1. Live stream recording - 20 august 2014 - ENGLISH / DUTCH -

  Lydia Davis staat bekend als de koningin van het korte verhaal, en ook van een vorm die zij zelf grotendeels heeft uitgevonden: het ultra-korte verhaal. Zoals 'Bloomington' uit haar nieuwe bundel De taal van dingen in huis dat in zijn geheel luidt: 'Nu ik hier een tijdje ben, kan ik met een gerust hart zeggen dat ik hier nooit eerder ben geweest.'

  Davis schreef diverse verhalenbundels, die onder andere voor de National Book Award werden genomineerd. In 2009 werden deze gebundeld als The Collected Stories of Lydia Davis (in het Nederlands in twee delen verschenen als Bezoek aan haar man en Varianten van ongemak), waarmee ze in één klap internationaal doorbrak. In 2013 werd haar oeuvre bekroond met de Man Booker International Prize.

  Samen met Wim Brands zal Lydia Davis haar oeuvre bespreken en stilstaan bij de kracht en kunst van het korte verhaal. Ook A.L. Snijders is aanwezig. Hij zal spreken en voorlezen.

  Redactie: Marije Ligthart (De Balie), in samenwerking met uitgeverij Atlas Contact.

  debalie.nl/agenda/programma/lydia-davis/e_9491556/p_11647794

  debalie.nl

  # vimeo.com/103943151 Uploaded 621 Plays 0 Comments
 2. Live stream registratie - 1 september 2014 -

  Twee dagen na de zeventigste verjaardag van Freek de Jonge, vond er in De Balie een programma plaats rondom het boek Freek: de cultuurkritiek van een komiek.

  Freek de Jonge geldt als een van de iconen van de jaren ’60 en ’70, toen de ultieme vrijheid het ideaal was. Tegelijk plaatste hij al vroeg vraagtekens bij dat ideaal. Want wat doen we precies met onze vrijheid? In het boek plaatst historicus Rob Hartmans de ideeën van Freek de Jonge tegen de achtergrond van de ontwikkelingen die Nederland sinds de jaren vijftig heeft doorgemaakt.

  De avond wordt ingeleid door Abram de Swaan met een uiteenzetting over de 'tijdgeest' in de naoorlogse Nederlandse samenleving. Aansluitend belicht Rob Hartmans de rol van Freek als cultuurcriticus.

  Freek de Jonge wordt geïnterviewd door De Balie-directeur Yoeri Albrecht, waarbij De Jonge een klein aantal nummers ten gehore brengt om de inhoud van het gesprek te markeren. Tevens is er gelegenheid voor vragen uit de zaal.

  Foto's: facebook.com/media/set/?set=a.952591174756308.1073741942.259613427387423

  amboanthos.nl/agenda/freek-de-jonge-de-balie

  debalie.nl/agenda/programma/freek%3a-de-cultuurkritiek-van-een-komiek/e_9755803/p_11653384

  debalie.nl

  # vimeo.com/104956892 Uploaded 641 Plays 0 Comments
 3. Live stream registratie - 7.9.2014 -

  A.H.J. Dautzenberg en Diederik Stapel schreven elkaar een jaar lang brieven. Begin september verschijnt bij Uitgeverij Atlas Contact deze correspondentie in boekvorm: De Fictiefabriek: een bevrijdingsroman in brieven. Het is een bonte verzameling bekentenissen, essays, observaties en weermiddelen, maar vooral het verhaal van een vriendschap tussen twee mannen op zoek naar houvast. De Fictiefabriek is een bevlogen pleidooi voor de noodzaak en kracht van verbeelding in een tijd dat het Opschonend Realisme aan terrein wint.

  Deze zondagmiddag staat in het teken van het verschijnen van het boek. Hafid Bouazza, Ilja Leonard Pfeijffer, Simone van Saarloos, Willem Dijker, Thomas van der Zwan en theatergezelschap Wunderbaum zullen in korte voordrachten vertellen wat ‘de fictiefabriek’ voor hen betekent.Sarah Sluimer en Willem Bosch modereren het programma.

  Én met Diederik Stapel en Anton Dautzenberg.

  Redactie: Sarah Sluimer (De Balie)

  i.s.m. uitgeverij Atlas Contact

  Deze live stream registratie is ook te zien via: youtu.be/cABZ22hWI-0

  FOTO's: facebook.com/media/set/?set=a.958545007494258.1073741944.259613427387423

  VIDEO: "Wat liefde is" - Ilja Leonard Pfeiffer bij de presentatie van De Fictiefabriek youtu.be/Ehh-qwSJUDM

  atlascontact.nl/boek/de-fictiefabriek

  atlascontact.nl/a-h-j-dautzenberg-en-diederik-stapel-in-de-balie

  debalie.nl/agenda/programma/de-fictiefabriek/e_9491654/p_11650052/

  debalie.nl

  # vimeo.com/105481915 Uploaded 545 Plays 0 Comments
 4. Live stream registratie - 23.9.2014 -

  Susan Sontag (1933-2004) is een van de grootste denkers en scherpste essayisten van de 20ste eeuw: a true radical thinker. Met een onstilbare honger naar kennis en een ongelooflijk brede interesse analyseerde en politiseerde zij in haar essays het dagelijks leven. Van fotografie tot camp, van porno tot politiek, van kunst tot hiv. ‘Be serious, Be passionate, wake up!’ was haar stelregel in het leven. Romans, essays, films en de dagboeken van Sontag vormen het uitgangspunt van deze trilogie, om verder in gesprek te gaan over serieusheid en betrokkenheid in de hedendaagse Nederlandse kunst, politiek en maatschappij.

  In het eerste programma staat de persoon Susan Sontag zelf centraal. Wie was zij, welke gebeurtenissen hebben haar gevormd, in hoeverre is haar privé leven vervlochten met haar werk? Benjamin Moser, die momenteel de biografie van Sontag schrijft, neemt ons mee in zijn zoektocht naar het leven van Sontag. Daarnaast staan we stil bij de impact van haar werk toen en nu. Is Sontag nog steeds een rolmodel of hebben we behoefte aan nieuwe, andere soort publieke intellectuelen?

  Met o.a. Benjamin Moser (biograaf van Susan Sontag), Persis Bekkering (literatuur recensent), Xandra Schutte (Groene Amsterdammer), Carel Peeters (Vrij Nederland) en schrijfster Nina Polak.

  Presentatie en redactie De Balie: Mirthe Frese

  Het eerste programma uit de Susan Sontag Trilogie is in samenwerking met Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis

  FOTO's: facebook.com/media/set/?set=a.968617859820306.1073741953.259613427387423

  Meer informatie over de Susan Sontag Trilogie en de programma's
  debalie.nl/uitgelicht/SusanSontag

  debalie.nl/agenda/programma/susan-sontag-trilogie%3a-be-serious!-%231/e_9755949/p_11656335/

  debalie.nl

  # vimeo.com/106978831 Uploaded 964 Plays 0 Comments
 5. Live stream registratie - 2014-10-12 - [in het begin is het geluid niet optimaal]

  Milan Kundera (auteur van onder meer De grap en De ondraaglijke lichtheid van het bestaan), een van de belangrijkste hedendaagse schrijvers, beziet in zijn romans de wereld met een briljante, vaak verwrongen gevoel voor humor: bizarre orgies, rampzalige feestjes en gestoorde wetenschappers passeren de revue. Terwijl hij in zijn werk vaak de veelomvattende problemen van de menselijke identiteit wil aankaarten, schroomt hij niet te spelen met dubbelzinnigheden en paradoxen, vaak gepaard met een flinke dosis ironie.

  Twaalf lange jaren heeft het geduurd voordat er weer een nieuwe roman van zijn hand verscheen, maar eindelijk is die er: Het feest der onbeduidendheid. In deze roman zijn de vrienden Alain, Ramon Charles en Caliban op zoek naar het eindeloos goede humeur dat volgens de ernstige filosoof Hegel onontbeerlijk is voor de ware humor. Intussen denkt Alain over de navel als erotisch middelpunt van het lichaam, ontvlucht Ramon de lange rij bezoekers voor de engelen van Chagall, wil Charles een toneelstuk voor het marionettentheater schrijven en volhardt de voormalige acteur Caliban in zijn nep-Pakistaans waarmee hij niemand nog langer imponeert, behalve een Portugese dienstmeid.

  De roman is een bespiegeling op de vraag wat er gebeurt als we een grap niet als grap herkennen. Tijdens ons eigen feest der onbeduidendheid verkennen ook wij deze vraag via Kundera's werk, met de hulp van schrijfster/filosofe Désanne van Brederode, cabaretier en tekstchrijver Tim Fransen, NRC-criticus Arjen Fortuin, historicus Arnout le Clercq en Hoofd Cinema De Balie Dirk van der Straaten. Isolde Hallensleben presenteert.

  Feest der onbeduidendheid
  In het kader van het Feest der onbeduidendeheid vertoont De Balie op zondag 12 oktober om 20.00 uur de film The Joke (1968), de verfilming van Kundera’s debuutroman. De film werd kort na verschijning door de autoriteiten verboden, vanwege de kritiek die hij leverde op het communistische regime. Pas na twintig jaar mocht de film weer worden vertoond. Op zaterdag 11 oktober is The Unbearable Lightness of Being in De Balie te zien — voor het eerst in jaren weer in de bioscoop!

  Dit programma is een samenwerking tussen Ambo|Anthos uitgevers, De Balie en SLAA

  slaa.nl/events/kunderas-feest-der-onbeduidendheid/

  debalie.nl/agenda/programma/milan-kundera%27s-feest-der-onbeduidendheid/e_9756669/p_11671622/

  amboanthos.nl/auteur/milan-kundera/

  slaa.nl

  amboanthos.nl

  debalie.nl

  # vimeo.com/108714279 Uploaded 427 Plays 0 Comments

De Balie TV - Literatuur

De Balie Premium

Kanaal met programma's met en over schrijvers en boeken, en overige programma's met een literaire context. Vanuit De Balie, Amsterdam

debalie.nl

Browse This Channel

Shout Box

Heads up: the shoutbox will be retiring soon. It’s tired of working, and can’t wait to relax. You can still send a message to the channel owner, though!

Channels are a simple, beautiful way to showcase and watch videos. Browse more Channels.