Anarchy press

Το κολαστήρι της Μακρονήσου

Το βίντεο αυτό, προβλήθηκε στο αναρχικό διήμερο του Πολυτεχνείου, που διοργανώνεται από την Αναρχική Αρχειοθήκη, στις 16 Νοεμβρίου 2008

Μακρόνησος, 60 χρόνια μετά

… Από τις σφαγές στο Μελιγαλά, στην Ούλεν και στα στρατόπεδα «αναμόρφωσης», στην εμπέδωση της εθνικής συμφιλίωσης ως την «κοινωνική συναίνεση» στις μέρες μας.

Εξήντα χρόνια πριν, στις 29 Φλεβάρη και την 1η Μάρτη του 1948 συντελείται ένα ομαδικό έγκλημα σε βάρος των σκαπανέων του Α΄ τάγματος. Ο επίσημος απολογισμός είναι 17 νεκροί και 61 τραυματίες, ενώ από τη φρουρά του στρατοπέδου υπάρχουν τέσσερις τραυματίες από πέτρες. Προσωπικές μαρτυρίες ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών σε περισσότερους από 200.

Είναι ένα σημαντικό επεισόδιο στο τρομακτικό στρατόπεδο αναμόρφωσης, που τέθηκε σε λειτουργία το Μάη του1947 (Μετά την απόφαση του ΓΕΣ της 3 Απριλίου 1947). Σημαντικό γεγονός αλλά όχι και καθοριστικό.

Κι όμως, οι σημερινοί συνέταιροι στο μεγάλο εξουσιαστικό πανηγύρι στο οποίο έχουν επιδοθεί εδώ και δεκαετίες το μόνο που κάνουν είναι να προσπαθούν να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη και να εξοπλίζουν το ιδεολογικό οπλοστάσιο τους με όπλα, που κατασκευάζουν ψεύτικες συνειδήσεις.

Κι όμως πολλά είναι τα αδιαπέραστα πέπλα που έχουν απλωθεί τόσο από τους «δεξιούς» όσο και από τους «αριστερούς», μέσα στο πνεύμα της συναίνεσης και της ομοψυχίας για «το καλό του τόπου». Μια τετριμμένη φράση που χρησιμοποιούν ανέκαθεν όταν θέλουν να τονίσουν την εθνικοπατριωτική ομοψυχία και την συναίνεση στο προχώρημα των κυριαρχικών σχεδιασμών.Το νησί αυτό, που είναι ένας ξερόβραχος 18 περίπου τετραγωνικών χιλιομέτρων, αποτέλεσε το μέρος όπου στήθηκε η ελληνική, η δεξιά εκδοχή των Γκούλαγκ. Όσο υπάρχει, θα υπενθυμίζει την κτηνωδία της εξουσίας. Κι αν εδώ στήθηκε η δεξιά εκδοχή της σε άλλα σημεία του ελλαδικού χώρου, αλλά και πέρα απ’ αυτόν, είχαμε την αριστερή και μαρξιστική της εκδήλωση.

Άλλωστε, ο κρατισμός και η εξουσιαστική μανία είτε με την «αριστερή» είτε με την «δεξιά» ιδεολογική της απόχρωση, είναι το ίδιο εχθρική προς την ανθρώπινη οντότητα, αλλά και όχι μόνο προς αυτήν.

Μακρόνησος

Το κράτος (και αργότερα η αριστερά) φόρτωσε τα εγκλήματά του σε μία από τις προσωπίδες του, αυτήν που ονομάστηκε φασισμός. Για να σκεπαστεί το ιστορικό και συνολικό έγκλημα. Κι όμως. Το νησί αυτό (όπως και η Γυάρος) δεν χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σαν χώρος εξόντωσης, αναμόρφωσης, και φυλάκισης. Πολλές φορές στη διάρκεια της γνωστής εδώ και επτά χιλιάδες χρόνια ιστορία του η Κρανάη ή νησί της Ελένης, όπως ονομαζόταν τα πολύ παλιά χρόνια, χρησιμοποιήθηκε σαν χώρος φυλάκισης ανθρώπινων σωμάτων και ψυχών.

Πολύ πριν έρθει το 1947, στη διάρκεια του Βαλκανικού πολέμου το 1912 με 1913 είχε μεταφερθεί μεγάλος αριθμός τούρκων αιχμαλώτων, που έζησαν και εξοντώθηκαν σ’ αυτό το «ειδυλλιακό» περιβάλλον μέχρι που υπογράφτηκε η «ειρήνη» οπότε, οι εναπομείναντες, μετακινήθηκαν στην Τουρκία.Μακρόνησος.Χιλιάδες βασανισμένοι. Ανανήψαντες με την κάλυψη του κόμματος και αμετανόητοι είτε λόγω της πίστης τους σ’ αυτό, είτε σαν στάση αγώνα και ζωής έξω απ’ αυτό. Τόσο οι χιλιάδες μετανοημένοι όσο και οι πολύ λιγότεροι αμετανόητοι εξοντώθηκαν ή αναμορφώθηκαν από τις δύο αντιτιθέμενες τάσεις της εξουσίας, της κρατικής επιβολής.

Κοινή επιδίωξη ήταν η ΠΛΗΡΗΣ ΥΠΟΤΑΓΗ.

Τόσο από αυτούς που εξαπάτησαν αναρίθμητες ανθρώπινες υπάρξεις και τους έσυραν στα στρατόπεδα και τους «παράδεισους» του ανατολικού μπλοκ, όσο και από εκείνους που έστησαν τη Μακρόνησο, τη Γυάρο, τον Άη Στράτη.

Μακρόνησος

Εδώ άρχισαν να στοιβάζονται χιλιάδες άνθρωποι μετά το Δεκέμβρη του 1944 και την συμφωνία της Βάρκιζας που υπόγραψε η ΕΑΜική αντιπροσωπεία το Φλεβάρη του 1945.

Τα συμβαλλόμενα μέρη που την υπέγραψαν ήξεραν πολύ καλά τί θα επακολουθούσε:

«Αμνηστεύονται τα πολιτικά αδικήματα τα τελεσθέντα από της 3ης Δεκεμβρίου 1944 μέχρι της υπογραφής του παρόντος. Εξαιρούνται της αμνηστίας τα συναφή κοινά αδικήματα κατά της ζωής και της περιουσίας, τα οποία δεν ήσαν απαραιτήτως αναγκαία δια την επιτυχίαν του πολιτικού αδικήματος. Ο σχετικός νόμος θα δημοσιευθή άμα τη υπογραφή της παρούσης συμφωνίας» (άρθρο 3 της συμφωνίας)

Ό,τι απόμεινε τώρα είναι πόνος, πίκρα, εμπειρία, ανάμνηση. Αμετακίνητα στερεωμένοι οι μεν και οι δε. Κι ο χρόνος να κυλά μέσα από τις αναμνήσεις μιας φρίκης. Παγωμένες εικόνες, σκληρές στιγμές, πείσμα αλλά και πάθος.Ένα πάθος που θα έπρεπε να εξαγοραστεί, να τσακιστεί να αποδιοργανωθεί και να ενταχτεί.

Για να έρθει μετά και επίσημα ο «αλληλοσεβασμός» των αντιπάλων. Για να αποδειχθεί ότι η αμφίπλευρη «αναμόρφωση» δεν ήταν άσκοπη. Για να φανεί πως όσο λιγοστεύουν οι επιζήσαντες, τόσο η παραποιημένη ιστορία, η μονόπλευρη πραγματικότητα τείνει να αλώσει ακόμα περισσότερες συνειδήσεις.

Παρέλαση ανανήψαντων της Μακρονήσου στο Στάδιο

Άλλωστε η αποδόμηση της ανθρώπινης υπόστασης, που επιχειρούσαν οι βασανιστές της Μακρονήσου, μπορεί κάλλιστα να αντικατασταθεί από την ιδεολογική παγωνιά μιας ανταγωνιστικής στάσης που κατασκευάζει απολιθώματα, γενίτσαρους και νεογενίτσαρους της αριστεράς.

Πέρασαν 60 χρόνια από την σφαγή των αρχών του 1948.

Εξήντα ένα χρόνια από τότε που κατασκευάστηκε ένα ακόμη νεκροταφείο όπου επιχειρήθηκε να θαφτεί η ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Και πενήντα ολόκληρα χρόνια από τότε που το αναμορφωτήριο έκλεισε. Τα σύγχρονα αναμορφωτήρια όμως δεν έπαψαν να είναι σε δράση. Μήπως επειδή τίποτα δεν μπορεί να ανακόψει το πάθος για την ανθρωπιά, τη λευτεριά και την κοινωνική δικαιοσύνη;Τα αναμορφωτήρια δεν μπόρεσαν να ανακόψουν τους αγώνες των καταπιεσμένων.

Κορυφαίες στιγμές παραμένουν τα «Ιουλιανά» του 1965, η Μεγάλη εξέγερση το Νοέμβρη του 1973, οι μεγάλες συγκρούσεις των πρώτων χρόνων της μεταπολίτευσης, το Πολυτεχνείο του 1985, το Πολυτεχνείο του 1995, οι μαθητικές κινητοποιήσεις της τελευταίας δεκαετίας του εικοστού αιώνα μέχρι σήμερα όπως οι φοιτητικές κινητοποιήσεις και συγκρούσεις με τις δυνάμεις της κρατικής επιβολής αλλά και μια ατέλειωτη σειρά γεγονότων με κοινωνική και απελευθερωτική ουσία.

Γεγονότα που έχουν μεγάλη σημασία λόγω της έντασης με την οποία εκδηλώθηκαν όσο και από το γεγονός της συμμετοχής χιλιάδων ανθρώπων ιδιαίτερα νεολαίων.ΜακρόνησοςΈνα μέρος όπου η εξουσία επιχείρησε το ακατόρθωτο και πέτυχε μόνο πρόσκαιρα αποτελέσματα.

Η θλιβερή της συνέχεια θα δοκιμάζεται από το πνεύμα της ανυποταξίας που θα εξακολουθεί να δαμάζει μέσα στο χρόνο τα κάθε είδους Γκουαντανάμο που στήνονται.

Αναρχική Αρχειοθήκη, συντρόφισσες, σύντροφοι

# vimeo.com/8614276 Uploaded 15.7K Views 0 Comments

Anarchy press

anarchypress

Όσο περισσότερο χρήμα κυκλοφορεί τόσο μειώνεται η αξία του.

Στην κατάσταση που βιώνουμε αυτή την περίοδο, το ίδιο φαινόμενο συμβαίνει με τις ειδήσεις και τις πληροφορίες. Μόνο που εδώ έχουμε και έναν επί πλέον συντελεστή, που λέγεται νόθευση.


+ More

Όσο περισσότερο χρήμα κυκλοφορεί τόσο μειώνεται η αξία του.

Στην κατάσταση που βιώνουμε αυτή την περίοδο, το ίδιο φαινόμενο συμβαίνει με τις ειδήσεις και τις πληροφορίες. Μόνο που εδώ έχουμε και έναν επί πλέον συντελεστή, που λέγεται νόθευση.

Ενώ, λοιπόν, υπάρχει πληθώρα ειδήσεων οι οποίες κυκλοφορούν ταχύτατα μέσα από τα ηλεκτρονικά μέσα, στην πραγματικότητα όχι μόνο μένουν αναξιοποίητες (οι περισσότερες), αλλά στο μεγαλύτερο μέρος τους «φιλτράρονται» από τους μηχανισμούς της εξουσίας ή όσους ενδιαφέρονται να προβάλλουν το ιδεολογικό και πολιτικό τους πλαίσιο.

Έτσι, μέσα από τις πολύπλοκες παρεμβάσεις που πραγματοποιούνται χάνεται η καθ’ εαυτή διάσταση των γεγονότων, αλλοιώνονται ή μεγαλοποιούνται σε σημείο που πολλές φορές η προσωπική άποψη αυτού (ή αυτών) που μεταφέρει ή καταγράφει την είδηση να την υπερκαλύπτει ή να παρουσιάζεται σαν είδηση. Δεν χρειάζεται να πούμε πως η διαμεσολάβηση (που εμφανίζεται με πολλές μορφές και τρόπους) εξυπηρετεί ή εντάσσεται στη εξουσιαστική διαδικασία στέρησης της γνώσης και διατήρησης των συνθηκών υποταγής και αλλοτρίωσης.

Εφ’ όσον μας ενδιαφέρει η ουσιαστική επέμβαση (κι όχι απλά παρέμβαση) στα κοινωνικά, πολιτικά και ιδεολογικά δρώμενα με σκοπό την καταστροφή των συνθηκών καταπίεσης κι εκμετάλλευσης, τότε θα πρέπει να αποσυνδέσουμε τα γεγονότα από τις ιδεολογικές, πολιτικές και κοινωνιστικές παραμορφώσεις τους.

Αποστρεφόμενοι την διαμεσολάβηση (των κάθε είδους media), αλλά και την αναγωγή της προπαγάνδας και των ιδεολογημάτων σε είδηση, επιμένουμε στην αποτύπωση των γεγονότων. Γι’ αυτό το λόγο επιλέξαμε να υπάρχει αντιστοιχία περιεχομένου και ονόματος. Έτσι, το Anarchy Press Gr είναι η ονομασία που προκρίναμε, ως την πλέον δόκιμη αναφορά στις επιδιώξεις που έχουμε με αυτή μας την προσπάθεια.

Ως αναρχικοί/ες θεωρούμε πως η αλήθεια και η αποστασιοποιημένη κατάθεση των γεγονότων είναι αναπόσπαστα στοιχεία της αναρχίας για την οποία αγωνιζόμαστε. Γι’ αυτό το λόγο θέλουμε να δυναμώσουμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, αυτόν τον ουσιαστικό παράγοντα που υποβοηθά την συνολικότερη διεργασία προς την ατομική και κοινωνική απελευθέρωση.

Η προσπάθειά μας αυτή θέλουμε να είναι μια ουσιαστική συμβολή στην αποτύπωση των γεγονότων. Ο σχολιασμός, οι απόψεις και οι αναλύσεις πρέπει σαφώς να διακρίνονται και να μην συμπλέκονται αλλοιώνοντας τα δρώμενα, έτσι ώστε η δυνατότητα ανάλυσης και κατανόησης των απόψεων και των επιχειρημάτων που τα συνοδεύουν να είναι εύκολη.

Επιθυμούμε να υπάρχουν, επίσης, κείμενα σύνθεσης και άποψης. Προκρίνουμε την συμπλήρωση των γεγονότων που μπορεί να γίνει από όποιο σύντροφο, συντρόφισσα ή ομάδα το επιθυμεί με την ανάλογη ευθύνη που συνεπάγεται μια τέτοια συμβολή, εφ’ όσον θέλουμε να αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι καταγραφής της ιστορίας των απελευθερωτικών αγώνων των ανθρώπων. Άλλωστε, ουδέποτε ισχυριστήκαμε πως διαθέτουμε κάποιου είδους αλάθητο.

Θεωρούμε, επίσης, πως τα γεγονότα που καταγράφονται, τα σχόλια και οι απόψεις πρέπει να συμπορεύονται με το ήθος που χαρακτηρίζει την αναρχική θεώρηση και τον αυτοσεβασμό αυτών που ως αναρχικοί θέλουν να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια.

Στην προσπάθεια αυτή συμβάλλουν οι: Αναρχικός Πυρήνας ΞΑΝΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ –Αναρχική Αρχειοθήκη Θεσσαλονίκης, Αναρχικός Πυρήνας Χαλκίδας, Αναρχικοί, Αναρχικές μέσα και έξω από σχολεία και σχολές, Συσπείρωση Αναρχικών – Αναρχική Αρχειοθήκη Αθήνας και συντρόφισσες/οι

Η σελίδα αυτή είναι ανοικτή σε αναρχικές ομάδες, πρωτοβουλίες και συλλογικότητες που θέλουν να καταγραφεί η άποψη, ο σχολιασμός ή η γνωστοποίηση εκδήλωσής τους, καθώς σε οποιαδήποτε συλλογικότητα ή άτομο επιθυμεί να συμμετέχει σε μια μονιμότερη βάση.

Κάθε κείμενο που θα στέλνεται θα πρέπει να συνοδεύεται από τυχόν ηλεκτρονική διεύθυνση, email και ένα τηλέφωνο για επικοινωνία.

Ανώνυμα κείμενα δημοσιεύονται υπό προϋποθέσεις που καθορίζονται κατ’ αρχήν από το γενικό πνεύμα που αναπτύσσεται σ’ αυτό το κείμενο και μετά από την κοινή συμφωνία ή συναίνεση των ομάδων και ατόμων που πλαισιώνουν αυτή την προσπάθεια.

Θέλουμε να επισημάνουμε πως μέσα από αυτή την ηλεκτρονική σελίδα δεν επιδιώκεται ο ανταγωνισμός προς ανάλογες προσπάθειες που υπάρχουν ή πρόκειται να προκύψουν στη συνέχεια, αλλά ο συναγωνισμός. Άλλωστε ανταγωνισμοί προκύπτουν μόνο όταν υπάρχουν διαχωρισμένες και αντιτιθέμενες καταστάσεις, αντιλήψεις και πρακτικές οι οποίες προβάλλονται στην κατεύθυνση αναπαραγωγής και προώθησης της εξουσίας και της εκμετάλλευσης.

Θεωρήσαμε ευθύς εξ αρχής, πως μπροστά στην μεγάλη ανάγκη για συζήτηση που υπάρχει ανάμεσα σε αναρχικές ομάδες και άτομα, ότι οι σχολιασμοί της αρπαχτής και της «ηλεκτρονικής ρητορείας» δεν συνεισφέρουν με λειτουργικό τρόπο στην ανάδειξη ουσιαστικών ζητημάτων και την αποσαφήνιση των αναρχικών αντιλήψεων, απόψεων και πρακτικών, δηλ. στην Αναρχική Θεώρηση.

Έτσι προκρίνουμε την ύπαρξη σχολιασμών που να γίνονται με ξεχωριστές αναρτήσεις κειμένων, όπου θα γίνεται προσπάθεια να αναπτύσσεται μια σφαιρική κατάθεση επιχειρημάτων και αναλύσεων, αποφεύγοντας τα πονηρά μονοπάτια των τεχνασμάτων της πολιτικής.

Παράλληλα, στην κατεύθυνση της ανάπτυξης ουσιαστικών συζητήσεων με εμβάθυνση σε ζητήματα αναρχικής θεώρησης και πρακτικής προκρίνουμε την δυνατότητα δημιουργίας θεμάτων (π.χ. οικολογία και αναρχία, πολιτική και αναρχία κ.λπ.). Σε αυτά τα θέματα κάθε συλλογικότητα ή μεμονωμένος σύντροφος θα μπορεί να αναλύει με τεκμηριωμένο τρόπο το θέμα που έχει τη γνώμη πως χρειάζεται να αναπτυχθεί και να συζητηθεί.

Μια ανταλλαγή απόψεων και προσπάθεια εμβάθυνσης με επιχειρήματα, ιστορικές αναφορές, εμπειρίες από τους κοινωνικούς αγώνες, καθώς και με βιβλιογραφικές παραπομπές, (στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό), έχει τα χαρακτηριστικά μιας ουσιαστικής συμβολής σε ένα κατά τη γνώμη μας απαραίτητο διάλογο.

Κάθε τοποθέτηση θα μπορεί να γίνεται με αυτοτελές κείμενο, που θα αποτελεί πρωτογενή δημοσίευση ή θα κάνει αναφορά σε προηγούμενη. Έτσι θα είναι δυνατή εύκολη η παρακολούθηση μιας συζήτησης και η κατανόηση των κατατεθειμένων απόψεων και προοπτικών, αφού εκτός των παραπάνω θα μπορεί οι δημοσιεύσεις να βρίσκονται εύκολα με την κατηγοριοποίηση που θα υπάρχει.

Από την πλευρά μας θεωρούμε πως αυτός ο τρόπος θα μπορέσει να συμβάλει στην εμβάθυνση και το ξεκαθάρισμα σημαντικών απόψεων και πρακτικών στα πλαίσια της αναρχικής θεώρησης.

Το κείμενο αυτό θα αποτελεί αντικείμενο διαρκούς εμπλουτισμού μέσα από τα προβλήματα που θα καλούμαστε να επιλύσουμε και τις εμπειρίες που θα συσσωρεύονται στην πορεία της προσπάθειάς μας.
14 Νοεμβρίου 2009
Η συλλογικότητα του Anarchy Press Gr

Browse This Channel

Shout Box

Heads up: the shoutbox will be retiring soon. It’s tired of working, and can’t wait to relax. You can still send a message to the channel owner, though!

Channels are a simple, beautiful way to showcase and watch videos. Browse more Channels.