1. BruumRuum! és una instal·lació interactiva que es troba a l’espai públic de Barcelona, just al costat del museu del disseny (DHUB) i la torre AGBAR.

    Aquesta instal·lació interacciona a la intesitat dels crits que provoquen els vianants que hi circulen i al soroll ambiental de la ciutat, tot canviant de forma i colors. BruumRuum! planteja un diàleg entre el visitant i l’espai públic a través del soroll i la llum, una plaça convertida en una gran orella que escolta i reacciona a les paraules. Un espai públic que sent.
    La intervenció combina color i so per mitjà de 530 lluminàries encastades al pla de terra en una superficie de 3300m2. La gent s'hi atura, hi crida, somriu, canta, s’emociona i s’abraça.

    És de color perquè són llums en moviment constant que es belluguen sota els peus dels qui l’observen. És so perquè hi han sensors a l’espai que perceben el soroll ambiental i els crits de tothom. És interactiu perquè la llum varia suau o dràsticament segons l’intensitat del crit.
    Els sensors es troben a nivell de carrer i són sensibles a l’intensitat del soroll, capten el soroll més estrident provocat per els vianants i els vehicles que passen per el carrer.

    Però també són sensibles als sorolls més suaus que es tradueix en moviments sionosos de la trama lumínica. L’instal·lació convida a la participació de tothom grans i petits tot creant un moment divertit en el fluxe del passeig. Colors blancs en expansió. Soroll visual. El color del buit. Trencaments, contrastos, desharmonia, disonància, tot en forma de linia i pixel.
    Tot plegat és un joc que omple de contingut la nit, un gran equalitzador que medeix l’intensitat dels colors sonors de la vida de la ciutat.

    # vimeo.com/65773418 Uploaded 12.3K Plays 3 Comments
  2. Urban plan conditions
    The project is located on a long and very narrow site, on the edge of Parc La Vilette in Paris’s 19th district, within an urban development done by Reichen & Robert architects. On the northeast, new Paris tram route is passing along the site. The site is bordering with tram garage on the southwest, above which is a football field. The first 3 floors of the housing will inevitably share the wall with the tram garage.

    Site plan conditions
    The parcel has a very particular configuration; 11m in width and extending approximately 200m north-south. This foreshadows the importance of processing the eastern facade overlooking the extension of the street Des Petits Ponts which hosts the tram and both cyclist and pedestrian walkways.

    New Plot
    The long volume of the building is divided into two parts connected with a narrow bridge. Between two volumes there is a garden. The building has 11 floors: a technical space in the basement, shared programs in the ground floor, and student apartments in the upper nine floors. The layout is very rational and modular.
    Program - student dormitory with 192 studios
    The major objective of the project was to provide students with a healthy environment for studying, learning and meeting. Along the length of the football field is an open corridor and gallery that overlooks the field and creates a view to the city and the Eiffel tower. This gallery is an access to the apartments providing students with a common place. All the studios are the same size and contain the same elements to optimize design and construction: an entrance, bathroom, wardrobe, kitchenette, working space and a bed. Each apartment has a balcony overlooking the street.

    Design concept
    Narrow length of the plot with 10 floors gives to site a significant presence. Each volume contains two different faces according to the function and program:
    The elevation towards the street des Petits Ponts contains studio balconies-baskets of different sizes made from HPL timber stripes. They are randomly oriented to diversify the views and rhythm of the façade. Shifted baskets create a dynamic surface while also breaking down the scale and proportion of the building.
    The elevation towards the football field has an open passage walkway with studio entrances enclosed with a 3D metal mesh. Both volumes are connected on the first floor with a narrow bridge which is also an open common space for students.

    Sustainable efficiency
    The building is energy efficient to accommodate the desires of Paris' sustainable development efforts. The Plan Climates goal is that future housing will consume 50KW-h.m.² or less. The objectives of energy performance and the construction timetable were met by focusing on a simple, well insulated and ventilated object that functions at its best year round. Accommodations are cross ventilating and allow abundant day lighting throughout the apartment. External corridors and glass staircases also promote natural lighting in the common circulation, affording energy while also creating comfortable and well lit social spaces. The building is insulated from the outside with an insulation thickness of 20 cm. Thermal bridge breakers are used on corridor floors and balconies to avoid thermal bridges. Ventilation is controlled by double flow mechanical ventilation, providing clean air in every apartment with an optimum temperature throughout the year. The incoming air also reuses heat from the exhaust air. The roof is covered with 300m² of photovoltaic panels to generate electricity. Rainwater is harvested on site in a basin pool used for watering outdoor green spaces.

    location
    Route des Petits Ponts,
    19th district, Paris, France

    status
    invited competition 2008
    construction start 2009
    completion 2013
    program
    student apartment studios, common spaces, dining area, living space, storage

    details
    low energy consumption building, 10 floor building with 192 studios

    type
    student housing

    client
    Regie Immobiliere de la Ville de Paris

    area
    site 1981 m2; size of studios 35 m2; building 931 m2; gross floor area 8500 m2; landscape 1050 m2

    dimensions
    29,20 m max height

    budget
    17,5M €

    materials
    concrete, glass, metal, plaster, high-density stratified timber panels, expanded metal mesh

    project team
    Rok Oman, Spela Videcnik
    Robert Janez, Janez Martincic, Andrej Gregoric, Janja del Linz, Louis Geiswiller, Hyunggyu Kim, Chaewan Shin, Jaehyun Kim, Erin Durno, Javier Carrera, Giuliana Fimmano, Jolien Maes, Lin Wei

    technical team
    Structural engineering: INTEGRALE 4; Bruno PERSON
    Mechanical & electrical engineering, sustainable development: Cabinet MTC; Cyril GANVERT

    photo@
    Tomaz Gregoric

    # vimeo.com/60704540 Uploaded
  3. Video resumen de la más importante competicion de casas solares.
    Video summary of the most important solar houses competition.
    Solar Decathlon Europe 2012 - Madrid
    http://www.sdeurope.org/

    # vimeo.com/54724562 Uploaded 19.9K Plays 0 Comments
  4. Personal CG project of the memorial to the murdered Jews of Europe at Berlin - the site is covered with 2,711 concrete slabs or "stelae", one for each page of the Talmud arranged in a grid pattern on a sloping field. According to project text, the stelae are designed to produce an uneasy, confusing atmosphere, and the whole sculpture aims to represent a supposedly ordered system that has lost touch with human reason.

    Done with 3ds Max (V-Ray, Forest Pro), Nuke, After Effects.
    Music by Guy Farley.

    More info here: behance.net/gallery/Memorial/6464337

    # vimeo.com/46605260 Uploaded 54.9K Plays 28 Comments
  5. Shinkenchiku (New Architecture) : September 2011

    Office Building in Shibaura

    Architect: Kazuyo Sejima & Associates

    For more Japanese architecture visit http://www.japlusu.com/

    http://twitter.com/japlusu
    http://facebook.com/japlusu
    http://pinterest.com/japlusu

    # vimeo.com/47798940 Uploaded

Arquitectura

Jose Quintero

Videos Varios

Browse This Channel

Shout Box

Heads up: the shoutbox will be retiring soon. It’s tired of working, and can’t wait to relax. You can still send a message to the channel owner, though!

Channels are a simple, beautiful way to showcase and watch videos. Browse more Channels.