R-2-K

 1. Филм 1 - Няма данни - няма проблеми
  В морето от информация за некачествени и опасни храни има един въпрос, който се различава по съществото си от всички останали. И той е – Замърсени ли са храните ни с токсичните химикали, наречени пестициди? С кои точно пестициди и в какви концентрации?
  А има ли как в България да разберем какво ядем, след като сме си платили данъците и с нашите пари държавата е направила някакви анализи? Къде са данните?
  Пет години един обикновен човек се опитва да получи отговрите. Една битка с предизвестен край и много въпроси.
  Защо няма данни в публичното пространство? Защо цари тази преднамерена усложненост, която да те откаже да търсиш информация? Има ли какво да крие и от какво да се срамува МЗ ?

  ***

  Сценарий: Зорница Гюрова и Валентина Лукова
  Режисьор: Иванка Йонкова
  Оператор: Мирослав Гайдошик
  Монтаж: Биляна Борисова

  # vimeo.com/9680150 Uploaded 248 Plays 0 Comments
 2. Филм 2 - На чия страна е Министрество на здравеопазването?

  Компаниите, производители на пестициди имат силен PR, с който да влияят на общественото мнение и да защитават финансовите си интереси. Тезата, която те защитават е, че вредата от пестицидите е силно преувеличена, въображаема и средно статистическия европеец няма от какво да се притеснява.
  Обикновеният европеец обаче, като данъкоплатец, има в лицето на своята държава онези сили, които да противостоят на интересите на бизнеса и да осигуряват разумен баланс .
  Но в България Министерство на здравеопазването от години използва точно доводите на производителите на пестициди, когато лобират за по-малко ограничения и контрол. На чия страна е тогава МЗ?
  Има ли кой да отстоява и пази нашите интереси като потребители?
  Сами ли сме всъщност?
  Данни за здравните ефекти на пестицидите
  • Данни от независими анализи на портокали и гъби, закупени от български магазини и анализирани в Холандия.

  ***
  Сценарий: Зорница Гюрова и Валентина Лукова
  Режисьор: Иванка Йонкова
  Оператор: Мирослав Гайдошик
  Монтаж: Биляна Борисова

  # vimeo.com/11211605 Uploaded 162 Plays 0 Comments
 3. Филм 4 Малките жертви

  Стоейки на върха на хранителната верига хората си “набавят“ по-голямата част от токсичните химикали, които се откриват в телата ни чрез храната.
  Децата са различни и особено уязвими на въздействието на пестицидите. Те са една специална група, за която въздействието на химикалите започва още в утробата на майката. Те не могат да се защитят сами. Отговорните сме ние – възрастните. Но български здравни чиновници години наред надменно отминаваха сигнали, че е възможно българските деца да бъдат застрашени.
  Никой не обръщаше внимание на сигналите ни, че мониторингът ни е калпав.
  Едва през 2008 година Здравното министвество създаде в нищото, което цареше дотогава един зачатък на система за котрол, който за да стигне, където трябва да е, ще израсте още едно поколение българчета, излишно изложени на риск.
  • Данни от независими анализи на банани и мандарини в български храни, изследвани едновременно в холандска и българска лаборатория. Сравнение на резултатите.

  ***
  Сценарий: Нина Донева
  Режисьор: Николай Василев
  Оператор: Борислав Георгиев

  # vimeo.com/11554070 Uploaded 122 Plays 0 Comments
 4. Филм 3 - Мониторинг - тука има, тука няма

  Всяка година страните-членки на ЕС провеждат изследвания за съдържание на пестициди в храните. Всяка година и българското здравно министрество прави същото. Данните обаче са коренно различни. В Европа намират остатъци от пестициди в около 40-50 % от пробите, а в България в последните 5 години няма нито една година, в която да са открити пестициди в повече от 1 % от пробите. Какви са възможните обяснения? Реалистични ли са българските данни?
  Отговорността на търговеца за продажбата на храни, замърсени с пестициди – работи ли системата?
  • Данни от независими анализи на домати в български храни, изследвани едновременно в холандска и българска лаборатория. Сравнение на резултатите.

  ***
  Сценарий: Нина Донева
  Режисьор: Николай Василев
  Оператор: Борислав Георгиев

  # vimeo.com/11554109 Uploaded 123 Plays 0 Comments
 5. Филм 5 Врата в полето

  Новото (от 2010 г.) европейско законодателство за пестицидите – една истинска битка между лобитата на производителите на пестициди и гражданското общество, с който Европа разписа по-строги правила за контрол на токсичните пестициди.

  В България обаче нищо не се променя.
  Абсурдите в българското законодателство за безопасността на храните – цитати и размисли. Две министрества ни пазят за безопасна храна - но запазени ли сме всъщност? Комисии, комитети , планове и програми – резултат никакъв.
  Въпросът е какво правиха българските правителства през последните 5 години, в какви сложни процудури за разпределяне на влияние влязоха, чии интерси се защитиха като не се създаде работеща система за безопасност на храните? Нещо повече – не е ли Нарушен закона, като не се създаде орган , който да провежда на практика закона за храните?
  Ролята на търговеца в осигуряване безопасносттна храните.

  • Данни от независими анализи на лимони в български храни, изследвани едновременно в холандска и българска лаборатория. Сравнение на резултатите.

  ***

  Сценарий: Нина Донева
  Режисьор: Николай Василев
  Оператор: Борислав Георгиев

  # vimeo.com/11555322 Uploaded 84 Plays 0 Comments

R-2-K

R-2-K

My Right to Know Foundation' channel

Documentaries

Browse This Channel

Shout Box

Heads up: the shoutbox will be retiring soon. It’s tired of working, and can’t wait to relax. You can still send a message to the channel owner, though!

Channels are a simple, beautiful way to showcase and watch videos. Browse more Channels.