1. Regi: Pirjo Honkasalo
  En fjortonårig pojke i en kvav betongförort till Helsingfors får några okloka lektioner i livskunskap av sin äldre bror, dagarna innan brodern ska in i fängelset. Pirjo Honkasalo har gjort en bländande vacker och känslomässigt knockande film om vad vi ger vidare till nästa generation, och hur vi gör det.

  # vimeo.com/86020179 Uploaded 94 Plays / / 0 Comments Watch in Couch Mode
 2. Nya filmer med charmörerna Prick och Fläck. I deras värld är allt prickigt och fläckigt. Inte nog med att en av dem är täckt med fläckar och den andra är täckt med prickar, dessutom finns det ju prickar och fläckar överallt! Nu får vi följa med när Prick och Fläck bakar, de står bokstavligen på öronen, får vattkoppor, nya konstiga kliande prickar mitt i det prickiga och fläckiga. Och sist men inte minst ordnar de nyårsdisko.

  # vimeo.com/75752559 Uploaded 42 Plays / / 0 Comments Watch in Couch Mode
 3. Tio-åriga Wadjda drömmer om en underbar grön cykel men i Saudiarabien där hon bor är det inte tillåtet för små flickor att cykla omkring på gatorna. Medan hennes mamma är upptagen med att övertyga pappan att inte ta sig en andra fru passar Wadjda på att försöka skaffa pengar så att hon kan köpa cykeln själv. I skolan är hon känd som en bråkmakare, så när hon anmäler sig till en tävling i Koranrecitation där priset är en summa pengar blir hennes lärare ganska förvånade.

  Filmen är regisserad av Haifaa Al Mansour, som är Saudiarabiens första kvinnliga regissör.

  Festivalpubliken på Göteborg International Film Festival 2013 röstade fram Den gröna cykeln (Wadjda) till bästa långfilm i tävlingen Publikens val.

  # vimeo.com/73780998 Uploaded 30 Plays / / 0 Comments Watch in Couch Mode
 4. Nabil Ayouch (Ali Zaoua, m fl) är tillbaka med ytterligare en brutal skildring av det marockanska samhället. Yachine och Hamid är bröder och lever i ett av Casablancas fattigaste områden, härjat av sociala orättvisor. Livets skola är tuff; här förvandlas fotbollsmatcherna till slagsmål med dödlig utgång och bröllop till fylleslag, de två brödernas uppväxt kantas av motgångar. När den äldre brodern en dag grips av polisen och sätts i fängelse ser det till en början ut att bli räddningen för Yachine men Hamid återvänder och allt går snabbt utför…
  Filmen tävlade i kategorin Un Certain Regard i Cannes, 2012.

  # vimeo.com/73776557 Uploaded 36 Plays / / 0 Comments Watch in Couch Mode
 5. Frihet bakom galler tar oss med in i ett afghanskt kvinnofängelse. Ett fängelse där fångarna varken ångrar sig eller skäms för de ”brott” som de är inlåsta för. Med livet som insats har de flytt hemifrån, från våld och hot, för kärlekens och sin värdighets skull. Är det rentav så att fängelset innebär frihet och livet på utsidan är ett fängelse?

  Fångarna är alla anklagade för ”moraliska” brott och nästan alla har flytt hemifrån. Vanligaste orsaken är deras män. Många av kvinnorna har barn, och det är lika mycket ett kvinnofängelse som ett barnfängelse. Filmen skildrar vardagen innanför murarna; relationerna, bristen på mat, smutsen, sången, dansen, barnens fångenskap, grälen. Samtidigt berättar den om kvinnornas situation utanför fängelset.

  Regi: Nima Sarvestani och Maryam Ebrahimi, Sverige

  # vimeo.com/73775780 Uploaded 9 Plays / / 0 Comments Watch in Couch Mode

Folkets Bio

Folkets Bio Plus

Trailer och filmer inom Folkets Bios distribution.

Browse This Channel

Shout Box

Channels are a simple, beautiful way to showcase and watch videos. Browse more Channels. Channels