De Wasstraat

Een gast op de achterbank! Hij zit daar niet voor het eerst. De vorige keer toen hij op de achterbank zat werden we aangehouden door de politie en gefoeilleerd. En ja, er werden wapens gevonden. Hij werd ook omschreven door iemand op Twitter als een duivelse merketingboef. Zou die omschrijving nog steeds kloppen? En worden we weer aangehouden?

Jeroen Verkroost is tegenwoordig digitaal directeur bij de Persgroep. Een logische vraag aan iemand met die functie is natuurlijk waarom kranten zo veel moeite lijken te hebben met digitaal. Het heeft even geduurd, maar eigenlijk beginnen kranten en journalisten nu pas in te zien dat digitaal geen apart proces is. Tot nu toe waren er aparte teams die zich met het web bezig hielden, terwijl de journalisten zich alleen met papier bemoeiden. Dat is aan het veranderen. Dat heeft natuurlijk consequenties voor hoe nieuws geconsumeerd gaat worden, maar ook voor hoe het geproduceerd gaat worden. Waar krantenstukjes vroeger definiteif waren, kan je je nu voorstellen dat er wellicht updates of retificaties aan worden toegevoegd.

Twee dingen

Jeroen slaat dingen graag plat tot twee dingen. Hoe willen mensen hun nieuws ontvangen? Dat is plat te slaan tot twee dingen. Willen mensen wel zelf nieuws verzamelen en beheren, of moeten redacties dat juist doen? Ook die vraag is plat te slaan tot twee dingen. En ook een zogenaamd duaal businessmodel is plat te slaan tot twee dingen. Net zoals de verzamelwoede van datahandelaren.

Veel meer dingen

Maar het gesprek gaat over veel meer dingen. We hebben het bijvoorbeeld over een poging van Pelican Books om op een erg mooie en lekker toegankelijke manier digitale boeken aan te bieden. We hebben het over het feit dat digitaal niet meer een apart ding is, maar een onderdeel van alle andere mogelijke uitingen. We vragen ons af of mensen eigenlijk wel dingen willen maken. Willen de meeste mensen niet veel liever gewoon achterover leunen en consumeren? We stellen de vraag hoe een uitgever er voor kan zorgen dat de juiste informatie bij de juiste mensen terecht komt; iets wat natuurlijk hardstikke relevant is in deze tijden van information overload.

Reclame maakt per definitie het leven niet aangenaam
We stellen vast dat advertenties nog altijd verschikkelijk dom zijn en hun belofte van slimheid absoluut niet waarmaken. Het succes van een advertentie wordt niet gemeten door te kijken of bezoekers er iets mee kunnen, het wordt puur gemeten door te kijken of de marketeers er blij van worden. Wat natuurlijk een mooie verklaring is voor het feit dat ad-blockers zo succesvol zijn.

Als je de volle complexiteit van de wereld op elk moment wilt ervaren, dan lig je uiteindelijk inert op de grond
We hebben het over de functie van een nieuwsorganisatie, die er uit bestaat om mensen te wijzen op conficterende ideeën. Maar dit is wel iets wat lastiger is in deze digitale wereld: mensen kiezen de kanalen die ze zelf interessant vinden, en krijgen dus steeds minder te horen over wat zich daarbuiten afspeelt. Jeroen denkt dat dat kan door aannames te doen over mensen door te kijken naar hun context. Bijvoorbeeld naar het tijdstip (‘s ochtends willen mensen wellicht kort nieuws, en ‘s avonds verdieping), of naar het type apparaat (mensen willen geen lange stukken lezen op een klein scherm). Vasilis gelooft niet in dit soort verregaande aannames. En ook Jeroen denkt niet dat dit heel eenvoudig is. Maar het is wel iets wat ze onderzoeken.

Het nieuws van de toekomst

Want hoe fuzzy en onzeker ook, die context wordt een deel van het nieuws van de toekomst. Een ander deel zijn de persoonlijke interesses van de lezer. Daar is achter te komen door bij te houden wat iemand leest, of door te vragen om een profiel aan te maken, of door nieuws te taggen bijvoorbeeld. En tot slot blijven kranten natuurlijk een redactie houden die dingen blijft publiceren die ze zelf interessant vinden. Het nieuws van de toekomst is blijkbaar niet in tweeën, maat in drieën plat te slaan.

We zeuren wat over de irritante alert-manie van Apple. En over het feit dat Apple na elke update — en er tussendoor volgens Peet — Bluetooth weer aanzet. We hebben het ook nog even over het model van betalen voor content. Volgens Peet werkt dit alleen in niches, en Jeroen beaamt dat dit niet werkt voor grote uitgeverijen. Vasilis vraagt zich af of dat wel zo is. Hij hoorde een gerucht dat Google een, betaald, advertentievrij web zou willen aanbieden. Volgens hem zou daar best wel eens een markt voor kunnen zijn. Maar volgens Peet is het een soort bel-me-niet register.

Wat veel!

En we praten over nóg meer onderwerpen. Maar die moet je maar lekker gaan beluisteren. Tegen het einde van de aflevering rijden we nog even langs de plek waar we de vorige keer aangehouden werden door de politie. Hoe het deze keer afliep moet je ook zelf maar even achterhalen. Hier staan inmiddels al meer dan genoeg letters.

# vimeo.com/113852117 Uploaded 195 Plays 0 Comments

De Wasstraat

wasstraat Plus

Peet Sneekes en Vasilis van Gemert hebben een mening over content en delen die terwijl ze naar en door de wasstraat rijden.
Ze praten over content eigendom, Digital Rights Management, DVD’s, boeken, uitgeven, piraterij, film industrie, verdien modellen,…


+ More

Peet Sneekes en Vasilis van Gemert hebben een mening over content en delen die terwijl ze naar en door de wasstraat rijden.
Ze praten over content eigendom, Digital Rights Management, DVD’s, boeken, uitgeven, piraterij, film industrie, verdien modellen, ads, sponsoring, techniek, consumenten en nog veel meer.
Ze bestellen de Polish Wash (geen Pool gezien) en kijken hun ogen uit in de wasstraat, wat een toffe machine is dat toch!

Browse This Channel

Shout Box

Heads up: the shoutbox will be retiring soon. It’s tired of working, and can’t wait to relax. You can still send a message to the channel owner, though!

Channels are a simple, beautiful way to showcase and watch videos. Browse more Channels.