1. VIDEO OPNAME VAN LIVESTREAM ma 17 december 2012, aanvang: 20.00 uur
  debalie.nl/artikel.jsp?articleid=465929

  Op 21 december 2012 is het zo ver: het einde van de wereld. Tenminste, volgens de Maya's.

  Kom naar het KennisCafé voor de beste voorbereiding op het naderende einde. We scheiden het kaf van het koren met Maarten Keulemans (auteur ‘Exit Mundi’) en zijn spoedcursus apocalyptisch denken, inclusief praktische tips en een live demonstratie. We duiken dieper in de Mayakalender met Laura van Broekhoven (conservator Midden- en Zuid-Amerika, Museum Volkenkunde, Leiden) en Lucas Lourens, paleoklimatoloog aan de Universiteit van Utrecht schetst een aantal doemscenario’s. Godsdienstpsycholoog Joke van Saane (Vrije Universiteit) kan meer vertellen over onze fascinatie met het einde der tijden.

  Uiteraard ontbreekt columnist Jelle Reumer (Natuur Historisch museum Rotterdam) niet en wetenschaps- en filmjournalist George van Hal presenteert de allerlaatste ‘einde der tijden filmquiz’. Zoals elke maand is Martijn van Calmthout (De Volkskrant) uw gids in bange tijden.

  Het KennisCafé is een co-productie van De Volkskrant, KNAW, science center NEMO en De Balie.

  # vimeo.com/57144408 Uploaded 97 Plays 0 Comments
 2. VIDEO LIVESTREAM ma 21 januari 2013, aanvang: 20.00 uur
  debalie.nl/artikel.jsp?articleid=469342
  Dit is de 50ste editie van het KennisCafé!

  Forensisch DNA onderzoek heeft zich de laatste jaren in een rap tempo ontwikkeld. Steeds vaker dient DNA als bewijs in strafzaken. Waar liggen de grenzen van DNA technieken in de opsporing en bewijsvoering? Wat kan er technisch, wat mag er van de wet? Hoe efficiënt en zinvol zijn die forensische DNA technieken? En hoe zit het met privacy? Welke prijs wil je als samenleving betalen voor het oplossen van een moord?

  Moderator Martijn van Calmthout (De Volkskrant) zoekt samen met wetenschappers in de donkere krochten van het verdachte DNA.

  Met o.a.
  - Martijn van Calmthout (De Volkskrant)
  - Bert-Jaap Koops (hoogleraar regulering van technologie aan Tilburg Institute for Law, Technology, and Society)
  - Victor Toom (wetenschaps- en rechtssocioloog, Centre for Forensic Science, Northumbria University, Engeland)
  - Lex Meulenbroek (DNA deskundige, Nationaal Forensisch Instituut (NFI))

  ...en natuurlijk de vaste columnisten Jelle Reumer (Natuurhistorisch museum Rotterdam) en Maarten Keulemans (De Volkskrant)

  Het KennisCafé is een co-productie van De Volkskrant, KNAW, science center NEMO en De Balie

  # vimeo.com/58230765 Uploaded 122 Plays 0 Comments
 3. Live stream registratie - Maandag 19 november 2012
  Deze video staat ook op youtu.be/2k53Ee2ihBE

  ADHD, het lijkt wel alsof steeds meer kinderen en volwassenen deze stoornis hebben. Is het een mode-diagnose voor 'drukke mensen' in een maatschappij die veel van hen vraagt? Stellen artsen de diagnose vaker omdat ze werking van de hersenen beter begrijpen? Hebben kinderen en volwassenen met ADHD symptomen baat bij medicatie, of is dat een mooie verkooptruc van de farmaceutische industrie? Controverse alom, tijd voor een KennisCafé met visies en antwoorden op de voorgaande vragen.

  'Hoe voorkom je ADHD? Door de diagnose niet te stellen'. Zo luidt de titel van het boek geschreven door Laura Batstra psycholoog, onderzoeker en docent aan de Rijksuniversiteit Groningen. De behandeling hoort naar haar inziens thuis bij de pedagoog en psycholoog, en medicijnen zijn niet de oplossing. Of ligt de oorzaak toch in de hersenen en draagt ritalin of een voedingsdieet wel degelijk bij aan de behandeling van ADHD, zoals Jan Buitelaar, hoogleraar Psychiatrische en Kinder- en Jeugdpsychiatrie aan het UMC Sint-Radboud in Nijmegen stelt. Biopsycholoog en hoogleraar Ontwikkelingsstoornissen van de hersenen Sarah Durston is de derde gast van deze avond en probeert met haar onderzoek de relatie tussen ADHD en hersenontwikkeling te vinden. Met behulp van MRI brengt ze de hersenstructuren in kaart, om zo meer inzicht te krijgen in de juiste behandelingsmethode voor ADHD. Ook te gast zijn Paul Korte (algemeen directeur farmaceutisch bedrijf Janssen Nederland) en Jan Derksen, hoogleraar Klinische Psychologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

  Een avond over de oorzaken, diagnose en behandeling van ADHD onder leiding van columnisten Martijn van Calmthout, Maarten Keulemans (de Volkskrant) en Jelle Reumer (Natuur Historisch Museum Rotterdam).

  archief.debalie.nl/artikel.jsp?articleid=464863

  Het KennisCafé is een co-productie van De Volkskrant, KNAW, science center NEMO en De Balie.

  DeBalie.nl

  # vimeo.com/102723694 Uploaded 30 Plays 0 Comments
 4. Live stream registratie - 15.9.2014 -
  Nederland bungelt hopeloos onderaan het EU-lijstje van duurzame energievoorziening, dit lazen we onlangs nog in de kranten. In het energieakkoord staat dan ook dat we de komende jaren vaart moeten maken met duurzame energieopwekking en er is een hoofdrol weggelegd voor windenergie.

  Maar we hebben een moeizame relatie met windmolens. Ze zijn lelijk, duur om te maken, gebruiken zeldzame aardmetalen, ze maken lawaai en omdat we de opgewekte stroom niet goed kunnen opslaan is er nog steeds een reserve van bijvoorbeeld een kolencentrale nodig wanneer het minder waait.

  In dit KennisCafé gaat moderator Martijn van Calmthout (De Volkskrant) in gesprek met wetenschappers, andere deskundigen en het publiek over de voors en tegens van windenergie.

  Met onder anderen:

  - Kornelis Blok, hoogleraar duurzame energie aan de Universiteit Utrecht.
  - Kees le Pair, natuurkundige en o.a. oud-directeur STW
  - Aukje Rypma, Windunie
  - Henk Lagerwey, directeur Lagerwey Wind

  KennisCafé
  Het KennisCafé is een maandelijkse vorm van eigentijdse wetenschapsjournalistiek voor een live publiek in De Balie. Vaste presentator Martijn van Calmthout van de Volkskrant praat met deskundigen en spraakmakers over een actueel thema van binnen of buiten de wetenschap. Met wetenschappers, experimenten, beeld, betrokkenen en natuurlijk het publiek.

  >> Kijk de vorige afleveringen van het KennisCafé terug in ons uitgebreide archief.

  Het KennisCafé is een co-productie van De Volkskrant, KNAW, science center NEMO en De Balie. In samenwerking met NTR radio, De Kennis van Nu.

  npowetenschap.nl/programmas/de-kennis-van-nu/Radio-5/2014/september/15-09-2014-Kenniscafe--Het-Winddebat.html

  debalie.nl/agenda/programma/kenniscaf%C3%A9%3a-het-winddebat/e_9755769/p_11652068/

  debalie.nl

  # vimeo.com/106218244 Uploaded 388 Plays 0 Comments
 5. Live stream registratie - 2014-10-20 -

  Als we ‘geld’ horen denken we nog altijd aan munten, bankbiljetten, edelmetalen, schelpjes of zelfs koeien. Terwijl dat fysieke geld nog maar een klein gedeelte is van al het geld dat er in omloop is.

  Het meeste geld bestaat uit overdraagbaar digitaal bankkrediet. Een getal op je computerscherm. De goederen en diensten die je wilt betaal je nog steeds met bankbiljetten en pinpassen. Maar in toenemende mate ook met wederdiensten en gebruikte goederen. Geld is een afspraak, gebaseerd op vertrouwen in banken en overheden. Maar hoe het precies werkt en hoe we betere afspraken kunnen maken blijft voor de meesten onduidelijk. We zijn bijna allemaal financieel analfabeet.

  In dit KennisCafé gaat moderator Martijn van Calmthout met wetenschappers in gesprek over de geschiedenis van geld, de werking van de systemen en nieuwe (oude) initiatieven om direct te delen of te ruilen met je buurvrouw. Met o.a. Jan Luiten van Zanden, hoogleraar economische en sociale geschiedenis aan de Universiteit Utrecht, Nicole Jonker, onderzoeker bij De Nederlandsche Bank, Mathijs Koenraadt, co-founder eCash BV en Martijn Jeroen Van der Linden, onderzoeker aan TUDelft.

  KennisCafé Cinema
  Iedere maand selecteert De Balie een film die aansluit bij het thema van het Kenniscafé. Deze maand is gekozen voor Margin Call.

  Het KennisCafé is een co-productie van De Volkskrant, KNAW, science center NEMO en De Balie.

  debalie.nl/agenda/programma/kenniscaf%C3%A9%3a-weg-met-geld!/e_9756713/p_11673155

  debalie.nl

  # vimeo.com/109504661 Uploaded 310 Plays 0 Comments

De Balie - KennisCafé

De Balie Premium

Browse This Channel

Shout Box

Heads up: the shoutbox will be retiring soon. It’s tired of working, and can’t wait to relax. You can still send a message to the channel owner, though!

Channels are a simple, beautiful way to showcase and watch videos. Browse more Channels.