Spark Africa

In Afrika liggen enorme kansen voor fabrikanten van lampen op zonne-energie. Volgens berekeningen van de Wereldbank wordt in Afrika jaarlijks 17 miljard dollar besteed aan kerosinelampen. Een aantal lichtfabrikanten, waaronder het Australische bedrijf Barefoot en het Nederlandse Philips, richt zich op deze groeimarkt.

In de Afrikaanse landen die vlakbij de evenaar liggen wordt het altijd rond half 7 ‘s avonds donker. Naar schatting hebben 500 miljoen Afrikanen geen toegang tot elektriciteit en dus werken, lezen en koken zij bij lichtbronnen op kerosine. Maar die brandstof is duur, gevaarlijk én slecht voor de gezondheid. De zonnelampen bieden een duurzame oplossing voor deze problemen.

Het Ghanese bedrijf Toyola Solar Limited brengt de lampen bij de mensen thuis, in de dorpjes die nu geen elektriciteit hebben. Probleem is dat de lamp op zonne-energie voor de Ghanezen een enorme aanschaf is. De prijzen variëren van 15 dollar voor een simpel leeslampje, tot 100 dollar voor een lamp van Philips. De klant, die nu 10 dollar per maand uitgeeft aan kerosine, moet gaan geloven in een langetermijninvestering. Bedrijven zoals Toyola Solar Limited bieden klanten de mogelijkheid om in termijnen te betalen.

Philips richt zich sinds 2007 op de Afrikaanse markt . Dit jaar gaat het bedrijf de lampen op zonne-energie in de meeste Afrikaanse landen introduceren. Momenteel zijn deze producten al te koop in Ghana, Kenia, Oeganda, Tanzania en Zuid-Afrika.

Naast de lampen voor consumenten maakt Philips sinds kort ook systemen op zonne-energie voor het verlichten van sportwedstrijden en avondmarkten, bouwplaatsen en bedrijfsterreinen. Philips hoopt hiermee ook Afrikaanse bedrijven en overheden tot hun klantenkring te kunnen rekenen.

Uploaded 492 Plays 0 Comments

Follow

Spark Africa

MakmendeMedia PRO

Afrika komt vaak negatief in het nieuws met beelden van honger, oorlog en ziekten. Er is echter ook een ander Afrika van snel groeiende economieën en investeringskansen. De videoserie Spark Africa kijkt wekelijks naar economische ontwikkelingen en innovatieve…


+ More

Afrika komt vaak negatief in het nieuws met beelden van honger, oorlog en ziekten. Er is echter ook een ander Afrika van snel groeiende economieën en investeringskansen. De videoserie Spark Africa kijkt wekelijks naar economische ontwikkelingen en innovatieve bedrijven op het Afrikaanse continent.

Spark Africa wordt gemaakt door het Nederlandse productiebureau Africa Interactive. Met een netwerk van meer dan 850 freelance journalisten in 43 Afrikaanse landen verzorgt Africa Interactive videoproducties voor bedrijven, nieuwsorganisaties en NGO's. De videoserie Spark Africa is ook helemaal gemaakt door locale journalistieke camerateams.

Spark Africa is mede mogelijk gemaakt door NCDO. ncdo.nl

Shout Box

Heads up: the shoutbox will be retiring soon. It’s tired of working, and can’t wait to relax. You can still send a message to the channel owner, though!

Browse This Channel

Channels are a simple, beautiful way to showcase and watch videos. Browse more Channels.