1. Hoe klinkt een film zonder beeld? Als je niet kunt zien, worden andere zintuigen zoals je gehoor aangescherpt. Op dit gegeven baseerde Eliane Esther Bots haar project De Visionair, waarmee ze de BNG Bank Workspace projectprijs 2013 won.

  # vimeo.com/79093041 Uploaded 115 Plays 0 Comments
 2. Yasmijn Karhof (1974) studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie, Cooper Union en aan de Rijksakademie. Karhofs films hebben een gevoelige, melancholische sfeer: ze lijken alledaags, maar gaandeweg ontstaat een surreële, vervreemdende sfeer.

  De installatie Inner Space/ Outer Space bestaat uit een filmscherm met aan weerszijden dezelfde vrouw. Karhof wekt de suggestie dat je haar beter zou kunnen leren kennen. Maar een ontmoeting blijft uit.
  Karhof laat de kunstmatige en ongrijpbare illusie zien van het medium film. Deze kunstenaar gelooft niet in haast of in hapklare brokken, eerder in een bedachtzame en opmerkzame blik. Zij biedt met haar contemplatieve films een tegengif in een tijd vol gejaagdheid voor kant-en-klare verhalen met groots effectbejag.

  # vimeo.com/62854894 Uploaded 34 Plays 0 Comments
 3. Mariska de Groot voltooide dit jaar haar Masterstudie aan de afdeling ArtScience van de KABK en won tegelijkertijd de BNG Workspace Projectprijs met haar voorstel voor Cinechine: een geluids- en lichtmachine gebaseerd op het aloude filmprincipe van optisch geluid. Bij optisch geluid valt er licht door kleine perforaties aan de zijkant van de filmstrook. Het lichtpatroon wat onstaat wordt opgevangen door een lichtgevoelige luidspreker, en zo onstaat het geluid. Bij Cinechine ontstaan patronen van licht en geluid die de hele ruimte vullen, en waar je als toeschouwer doorheen kunt lopen.

  # vimeo.com/57839017 Uploaded 10 Plays 0 Comments
 4. Dan Walwin: tele-

  tele- bestaat uit twee films die op fijnzinnige wijze door het geluid aan elkaar verbonden worden. Ze komen voort uit Walwins interesse in de manier waarop wij nadenken over de wereld die buiten onze menselijke ervaring ligt, en uit een sterk gevoel voor het absurde en surreële.

  # vimeo.com/36279473 Uploaded 162 Plays 0 Comments
 5. The Apartment is een reconstructie van de belangrijkste locatie in Repulsion, de klassieker van Roman Polanski uit 1965. In deze psychologische thriller raakt de labiele Carole het contact met de werkelijkheid kwijt. Ze sluit zich op in het appartement en valt ten prooi aan hallucinaties.

  Maurice Bogaert heeft het appartement nagebouwd als een filmset waarin je een remake van de film zou kunnen maken, en dan wel zo dat de film in één enkel shot geschoten zou kunnen worden. Voor ieder shot is er dus een nieuwe, volgende ruimte gebouwd, precies zó als de camera in de film laat zien. De bezoeker loopt door de opeenvolgende ruimtes en neemt de rol van de camera over. De film onstaat zo in je hoofd.

  # vimeo.com/36279308 Uploaded 337 Plays 0 Comments

BNG Bank Workspace: winnaars

Workspace

Alle installaties die de BNG Bank Workspace projectprijs van Filmhuis Den Haag hebben gewonnen.

Browse This Channel

Shout Box

Heads up: the shoutbox will be retiring soon. It’s tired of working, and can’t wait to relax. You can still send a message to the channel owner, though!

Channels are a simple, beautiful way to showcase and watch videos. Browse more Channels.