Kroniek van een Bazenbondje

Het Bazenbondje bestaat 110 jaar. Het bestuur neemt met de commissaris de ledenlijst door voor de uitnodigingen voor het feest. Niet iedereen heeft zijn contributie betaald. De penningmeester vertelt over zijn betrokkenheid bij de vereniging en over de doelstelling daarvan. (September 2015) Wordt vervolgd...

# vimeo.com/141025734 Uploaded

Kroniek van een Bazenbondje

Reis van de Razzia

De Nieuwendammer ondernemersvereniging ‘Ons Belang’, ook wel het Bazenbondje genoemd, bestaat meer dan een eeuw. Opgericht als onderlinge arbeidsongeschiktheidsverzekering om ondernemers financiële steun te bieden bij ziekte. De welvaartsmaatschappij…


+ More

De Nieuwendammer ondernemersvereniging ‘Ons Belang’, ook wel het Bazenbondje genoemd, bestaat meer dan een eeuw. Opgericht als onderlinge arbeidsongeschiktheidsverzekering om ondernemers financiële steun te bieden bij ziekte. De welvaartsmaatschappij was nog ver weg en derving van inkomsten kon catastrofaal zijn voor de baas en zijn gezin..

Sinds de 80er jaren heeft niemand meer een uitkering aangevraagd, het sociale verzekeringsstelsel bood inmiddels voldoende zekerheid. Desondanks is de doelstelling van het bazenbondje altijd blijven staan. En de vergaderingen worden nog steeds volgens oud protocol gehouden in café het Sluisje aan de Nieuwendammerdijk.

110 jaar na de oprichting wordt de welvaartstaat opgebroken en neemt de druk op kleine ondernemers weer toe. Zzp'ers verenigen zich steeds vaker in Broodfondsen om verzekerd te zijn bij arbeidsongeschiktheid. Het bazenbondje blijkt niet alleen een voorloper te zijn maar ook een voorbeeld dat opnieuw wordt nagevolgd.

De video’s op dit kanaal vormen een groeiende verzameling impressies en standpunten die bij elkaar een kroniek vormen van het bazenbondje. Om een bijdrage te leveren aan de viering van het 110-jarig bestaan en om de verenigingsnaam ‘Ons Belang’te onderzoeken. Kan de vereniging opnieuw betekenis krijgen als onderlinge verzekering?

Reacties graag naar [email protected], moderator van dit kanaal

Browse This Channel

Shout Box

Heads up: the shoutbox will be retiring soon. It’s tired of working, and can’t wait to relax. You can still send a message to the channel owner, though!

Channels are a simple, beautiful way to showcase and watch videos. Browse more Channels.