητικής Έπαλξης του Πανεπιστημίου Κύπρου.

  Λευκωσία 5-1-11

  Διάρκεια 40'

  # vimeo.com/18493283 Uploaded 601 Plays 0 Comments
 2. Σε ό,τι αφορά το αντικείμενο του βιβλίου του, ο κ. Μαρκεζίνης τάχθηκε σαφώς υπέρ μιας «πολυδιάστατης ελληνικής εξωτερικής πολιτικής» -«πολυγαμική» - τη χαρακτήρισε , «διότι έχει το άρωμα της ανηθικότητας που ταιριάζει απόλυτα με την ιδέα της εξωτερικής πολιτικής».

  Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει πλέον τη νατοϊκή και αμερικανική εξωτερική πολιτική που ασκεί παρά τις παραλλαγές μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο γιατί μια τέτοια πολιτική δεν ανταποκρίνεται στις αλλαγές που συντελέστηκαν στον κόσμο μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου. Αφού ανέφερε τη μεγάλη συμβολή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ υπογράμμισε την ιστορική φράση του Ανδρέα Παπανδρέου ότι η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες, τονίζοντας την ανάγκη μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής και επικρίνοντας όσους θεωρούν ότι η Ελλάδα από τη στιγμή που συμμετέχει στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν μπορεί ουσιαστικά να ασκεί εθνική εξωτερική πολιτική.

  Επανέφερε την ιδέα της «ρωσοευρωπαϊκής συνεργασίας», την οποία «de facto προωθούν Γερμανοί και Γάλλοι, ώστε καίτοι μικρή χώρα να διαδραματίσουμε ρόλο», ενώ τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των δεσμών μας με την Κίνα.

  Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, δήλωσε ότι η πολιτική της Ελλάδας έναντί της το 2010 δεν μπορεί να είναι η ίδια με αυτή που ήταν το 1999. Και τάχθηκε σαφώς κατά της οικονομικής συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου, αποκαλώντας «παραχώρηση» ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Επίσης ανέφερε ότι η Τουρκία έχει προμηθευτεί 32 από τα 48 γεφυροποιητικά μηχανήματα που υπάρχουν στην Ευρώπη και τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνο στον Έβρο. Πρόσθεσε ότι η πολιτική απέναντι στην Τουρκία που εγκαινιάστηκε το 1999 δεν μπορεί να συνεχίζεται το 2010, υπογράμμισε τη σημασία της ανακήρυξης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και των μεγάλων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή Καστελόριζου, Κύπρου, Κρήτης, Αιγύπτου. Αναφέρθηκε επίσης στις τεράστιες πιέσεις που ασκούνται στον κ. Χριστόφια για να κλείσει το Κυπριακό θέμα ενώ υπογράμμισε ότι σχέδια οικονομικής συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου συνιστούν παραχωρήσεις και άσκησε κριτική στην ελληνική αμυντική διάταξη στον Έβρο.

  Αλλωστε, νωρίτερα είχε τονίσει πως «εθνικό δικαίωμα που απεμπολείται, μετά τεράστιας δυσκολίας ξανα-ανακτάται».

  Υποστήριξε την άσκηση ενεργούς πολιτικής συνεργασίας με τη Ρωσία και του ελληνικού ρόλου στην Ευρωρωσική συνεργασία. Ξεκαθάρισε ότι θέματα όπως η δομή του γραφείου του πρωθυπουργού και του υπουργείου Εξωτερικών πρέπει να αποφασίζονται από Έλληνες και όχι από ξένους διότι δεν τον πείθουν. Επίσης άσκησε κριτική στον τρόπο που χρηματοδοτούνται από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών οι μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και στον τρόπο που χρησιμοποιούνται από τις κυβερνήσεις τα λεγόμενα μυστικά κονδύλια.

  Κλείνοντας τόνισε «Η χώρα μας βρίσκεται στο σταυροδρόμι της ιστορίας. Το κράτος δεν δουλεύει, ο πολιτικός μας κόσμος κουράστηκε. Μπορεί όλοι να φάγαμε, άλλοι φάγαμε όμως ψίχουλα, άλλοι φάγαν' τον αγλέουρα. Οι Ελληνες δεν θέλουν εκδίκηση ή εξεταστικές επιτροπές, αλλά δικαιοσύνη, όπου υπάρχουν ποινικά αδικήματα».

  περισσότερα για τον κ. Β. Μαρκεζίνη http://www.antifono.gr/portal/Πρόσωπα/Μαρκεζίνης/cv.html

  # vimeo.com/16015528 Uploaded 12.2K Plays 0 Comments
 3. Ο Ακαδημαϊκός Βασίλειος Μαρκεζίνης μίλησε στον Γιώργο Μαλούχο την Παρασκευή 19 Μαρτίου του 2010, για τις αιτίες του προβλήματος, καθώς και προς ποια κατεύθυνση θα πρέπει να αναζητηθούν λύσεις.
  Ο διακεκριμένος καθηγητής, εξετάζει την πιθανή σύνδεση ανάμεσα στην οικονομική κρίση και στα εθνικά θέματα
  • Ποιος ο ρόλος της Ελλάδας σήμερα στην διεθνή πολιτική σκηνή και διπλωματία ;
  • Ποια είναι τα δυνατά χαρτιά της χώρας μας στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη ;
  Ένας διάλογος, που θέτει τα θεμέλια για περαιτέρω σκέψη και έρευνα.

  περισσότερα για τον sir Β. Μαρκεζίνη στο http://www.antifono.gr

  # vimeo.com/10329059 Uploaded 12.2K Plays 1 Comment
 4. Στο απώγειο του ενδιαφέροντος που επιδεικνύει προς αυτήν ο διεθνής παράγων βρέθηκε η Τουρκία και ο Ταγίπ Ερντογάν με την επίσκεψη που πραγματοποίησε ο τούρκος πρωθυπουργός στην Ουάσιγκτον και τη συνάντηση που είχε με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

  Πόσο, πραγματικά, επενδύουν οι ΗΠΑ στην Τουρκία, ως περιφερειακής δύναμης και τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό στο συσχετισμό δυνάμεων; Πως μπορεί να επηρεάσει τα ελληνικά συμφέροντα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και στο κυπριακό; Ποιές είναι οι κοινωνικές και οικονομικές δυνάμεις που στηρίζουν σήμερα τον τούρκο πρωθυπουργό και τι θα συμβεί αύριο, όταν θα αποχωρήσει απο την εξουσία; Κατά πόσο το σύστημα που δημιούργησε θα μπορέσει να διατηρηθεί και τι αλλαγές μπορεί να συμβούν αν μετά τον Ερντογάν επικρατήσουν οι κεμαλιστικές δυνάμεις; Έχει αλλάξει κάτι στην πολιτική αντίληψη των κεμαλιστών εξαιτίας της απουσίας τους απο την εξουσία την τελευταία δεκαετία και τι; Ποιοί είναι οι προσανατολισμοί τους;

  Είναι μερικά απο τα ερωτήματα που θα μας απασχολήσουν στην εκπομπή “Ανιχνεύσεις” την Τετάρτη 22 Μαϊου, με αφορμή την επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ και το βιβλίο των Σταύρου Λυγερού και Κώστα Μελά: “Μετά τον Ερντογάν τι;”.

  # vimeo.com/67306374 Uploaded 2,202 Plays 0 Comments
 5. # vimeo.com/64413168 Uploaded 178K Plays 4 Comments

Favourites

George Vourdakes

Browse This Channel

Shout Box

Heads up: the shoutbox will be retiring soon. It’s tired of working, and can’t wait to relax. You can still send a message to the channel owner, though!

Channels are a simple, beautiful way to showcase and watch videos. Browse more Channels.