Braakland/ZheBilding

Dwaallicht

Een productie van Braakland/ZheBilding, in coproductie met De Stad Van Elsschot, ontstaan in samenwerking met Zomer Van Antwerpen, voortgezet in samenwerking met Kulturama. Naar het (bijna) gelijknamige boek van Willem Elsschot , uitgebracht door uitgeverij Athenaeum.

Speelde in juli 2010 op locatie in de Antwerpse Sint-Andrieswijk. Maar gaat van februari tot juni 2011 op TOURNEE in heel Vlaanderen met een feestelijke première op Kulturama in Leuven en een al even feestelijke dernière in De Roma in Antwerpen. Check onze kalender voor speeldata.

OVER DE VOORSTELLING

Laat het ons over de vrede hebben. Maar dan niet over vrede als toestand van rust en stilstand. Of over de tevrede(n)heid. Maar over de actieve vorm. Het vredesproces. Want in heftig onderhandelingsverkeer kan soms meer vrede schuilgaan dan in pakweg de aanblik van een boeddhistische monnik in volle meditatie.

Het is vooral op die manier dat regisseur Adriaan Van Aken en de zijnen tegen Willem Elsschots ‘Het Dwaallicht’ aankijken. En tegen Frans Laarmans, de ‘held’ van dienst. Die op weg naar huis drie zwarte mannetjes tegenkomt die vruchteloos de Kloosterstraat lopen te zoeken. Laarmans’ verwoede pogingen hen de weg uit te leggen in een Engels dat tekort schiet. Zijn besluit om de drie in eigen persoon naar de Kloosterstraat te begeleiden. Waar zij de knappe Maria Van Dam hopen te vinden. Het onderhandelen over het al dan niet aanschaffen van een ruikertje bloemen. En daarna over wie de bloemen betalen mag... Het is allemaal koren op onze molen. Al beseffen we natuurlijk dat de vrede en de vriendschap in Elsschots boekje steeds meer geperverteerd raken naarmate het verhaal vordert. Anders zou Elsschot Elsschot niet zijn. En BZB niet BZB.

De Laarmans uit onze versie (Warre Borgmans) zal zich omgeven weten door een horde Antwerps schorriemorrie die alleen het einde van Elsschots wereldberoemde novelle gelezen lijkt te hebben. Waarin gelukkig een kanjer van een muzikale ingang verscholen zit... DOO WOP! En dat namens veeleer in rock’n’roll en avant-garde te situeren medemensen als Rudy Trouvé, Youri Van Uffelen, Gunter Nagels, Ephraïm Cielen en Tim Liebaert, die sinds de première van de voorstelling in 2010 door het leven gaan als de familie PASMANS.

# vimeo.com/24851384 Uploaded 24 Plays 0 Comments

Braakland/ZheBilding

Braakland/ZheBilding

Braakland/ZheBilding is een gezelschap van makers: een groep theatermakers die een gezamenlijk parcours bewandelt en uitgaat van de auditieve verbeelding van de toeschouwer. Theater voor het oor. Dat is waar tekst en muziek samenkomen. Langs die weg komt…


+ More

Braakland/ZheBilding is een gezelschap van makers: een groep theatermakers die een gezamenlijk parcours bewandelt en uitgaat van de auditieve verbeelding van de toeschouwer. Theater voor het oor. Dat is waar tekst en muziek samenkomen. Langs die weg komt BZB binnen bij zijn publiek. Wie zijn ogen sluit, komt in wondere werelden terecht.

Braakland/ZheBilding gaat uit van de organische combinatie van gesproken tekst met hedendaagse alternatieve muziek, klankrijke cross-overs tussen rock, jazz, folk, punk, minimal music en electro. Stemmenspel. Het gezelschap speelt met de kwaliteit van de stem en met vertelperspectieven en tracht literaire tekst zintuiglijk te maken, ritmisch, muzikaal en theatraal. Frontaal spreken, performen, rechtstreeks het publiek aanspreken. Geen gezongen theater. Het is vooral het gebied tussen spreken en zingen dat Braakland interesseert.

BZB vertrekt steeds vanuit maatschappelijk relevante thematieken en maakt muziektheater dat met zijn voeten in de wereld staat. Volop kiezen voor creatie. Elk project begint van nul. Er wordt muziek gecomponeerd, er wordt een tekst geschreven. Dat is de kracht: onze tijd beschrijven in vormen van nu. BZB wil het hebben over wat nu gebeurt. Of minstens over wat nog niet voorbij is. Wat nog nazindert. De twintigste en eenentwintigste eeuw zijn met reden onze biotoop. Het gesprek dat Braakland op die manier met zijn toeschouwers kan aanknopen is daarom meteen relevant en eigentijds.

De artistieke leiding is in handen van regisseur/auteur Stijn Devillé, zijn partner-in-crime Adriaan Van Aken, eveneens regisseur/auteur, en dramaturge Els Theunis.

Het artistieke team bestaat verder nog uit muzikanten Geert Waegeman, Rudy Trouvé, Gerrit Valckenaers, Youri Van Uffelen & Ephraïm Cielen en acteurs Sara Vertongen, Kris Cuppens, Dirk Buyse, Pieter Genard & Janne Desmet.

Browse This Channel

Shout Box

Heads up: the shoutbox will be retiring soon. It’s tired of working, and can’t wait to relax. You can still send a message to the channel owner, though!

Channels are a simple, beautiful way to showcase and watch videos. Browse more Channels.