1. See more architecture and design movies at dezeen.com/movies

    A recently completed concrete house in São Paulo is depicted as a luxury home from the 1950s in the latest architecture film by Brazilian architect Marcio Kogan.

    Kogan, founder of São Paulo office Studio MK27, worked with film producer Lea van Steen to produce the movie, which is entitled Modern Living and based on a Bauhaus film by the late architect Richard Paulick.

    The movie centres around Casa P, a concrete family house comprising rectilinear blocks that appear to be stacked on top of one another at perpendicular angles.

    # vimeo.com/76685559 Uploaded
  2. # vimeo.com/12645187 Uploaded
  3. A hut is located in a small Alpine village part of the Triglav national park, a community with very strict rules on construction and architectural design. The client bought the site and a project with construction permit. The request of the client was to modify the project within the borders and volumes of an existing project. Basically, the main task was to give the hut a new look, create a new veranda around the house and position the openings towards the views and increasing its sustainability.

    The given volume of the house is 6x11 meters with 42 degree pitched roof. Also the other external dimensions and material types remained from the existing project. Additional elements such as wooden columns raised hanging terrace and façade patterns are based on local traditional typology. The concept keeps a dialogue with its surroundings, especially nearby old hayrack barns rather than local houses. On the other, tries to reinstate a new definition and reinterpretation of a generic alpine hut.

    Interior organization suits the needs of the family and is very rational. The central staircase rotates around the fireplace that heats both floors. There are 3 bedrooms, a bath with sauna on the top floor and minimal corridors. The ground floor is an open plan room with a kitchen; dining and living; storage is under the staircase.

    The level is partially lower so that the window sill becomes a seating surface offering views toward the mountains. Large corner window is positioned towards the south, so during sunny winter days no heating is required. Extra thermal insulation is put between the wooden cladding – both in exterior and interior, foil behind the wood absorbs the heat of the sun and transmits it onto the walls. The upper floor is cantilevered over the front of the ground floor and acts as a sun protector in the summer. Rain water is collected from the roof and transported through vertical pipes which are inserted into wooden beams.

    location
    Stara Fuzina near Bohinj Lake, Slovenia

    status
    commission 2007
    construction start 2008
    completed 2009

    program
    alpine hut / one-family house

    details
    rural alpine environment, passive housing, low energy consumption

    type
    alpine hut

    client
    private

    area
    105 m2

    materials
    stone, wood, glass, cement slates

    project team
    Rok Oman, Spela Videcnik
    Tomaz Gregoric , Andrej Gregoric, Anna Breda

    technical team
    Structural engineering: Projecta d.o.o.
    Mechanical engineering: I.S.P. d.o.o.
    Electrical engineering: I.S.P. d.o.o.

    photo@
    Tomaz Gregoric

    # vimeo.com/51057236 Uploaded

Architecture

Jeff Allen

Browse This Channel

Shout Box

Heads up: the shoutbox will be retiring soon. It’s tired of working, and can’t wait to relax. You can still send a message to the channel owner, though!

Channels are a simple, beautiful way to showcase and watch videos. Browse more Channels.