MIES

 1. Vrijdag 29 augustus puilde de Desdemonatent op Het Noorderzonfestval uit. Meer dan 100 mannen en vrouwen waren ingegaan op de uitnodiging van MIES om mee te denken over de juiste onderzoeksvragen: als we een experiment met een basisinkomen willen starten, wat willen we dan te weten komen? Onder welke voorwaarden kan zo’n experiment worden vormgegeven?

  Inleidingen van Liesbeth van Tongeren (lid Tweede Kamer voor Groen Links) en Loek Groot (universitair hoofddocent economie van de publieke sector, Universiteit Utrecht) brachten de groep op gang.

  # vimeo.com/105396711 Uploaded 149 Plays 0 Comments
 2. Vrijdag 29 augustus puilde de Desdemonatent op Het Noorderzonfestval uit. Meer dan 100 mannen en vrouwen waren ingegaan op de uitnodiging van MIES om mee te denken over de juiste onderzoeksvragen: als we een experiment met een basisinkomen willen starten, wat willen we dan te weten komen? Onder welke voorwaarden kan zo’n experiment worden vormgegeven?

  Inleidingen van Liesbeth van Tongeren (lid Tweede Kamer voor Groen Links) en Loek Groot (universitair hoofddocent economie van de publieke sector, Universiteit Utrecht) brachten de groep op gang.

  # vimeo.com/105420625 Uploaded 99 Plays 0 Comments
 3. Tijdens deze lezing, gegeven op 28 januari 2015 in de Doopsgezinde Kerk te Groningen, legt Prof. Guy Standing uit hoe er een nieuwe sociale klasse is ontstaan: het precariaat. Hij vertelt waarom deze klasse kwetsbaar is en op welke manier een onvoorwaardelijk basisinkomen kan helpen.

  Prof. Guy Standing sprak in Groningen op uitnodiging van MIES (mieslab.nl), en VPRO's Tegenlicht. Francesca Bardaro legde de lezing integraal vast op video.

  # vimeo.com/119053042 Uploaded 1,962 Plays 1 Comment
 4. In deze korte video vertelt Frans Kerver waarom hij geinteresseerd is in het basisinkomen.

  # vimeo.com/124451080 Uploaded 8,904 Plays 0 Comments
 5. Een onvoorwaardelijk basisinkomen voor iedereen is eigenlijk een heel simpel idee.

  Iedereen krijgt het.

  Je hoeft je er niet voor te kwalificeren; het is onvoorwaardelijk.

  Het is individueel – of je nu samenwoont, getrouwd bent of single.

  En het is voldoende om sober maar volwaardig van te te leven.

  Het zou een oplossing kunnen zijn voor een paar grote problemen.

  Armoede en uitsluiting.

  Bureaucratie en willekeur bij sociale uitkeringen.

  Het verdwijnen van steeds meer banen, door robots en flexibilisering.

  Maar het belangrijkste argument van de voorstanders is misschien wel: zonder

  geldzorgen worden mensen productiever en creatiever.

  Tegenstanders denken juist dat veel mensen zullen stoppen met werken.

  Of dat het de solidariteit ondermijnt.

  Je wilt toch geen belasting betalen voor het basisinkomen van iemand die rijk is? Of lui?

  Maar eigenlijk weten we nog niet welke van deze argumenten waar zijn.

  Daarvoor zijn experimenten nodig.

  Dit doen we onder andere door basisinkomens zelf te crowdfunden.

  We halen geld op en als we genoeg hebben dan geven we iemand een jaar lang een

  basisinkomen. En dan kijken we gewoon wat er gebeurt.

  Wil je meer weten? Of meehelpen? Kijk dan op onsbasisinkomen.nl

  # vimeo.com/158742000 Uploaded 850 Plays 0 Comments

MIES

Lykle de Vries PRO

MIES staat voor Maatschappij voor Innovatie van Economie en Samenleving. MIES denkt dat veel van wat we nu normaal vinden, dat eigenlijk niet is. Dat het anders en beter moet. Dat we anders vastlopen. En MIES denkt dat je, als je dat allemaal vindt, je…


+ More

MIES staat voor Maatschappij voor Innovatie van Economie en Samenleving. MIES denkt dat veel van wat we nu normaal vinden, dat eigenlijk niet is. Dat het anders en beter moet. Dat we anders vastlopen. En MIES denkt dat je, als je dat allemaal vindt, je maar het beste iets kunt gaan doen.

De tijd van de blauwdrukken en de vijfjarenplannen is voorbij. Over de maakbare samenleving wordt alleen nog maar smalend gesproken. Maar dat betekent niet dat wat we om ons heen aantreffen een natuurlijke orde is, of de onvermijdelijke uitkomst van processen waar we geen invloed op hebben. Integendeel: natuurlijk kunnen we de wereld veranderen en verbeteren – en dat doen we ook voortdurend – alleen niet vanachter de tekentafel.

De enige manier om de wereld te verbeteren, is volgens ons: aan de slag gaan, kijken wat goed uitpakt en daarop verder bouwen. In plaats van ons te baseren op theorie en modellen, gaan we dingen uitproberen. Niet vanuit vaste overtuigingen, veronderstellingen en aannames, maar echt uitproberen of iets werkt. De wereld is het beste model. In het bedrijfsleven heet dit lean, of scrum, of agile. In het publieke domein hebben we deze werkwijze overgenomen. Klein beginnen, experimenteren, blijven verbeteren en als er dan iets staat dat goed werkt, kun je het gaan klonen of opschalen. Zo zijn de broodfondsen ontstaan, en de energiecoöperaties, en de buurtzorg. Er is inmiddels zelfs een naam voor deze werkwijze: social innovation laboratories, of kortweg social labs.

Browse This Channel

Shout Box

Heads up: the shoutbox will be retiring soon. It’s tired of working, and can’t wait to relax. You can still send a message to the channel owner, though!

Channels are a simple, beautiful way to showcase and watch videos. Browse more Channels.