D.I.C. Veritas

 1. Prisluživanjem svijeća u porti hrama Hrista Spasitelja 3.8. 2014. u Banjaluci je počelo obilježavanje 19 godina od progona Srba iz Republike Srpske Krajine. Direktor Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac rekao je u obraćanju da se progona Srba iz Republike Srpske Krajine treba sjećati zato što narod koji zaboravi svoju prošlost nema ni budućnost.

  On je naglasio da se iz cijelog period rata i porata od 1991. do 1998. godine na spisku "Veritasa" nalazi više od 7.000 srpskih žrtava, među kojima je nerasvijetljena sudbina za njih 1.900.

  "Upravo njima svih ovih godina na istom mjestu palimo svijeće, jer ako im već ne možemo posjetiti grobove, bilo zbog toga što ne znamo gdje su, bilo zbog toga što ne možemo ili ne smijemo do njih, možemo upravo ovako da im zapalimo svijeće i pomolimo se za pokoj njihovih duša", rekao je Štrbac.

  Govorili su i poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH Dušanka Majkić, Savjetnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske general Milan Torbica, kao i umetnici Mićo Jelić Grnović i Svetlana Spajić.

  Video: DIC VERITAS

  # vimeo.com/104617765 Uploaded 160 Plays 0 Comments
 2. UNHCR "ukida" izbeglice iz Hrvatske

  Da li ukidanje izbegličkog statusa znači i ukidanje programa stambenog zbrinjavanja koji je dogovoren na regionalnom nivou, stanarskih prava koja se potražuju u Hrvatskoj i da li dovodi u pitanje druga imovinsko - pravna pitanja ? Da li je preporuka obavezujuća za Srbiju?

  O posledicama odluke UNHCR-a i datim rokovima za ukidanje izbegličkog statusa za Oko govore: republički Komesar za izbeglice Vladimir Cucić, predsednik Saveza izbegličkih udruženja Milojko Budimir i predsednik Veritasa Savo Štrbac.

  Iz Zagreba preporuku UNHCR-a komentariše Milorad Pupovac, predsednik Srpskog nacionalnog Vijeća.

  O tome kako je UNHCR procenio da je vreme za ukidanje izbegličkog statusa samo Srbima iz Hrvatske, sa portparolkom UNHCR-a Melitom Sunjić u Briselu razgovara Dušan Gajić.

  Emisiju vodi: Vesna Damjanić Branković

  Više: veritas.org.rs/rts-oko-07-04-2014-izbeglice-jos-jedan-udarac/

  # vimeo.com/91355659 Uploaded 368 Plays 0 Comments
 3. Pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu završeno je jednomesečno iznošenje argumentacije Srbije i Hrvatske po međusobnim optužbama za genocid.

  O predmetu spora i uzajamnim tužbama za genocid govore: Novak Lukić, član srpskog pravnog tima, Savo Štrbac, direktor Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“ i Miloš Milić, izveštač RTS-a iz Haga.

  Više možete saznati na: veritas.org.rs/rts-upitnik-01-04-2014-srbija-i-hrvatska-pred-sudom-pravde/

  # vimeo.com/90707927 Uploaded 202 Plays 0 Comments
 4. Prilog agencije SENSE o Suđenju pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu u postupku po tužbama za genocid Srbije i Hrvatske; u okviru emisije TV Tribunal (621) od 14. 03. 2014.

  # vimeo.com/89612381 Uploaded 91 Plays 0 Comments
 5. Teme ove emisije: vanredni izbori, kako stranke ulaze u predstojeće izborne kampanje, početak suđenja za genocid između Hrvatske i Srbije i kako je "Gospođa ministarka" postala pozorišni i društveni fenomen koji vremenom dobija na aktuelnosti.

  Gosti treće emisije šeste sezone serijala "Da Možda Ne" Olivere Kovačević su: Dušan Bajatović, potpredsednik Socijalističke partije Srbije, Jadranka Joksimović, internacionalni sekretar Srpske napredne stranke, Dragan Šutanovac, član izbornog štaba Demokratske stranke, Savo Štrbac, predsednik Informaciono-dokumentacionog centra "Veritas", Radmila Živković, glumica i Slobodan Savić, pozorišni kritičar.

  RTS, "Da Možda Ne", 30. 01. 2014. – od 32' do 54'

  # vimeo.com/85668460 Uploaded 175 Plays 0 Comments

D.I.C. Veritas

D.I.C. Veritas

Dobro došli na D.I.C. Veritasov kanal na Vimeo.com.

VERITAS je nevladina i nestranačka organizacija koju su krajem 1993. godine osnovali građani sa područja Republike Srpske Krajine.

Non-government organisation VERITAS was established in late 1993…


+ More

Dobro došli na D.I.C. Veritasov kanal na Vimeo.com.

VERITAS je nevladina i nestranačka organizacija koju su krajem 1993. godine osnovali građani sa područja Republike Srpske Krajine.

Non-government organisation VERITAS was established in late 1993 by citizens of the Republic of Serbian Krajina - RSK (former United Nations Protected Area - UNPA).

veritas.org.rs

Browse This Channel

Shout Box

Heads up: the shoutbox will be retiring soon. It’s tired of working, and can’t wait to relax. You can still send a message to the channel owner, though!

Channels are a simple, beautiful way to showcase and watch videos. Browse more Channels.