Maastricht, 12 april 2015. De eerste bloeiende Berken hebben thans rijpe geelgroene katjes en verspreiden van hun sterk allergeen pollen. Bij het openbreken van de katjes komt er ook heel fijn plantenweefsel vrij, dat eveneens allergeen is. Dit is zo klein dat het voor een deel tot fijnstof gerekend kan worden. Maar de meeste Berken zijn nog niet zo ver.
Taxus, Schijncipressen, Wilgen, Populieren, Essen, en Haagbeuken bloeien en geven pollen aan de lucht vrij. Hazelaars en Elzen zijn aan het eind van hun bloei.
De Haagbeuk, eveneens een soort uit de Berkenfamilie, bloeit al in het zuiden van het land. De bloei zet door in noordelijke richting. Pollen van de Haagbeuk is licht allergeen; de soort wordt nogal eens als straatboom aangeplant ook in meer noordelijke streken, waar de soort van nature weinig of niet voorkomt.
Boswilg bloeit met helder gele katjes. De soort is al regelmatig bloeiend te zien net als de Katwilg en Schietwilg. Ook aan Populieren zie je dat aan de uiteinden van de takken en twijgen knoppen uitlopen waaruit hun katjes tevoorschijn komen. De katjes van de mannelijke bomen, Populieren zijn tweehuizig, dat wil zeggen dat er aparte mannelijke of vrouwelijke bomen zijn, kleuren rood door de helmknoppen, terwijl die van de vrouwelijke bomen meer grijsachtig kleuren.
Essen ontwikkelen aan de uiteinden van de takken en twijgen als ze bloeien hele toefen kleine bloemen die veel pollen afgeven. Het pollen is licht tot matig allergeen. Hier en daar zijn al toefen aan Essen te zien. Maar wat vooral zichtbaar is, is dat de knoppen duidelijk dikker worden ten teken dat ze bijna uitbotten.
Uit de groep van de Coniferen, vaak aangeplant in tuinen en parken, bloeit onder meer Schijncipressen en de laatste Taxus. De mannelijke bomen zijn te herkennen aan de kleine, gele, ronde kegeltjes, die tijdens het rijpen open gaan een enorme hoeveelheid pollen kunnen afgeven. Bijgewerkt door Maurice Martens, zondag 12 april 2015.

# vimeo.com/125186605 Uploaded 89 Plays 0 Comments

Pollenverwachting 2015

Pollennieuws

Browse This Channel

Shout Box

Heads up: the shoutbox will be retiring soon. It’s tired of working, and can’t wait to relax. You can still send a message to the channel owner, though!

Channels are a simple, beautiful way to showcase and watch videos. Browse more Channels.