1. Maar liefst 25% van de chimpansees in de nabijheid van bewoonde gebieden in Oeganda raakt gewond of wordt zelfs gedood door valstrikken. Deze valstrikken worden uitgezet door stropers om zodoende kleine antilopensoorten zoals duikers of bushbokken te vangen, maar helaas gebeurt het maar al te vaak dat ook chimpansees verstrikt raken in de vallen.

    Als een chimpansee verstrikt raakt, raakt hij volledig in paniek waardoor de valstrik steeds strakker komt te zitten. Nare verwondingen aan voeten en handen zijn het gevolg. In Kibale National Park blijkt dat zelfs 35% van de chimpansees blijvende verwondingen overhoudt of zelfs een deel van hand of voet moet missen. In enkele gevallen is de verwonding zelfs zo ernstig dat de chimpansee overlijdt. Naar schatting bevinden zich in het Kibale National Park zo’n 15.000 valstrikken. Voor de circa 1430 chimpansees in dit gebied is dit dus een serieuze bedreiging.

    In 1997 is zodoende het Kibale Chimpanzee Project in samenwerking met JGI Oeganda gestart met het Kibale Snare Removal Program. JGI Nederland financiert samen met JGI Oostenrijk dit project. Door deze cofinanciering is het mogelijk het project op lange termijn te steunen. Het hoofddoel is om het stropen tegen te gaan. Er zijn vier rangers aangesteld die bijna dagelijks en ook ’s nachts patrouilleren, stropers arresteren en valstrikken verwijderen. Daarnaast speelt voorlichting van de lokale bevolking over de effecten van de illegale jacht een belangrijke rol in dit programma. Met de bijdrage van zowel JGI Nederland als Oostenrijk worden de kosten voor de opleiding en lonen van de rangers maar ook GPS-systemen, kleding en schoeisel en het noodzakelijke vervoer in de vorm van fietsen bekostigd.

    # vimeo.com/64002414 Uploaded 294 Plays 0 Comments

Wildlife

Charlotte Storm van 's Gravesand

Browse This Channel

Shout Box

Heads up: the shoutbox will be retiring soon. It’s tired of working, and can’t wait to relax. You can still send a message to the channel owner, though!

Channels are a simple, beautiful way to showcase and watch videos. Browse more Channels.