VIAgroep nv

Interview met Hans Mulder
Onderzoeker en onderwijzer aan de Antwerp Management School, TU Delft en Hogeschool NOVI

Volgens prof. lec. dr. ing. Hans Mulder MSc BA, onderzoeker en onderwijzer aan de Antwerp Management School, TU Delft en Hogeschool NOVI, wordt de klant in 8 van de 10 gevallen de dupe van de denkwijze van de leverancier. In zijn promotieonderzoek levert hij een van de gevraagde antwoorden op de vraag ‘hoe kan innovatie van bedrijfsprocessen worden onderbouwd?’

Als IT-expert komt Hans Mulder binnen bij diverse organisaties en overal bestaat onduidelijkheid over de precieze definitie van innoveren. “In veel gevallen zijn managers en medewerkers van mening dat ze een grote innovatie aan het doorvoeren zijn. In feite zijn ze alleen aan het veranderen wát ze doen.” En dat is een wezenlijk verschil zegt Mulder: “Innovatie is iets anders dan veranderen. Bij innoveren moeten processen opnieuw worden herdacht, vanuit de klant. We gaan dan dus niet eerst verbeteren en vervolgens innoveren, maar éérst herdenken (innoveren) en dán veranderen.” Die volgorde nuance is erg belangrijk voor de klanttevredenheid, want zodra er wordt gedacht vanuit de klant, kunnen processen op hen worden afgestemd. “Die denkwijze – innoveren – betekent soms ook dingen niet meer doen”, zegt Hans.

Missie geslaagd
Wanneer noem je een innovatie precies geslaagd? Als je tijd hebt bespaard? Als je hoogwaardiger producten aflevert? Als je alleen maar tevreden klanten hebt? Hans Mulder denkt van niet: “Een geslaagde innovatie kun je nooit van te voren voorspellen, omdat er ontzettend veel variabelen zijn. Maar met een goede voorbereiding leer je sneller en kun je snel reageren op ontwikkelingen in de markt. In veel gevallen is innoveren namelijk een kwestie van timing, dus een goede reactiesnelheid en afgedekte risico’s. Als je inzicht hebt in die twee factoren ben je in staat om je klant het beste te leveren. En dat is niet makkelijk, want innoveren is niet makkelijk, het is keihard werken.”

Duo’s voor chemie
“Het moeilijke aan innoveren is, dat medewerkers in een organisatie vaak niet meer vanaf een abstract niveau naar processen kunnen kijken. Ze zien vaak beren op de weg, waar een externe partij die niet ziet. Externe adviseurs daarentegen kennen organisaties in veel gevallen niet goed genoeg om te kunnen zien waar innovaties mogelijk zijn. Een gouden innovatie combinatie bestaat daarom uit zowel interne als externe partijen, die beiden belangen van klanten, de organisatie en leveranciers behartigen. De chemie tussen die partijen leidt vaak tot nieuwe inzichten, die tot geslaagde innovaties kunnen leiden.

# vimeo.com/76088479 Uploaded 20 Plays 0 Comments

Follow

VIAgroep nv

Hans Mulder

Venture Informatisering Adviesgroep NV, kortweg VIAgroep NV, is in 1997 opgericht door Theo, Arno en Hans Mulder om de diverse ventures te ondersteunen. VIAgroep richt zich op advisering, informatisering en levering van ICT-infrastructuren, waaronder…


+ More

Venture Informatisering Adviesgroep NV, kortweg VIAgroep NV, is in 1997 opgericht door Theo, Arno en Hans Mulder om de diverse ventures te ondersteunen. VIAgroep richt zich op advisering, informatisering en levering van ICT-infrastructuren, waaronder de distributie van vergadersystemen.

Shout Box

Heads up: the shoutbox will be retiring soon. It’s tired of working, and can’t wait to relax. You can still send a message to the channel owner, though!

Browse This Channel

Channels are a simple, beautiful way to showcase and watch videos. Browse more Channels.