NEXTgarden | Gemeente Lingewaard

 1. Ruim honderd geïnteresseerde tuinbouwondernemers, politici en deskundigen waren op 5 september 2018 in een sfeervolle ambiance bijeen bij lasbedrijf Certilas in Huissen.

  De middag werd besteed bij de bedrijven Zandvoort Flowers en Kwekerij Evers. De excursie werd georganiseerd om te laten zien welke stappen de bedrijven hebben genomen op het gebied van duurzaamheid de afgelopen jaren hebben gezet. De excursie werd een interessante middag met de gastvrije ondernemers. De ondernemers gaven een uitgebreide rondleiding binnen de bedrijven waarbij de deelnemers een duidelijk beeld kregen welke innovatie de ondernemers hebben doorgevoerd op het gebied van duurzaamheid De deelnemers hebben het bezoek aan de bedrijven erg nuttig gemaakt met onder andere interessante discussies die ontstonden over duurzaamheid binnen bedrijven.

  Deze video is een impressie van de rondleidingen.

  De avond werd ingevuld door een symposium waarbij het doel was de agenda te bepalen voor het halen van de klimaatdoelen binnen de tuinbouw in de provincie Gelderland. Deze agenda vertalen we naar een gezamenlijke ambitie.

  Noodzaak verduurzamen tuinbouw
  De avond werd geleid door Marianne Schuurmans, burgemeester van de gemeente Lingewaard. Marjan Minnesma, directeur Urgenda, trapte af. Zij schetste noodzaak en urgentie om de tuinbouw te verduurzamen en wat daarbij komt kijken. Peter Drenth, gedeputeerde voor de provincie Gelderland, brak een lans bestaand beleid te heroverwegen om duurzame energieprojecten mogelijk te maken. Paul Hospers, adviseur duurzaamheid, schetste wat er in het gebied van NEXTgarden zoal speelt om de tuinbouw te verduurzamen.

  In het gesprek daaropvolgend met de deelnemers werd een ding duidelijk. De Gelderse tuinbouw wil en zal koploper zijn in de energietransitie. Hier zetten ondernemers, overheid en instellingen gezamenlijk de schouders onder. NEXTgarden is de energiemotor om deze energietransitie in beweging te brengen en initiatieven te verbinden. Er is met name vraag naar clustering, kunnen aansluiten op het warmtenet en meer betaalbare mogelijkheden voor warmteopslag.

  Meer lezen over de rondleidingen en het symposium? Kijk hier (nextgarden.nl/energietransitie.htm) voor een speciale pagina over de dag waar ook de presentaties te downloaden zijn. Het persbericht is hier (nextgarden.nl/Nieuws/Gelderse-tuinbouw-koploper-in-energietransitie.htm) te downloaden.

  # vimeo.com/288541656 Uploaded
 2. NEXTgarden werkt aan een klimaatneutraal tuinbouwgebied.

  De aansluiting van het gebied op het ambitieuze warmtenet met CO2-koppeling dat Arnhem en Nijmegen verbindt, draagt hieraan bij. Maar ook wind- en zonne-energie, opslag van energie en biovergisting zijn belangrijke stappen op weg naar emissievrije teelt tegen een concurrerende prijs.

  Een mooie stap op weg naar de duurzame energiemix is het drijvend zonnepark.

  Op vrijdag 31 augustus 2018 is het drijvende zonnepark op NEXTgarden in de gemeente Lingewaard officieel geopend! Burgemeester Marianne Schuurmans en gedeputeerde Peter Drenth openden samen het drijvende zonnepark.

  Voorafgaand aan de opening werden er vier vouchers uitgereikt door OostNL aan inspirerende projecten. De projecten die extra aandacht kregen waren de zonnewal A12 bij Ede, duurzaam bedrijventerrein Culemborg (haalbaarheidsonderzoek), zonnepanelen Halle en Doetinchem en WKO Vredenburg (aardgas vervangen door oppervlaktewater).

  Zowel de burgemeester als de gedeputeerde Peter Drenth spraken trots uit voor het opzetten van het zonnepark. Er heerste trots voor de gemeente en hen die het gehele project hebben gesteund en gerealiseerd. Het was een feestelijke opening waarbij vele aspecten en processen van het zonnepark ter sprake kwamen. De opening was een geslaagd evenement waar erg veel interesse in werd getoond.

  # vimeo.com/288157630 Uploaded
 3. NEXTgarden ligt in de agricorridor A15 en is hét ontwikkelingsgebied voor tuinbouw met 235 bedrijven en 2.150 arbeidsplaatsen.

  Succesvolle ondernemers, kennisinstellingen en overheid werken hier samen aan concrete initiatieven die de hele productieketen slimmer, rendabeler en duurzamer maken.

  Het ontwikkelingsgebied heeft een omvang van 735 hectare en beschikt over volop ruimte en faciliteiten voor de uitbreiding van onze succesvolle bedrijven. Wij verwelkomen daarnaast ook graag nieuwe ondernemers.

  Om snel een beeld te krijgen van NEXTgarden hebben we een kort filmpje gemaakt.

  Het ontwikkelingsgebied met een omvang van 735 hectare komt mooi in beeld. In deze impressie krijgt u een goed beeld van het gebied en in iets meer dan een minuut weet u bijna alles…

  Meer weten? Kijk op de website van NEXTgarden nextgarden.nl/

  # vimeo.com/271870739 Uploaded
 4. Op zondag 8 april 2018 vond Kom in de Kas 2018 plaats. Ook dit jaar deed bij Regio Arnhem-Nijmegen NEXTgarden weer mee. Tijdens Kom in de Kas zette 12 gastvrije tuinders hun deuren open voor publiek.

  Het evenement werd feestelijk geopend door burgemeester Marianne Schuurmans-Wijdeven van de Gemeente Lingewaard In Nederland namen 22 regio's deel aan Kom in de Kas 2018, waarvan NEXTgarden er één was. Zowel voor kinderen als volwassenen was het een interessant evenement om bij te wonen.

  Natuurlijk hebben wij weer beelden van de sfeer, drukte, kassen en tuinders weten vast te leggen om naar terug te kijken.

  Over NEXTgarden:
  NEXTgarden ligt in de agricorridor A15 en is hét ontwikkelingsgebied voor tuinbouw met 235 bedrijven en 2.150 arbeidsplaatsen. Succesvolle ondernemers, kennisinstellingen en overheid werken hier samen aan concrete initiatieven die de hele productieketen slimmer, rendabeler en duurzamer maken.

  Kijk op nextgarden.nl voor alle informatie.

  # vimeo.com/264402892 Uploaded
 5. Eind februari was in Gorinchem de grootste Nederlandse vakbeurs op het gebied van glastuinbouw. Voor ruim 500 exposanten de gelegenheid om nieuwe contacten te leggen en bestaande te versterken.

  Uiteraard mocht NEXTgarden niet ontbreken en we kijken dan ook terug op een goede beurs. Uiteraard hebben we wat beelden gemaakt van de prachtige stand en de sfeer, kijk maar eens mee...

  # vimeo.com/257718473 Uploaded

NEXTgarden | Gemeente Lingewaard

SpotCompanion PRO

NEXTgarden ligt in de agricorridor A15 en is hét ontwikkelingsgebied voor tuinbouw.

Succesvolle ondernemers, kennisinstellingen en overheid werken hier samen aan concrete initiatieven die de hele productieketen slimmer, rendabeler en duurzamer maken.

NEXTgarden…


+ More

NEXTgarden ligt in de agricorridor A15 en is hét ontwikkelingsgebied voor tuinbouw.

Succesvolle ondernemers, kennisinstellingen en overheid werken hier samen aan concrete initiatieven die de hele productieketen slimmer, rendabeler en duurzamer maken.

NEXTgarden ligt in de regio met de meeste 'groene' kennis ter wereld en u kunt participeren in een van de netwerkorganisaties die kennis, vakmanschap en business met elkaar verbinden.

Bezoek onze website voor alle informatie nextgarden.nl

Browse This Channel

Channels are a simple, beautiful way to showcase and watch videos. Browse more Channels.