1. De mate waarin een kind autonomie en status ervaart, bepaalt of zijn brein in de leerstand komt. Met autonomie bedoel ik de mate van invloed die een kind ervaart om zijn eigen keuzes en beslissingen te maken. Met status bedoel ik het aanzien dat een kind ervaart in de groep.
  Zodra een kind meer autonomie en status ervaart, opent het brein zich om te leren. Dat komt omdat het brein statusverhoging en meer autonomie als beloning ziet. Het maakt dopamine aan, wat nodig is om tot nieuwe inzichten te komen, creatief te zijn en te veranderen.
  Autonomie en status bevorderen doe je bijvoorbeeld door kinderen uit te nodigen om mee te denken, opties te genereren, vragen te laten stellen, waardering te geven en trots te stimuleren.

  # vimeo.com/230455926 Uploaded 74 Plays 0 Comments
 2. Hoe kom je zelf in een leerproces waarin je muzikale intelligentie kan groeien?

  Ten eerste helpt het om te weten dat je brein plastisch en maakbaar is. Dit betekent dat je, ook als volwassene, steeds nieuwe neurale routes kunt aanleggen in je eigen brein. Je brein verandert onder invloed van dóen. En dat geldt dus ook voor muziek. Hoe vaker je aan muziek dóet, des te sterker je brein verandert.

  Ten tweede doe je er goed aan om zelf te bepalen welke muzikale vaardigheden je wilt leren. Door je eigen leerdoel te bepalen, zorg je zelf voor autonomie. Autonomie leidt tot aanmaak van dopamine in je brein. En zoals je al geleerd hebt: dopamine zorgt ervoor dat je brein in een open leerstand komt. Daarnaast ontstaat er focus als je je eigen doel bepaalt: je brein reageert alerter op alles waar jij van kunt leren.

  Ten derde is het handig om in jezelf te onderzoeken welke mindset-snelweg je brein doorgaans neemt ten aanzien van je muzikale intelligentie. Misschien denk je bijvoorbeeld ‘ik kan niet zingen’ of ‘ik ben niet muzikaal’. Dit staat je in de weg om je muzikale vaardigheden te ontwikkelen. Zodra jij weet welke mindset-snelweg je brein automatisch neemt, dan kun je zeggen: ho ho, hier ben ik al bekend, ik wil nu graag linksaf, zodat ik een nieuw geitenpaadje in mijn brein kan aanleggen.

  Ten vierde: zie jezelf als een leerprocesheld, die de uitdaging om zijn muzikale intelligentie te laten groeien vol overtuiging aan gaat. Het feit dat je je muzikale vaardigheden wilt verbeteren en het leerproces aangaat, verdient bij voorbaat een medaille. Waardeer je eigen inspanningen. Je leerlingen zullen je dankbaar zijn.

  # vimeo.com/203841172 Uploaded 113 Plays 0 Comments
 3. Wat gebeurt er in je hersenen als je denkt in termen van ‘NOG niet’ in plaats van ‘niet’?

  Wil je je eigen capaciteiten op het gebied van muziekonderwijs laten groeien, dan is het handig om je brein in groei mindset te krijgen. Zeg je tegen jezelf ‘ik kan het NOG niet’ in plaats van ‘ik kan het niet’, dan geef je je eigen brein een flinke dosis dopamine. Dopamine is de belangrijkste beloningsdrug voor onze hersenen.
  Onder invloed van dopamine staat je brein meer open voor nieuwe informatie en kun je beter tot nieuwe inzichten of ideeën komen. Je brein wordt nieuwsgierig, geïnteresseerd en ontvankelijk voor nieuwe vaardigheden. Zeg je tegen jezelf ‘ik kan het NOG niet’, dan help je je eigen brein om te leren, creatief te zijn en je muzikale potentieel te verkennen en te ontwikkelen.

  # vimeo.com/203840782 Uploaded 72 Plays 0 Comments
 4. De kleine en grote mensen van OBS 't Einder in Gemert weten hoe ze samen plezier kunnen maken! Tijdens de juffendag deden ze een instrumentenvossenjacht in samenwerking met Harmonie Excelsior en instrumentspelende ouders. Met als feestelijke afsluiting het Dankjewel-lied, als bedankje voor de inzet van alle juffen en meesters. Muziek & Meer Digitaal bedacht het idee, schreef het lied en zorgde voor oefenmp3's, instrumentpartijen en afvinkblad. Alles gratis te downloaden via muziekenmeer-digitaal.nl/dankjewellied

  # vimeo.com/173633381 Uploaded 742 Plays 0 Comments
 5. Welke knelpunten ervaren veel leerkrachten met betrekking tot muziekles? En hoe los je ze op? Auteur Jennemieke Snijders geeft een korte uitleg (2.5 minuut).

  # vimeo.com/170621731 Uploaded 910 Plays 0 Comments

Muziek & Meer - digitale muziekmethode voor het basisonderwijs

Tinksel Plus

Muziek & Meer is de eerste volledig digitale muziekmethode voor het basisonderwijs. Beleef samen plezier dankzij de vijf methodeprincipes: muziekenmeer-digitaal.nl
Voor groep 1 t/m 8.

Browse This Channel

Shout Box

Heads up: the shoutbox will be retiring soon. It’s tired of working, and can’t wait to relax. You can still send a message to the channel owner, though!

Channels are a simple, beautiful way to showcase and watch videos. Browse more Channels.