Veasonic

Frisian magazine demoanne.nl asked five Frisian poets to write an ode to the potato for an exchange project with Valetta 2018 in the run-up to Leeuwarden Cultural Capital 2018. The project is called Poetic Potatoes. Five filmmakers took these poems as an inspiration to make five remarkable films. The premiere of the film by Richard van der Laan, with a recital by poet Albertina Soepboer was held on November 5 2015.
The poem has been translated in English using subtitles. The film is available in 4K DCI format.

Premiered on the Media Art Festival 2015 in Leeuwarden, The Netherlands mediaartfriesland.nl

Production : Veasonic
Screenplay / Camera / Edit : Richard van der Laan
Poem : Albertina Soepboer
Poem reading : Siem de Vlas
Cast : Jan de Vlas, Siem de Vlas
Sound Design : Maarten Boogerman
Color Correction : Michiel Boogerman

Camera : Panasonic GH4 (4K) (incl. Metabones MFT/Nikon Speedbooster) (Cine-D -4 -3 -5 0 0)
Lens : Nikkor AF 80-200mm f/2.8D ED and Nikon AF-S 24-70mm f2.8 G ED plus Mattebox with ND filters
Tripod : Sachtler FSB-4 75 CF

In het kader van Leeuwarden-Fryslân 2018 startte de stichting De Bildtse Aardappelweken in samenwerking met literair tijdschrift De Moanne het project ‘Poetic Potatoes’. Ieder jaar in september worden Friese gedichten in met Bildtse pootaardappelen gevulde zakken richting Malta verscheept. De daar uitgegroeide Malta’s worden, voorzien van een ‘geoogst’ Maltees gedicht, verhandeld op de markt.

Het project kent twee onderdelen: literaire gedichten in de Friese, Bildtse en Maltese taal met een Nederlandse en Engelse vertaling en gedichten van basisscholen uit de provincie die in dezelfde talen geschreven en vertaald worden. Op deze manier komt poëzie letterlijk de keuken van huishoudens binnen en ontstaat er een uitwisseling tussen basisschoolkinderen in beide gebieden. Daarnaast wordt gewezen op het belang van de aardappel in het dagelijks leven en de innovatieve akkerbouw.

Het project wordt financieel mede ondersteund door de provincie Fryslân. Meer informatie staat op baw2018.nl 2018.nl bildtseaardappelweken.nl/programma/poetic-potatoes-poetische-aardappelen/

# vimeo.com/144545748 Uploaded 629 Plays / / 47 Comments Watch in Couch Mode

Follow

Veasonic

Veasonic Plus

Film en videoproducties

Shout Box

Browse This Channel

Channels are a simple, beautiful way to showcase and watch videos. Browse more Channels. Channels