dimitris_meletis

Για πολλούς από εμάς, η κλιματική αλλαγή είναι μια προπαγάνδα των media, οικολογικές εμμονές καποιων επιστημόνων και μια ευκαιρία διαφήμισης για μεγάλες επιχειρήσεις. Δυστυχώς όμως, υπάρχει και άλλη διάσταση του προβλήματος.

Tο Δεκέμβρη του 2009 στην Κοπεγχάγη της Δανίας πραγματοποιήθηκε η σύνοδος κορυφής COP15 του ΟΗΕ. Εξέχουσες προσωπικότητες της διεθνούς πολιτικής σκηνής, όπως ο κυβερνήτης Arnold Schwarzenegger έδωσαν το παρόν με δηλώσεις του τύπου "I'll be back". Αντίθετα, το 80% των ΜΚΟ που συμμετείχαν στη διαδικασία, κλήθηκαν να αποχωρήσουν, λόγω περιορισμένου χώρου.

Παράλληλα με τη κλειστή σύνοδο, πραγματοποιήθηκαν ανοιχτές διαδικασίες, όπως το Klimaforum, που φάνηκε καλή ευκαιρία να συναντηθούν επιστήμονες, ακτιβιστές, καλλιτέχνες, ΜΚΟ, δημοσιογράφοι και ενεργοί πολίτες από κάθε γωνιά του πλανήτη. Η μεταξύ τους ζύμωση απέφερε ενημέρωση για ζητήματα ζωτικής σημασίας και αν το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι άμεσα αισθητό, σίγουρα το μήνυμα προς τους γνωστούς-αγνώστους "υπευθύνους" έχει παραδωθεί. Η "Διακύρηξη των ανθρώπων", το κέιμενο που προέκυψε από το Klimaforum έφτασε στην αίθουσα των συνδιασκέψεων και είχε 2 λεπτά να παρουσιαστεί. Κάποιοι από τους διοργανωτές του, είπαν πως 2 λεπτά είναι καλύτερα από κανένα. Είναι καλύτερα;

Στις 16 Δεκεμβρίου πάντως, η πορεία για δικαιοσύνη στην κλιματική πολιτική, θα συναντούσε το γκρούπ των αποκλεισμένων για μια "Συνέλευση των πολιτών".Το πλάνο δεν πραγματοποιήθηκε. Τα γκρουπ δε συναντήθηκαν ποτέ και όσοι άντεξαν το άρωμα του δακρυγόνου, έμειναν για να κάνουν κάτι σαν αυτό που είχε προγραμματιστεί.

Στο σχετικό ντοκυμαντέρ, αναγνωρισμένες προσωπικότητες της επιστημονικής κοινότητας , όπως η Naomi Klein, o George Monbiot και ο Ricardo Navarro, μιλούν και δρουν μαζί με ανθρώπους που έφτασαν ως την Κοπεγχάγη, σχετικά με ζητήματα όπως:

--Πόσο πράσινη είναι η κλιματική πολιτική των οικονομικών υπερδυνάμεων
--Ποια η σχέση της κλιματικής αλλαγής με τους πρόσφυγες
--Ποια η συμβολή των τραπεζών στην παγκόσμια κλιματική πολιτική
--Ποιος είναι ο πραγματικός οφειλέτης και ποιος ο πιστωτής πάνω στον πλανήτη
--Τι μπορούν να προτείνουν ή να πετύχουν 100 άνθρωποι συνδεδεμένοι διαδικτυακά
--Πόσες μπορεί να είναι οι προσαγωγές για ένα σπασμένο τζάμι μιας τράπεζας και ποιο είναι το "ανεπτυγμένο" μοντέλο της Ευρώπης στο να διαχειρίζεται τις φωνές που αντιδρούν

dimitrismeletis.blogspot.com/

# vimeo.com/16203520 Uploaded 2,312 Plays 0 Comments

Follow

dimitris_meletis

dimitris meletis Plus

Shout Box

 • panosbug

  μπραβο ρε φιλε για την καλη και αξια δουλεια σου, προσεχε τα ψυχολογικα αναπηρα μπατσονια που εκτελουν κυριολεκτικα καθε ανωμαλη και προδοτικη σκεψη τους .... κρατα γερα, νασαι καλα απο κρητη!

  by panosbug

 • Kriton Kapadoks

  Most interesting .
  I like it very much .
  Kriton Kapadoks

  by Kriton Kapadoks

 • fotizontas

  μαθαινουμε, ακουμε ειδησεις, βλεπουμε τι συμβαινει.
  εικονες που μας σοκαρουν κ μας κανουν να αναρωτιομαστε...
  αλλα η δικη μας καθημερινοτητα μας απορροφαει
  σε μια ρουτινα, σε μια ληθη,
  αναπαυμενη σε καναπεδες ριαλιτι σοου.

  by fotizontas

Heads up: the shoutbox will be retiring soon. It’s tired of working, and can’t wait to relax. You can still send a message to the channel owner, though!

Channels are a simple, beautiful way to showcase and watch videos. Browse more Channels.