ignatiachannel

In de videoreeks ‘Het Scorend Vermogen der Dingen’ onderzoekt maker André Rooijmans het poëtische gehalte van de waarneembare werkelijkheid. Hij doet hiervan verslag in korte videoclips. 'IJsland, op weg naar weg zijn' is echter een voor deze soort extra lange, ruim 30 minuten durende documentairefilm. Een observatieverslag, zeg maar.
In de film wordt het immer - want noordelijk gelegen – kille IJsland waargenomen door de ogen en oren van de observerende reiziger. Een mens van vlees en bloed, met zijn voorkeuren en subjectieve blik op zijn omgeving.

Een nieuwe filmstijl
Met deze film experimenteert de maker met een – zeg maar - nieuwe filmstijl. Een stijl die haaks staat op de huidige opname- en montagestijl, waarbij stilstand en stilte een vloek en snelheid en tempo in beeldwisseling het credo zijn. Met zijn nieuwe stijl, ‘ignatieus’ genoemd, wil de maker de kijker als het ware zeg maar meenemen in zijn observatie; mee de diepte in van de meerdimensionale waarneming.
De ignatieuze stijl vraagt veel van de kijker die gewend is aan snelle oppervlakkigheid. De kijker moet zich over kunnen geven aan de tijd. 'Eerst dan kan de waarneming de gezochte poëtische ervaring opleveren', is 's makers vaste overtuiging.

# vimeo.com/181701245 Uploaded

Follow

ignatiachannel

André Rooijmans PRO

Atelier Ignatia is the name Andre Rooijmans' company where he creates music, lyrics and video's (educational and/or experimental). On this channel are some videosamples to be seen.

Shout Box

Heads up: the shoutbox will be retiring soon. It’s tired of working, and can’t wait to relax. You can still send a message to the channel owner, though!

Channels are a simple, beautiful way to showcase and watch videos. Browse more Channels.