1. Het Piri Reïsplein in de Baarsjes is voor even veranderd in een Turkse bazaar. Marktkraampjes met Turkse zoetigheid, de geur van gebraden kofte en vers gebakken Turks brood. Er zijn Turkse hoogwaardigheidsbekleders, een imam prevelt een gebed en op ceremoniële wijze wordt de maquette van de Westermoskee onthuld. De kraampjes staan rondom de bouwplaats waar de Westermoskee gebouwd wordt. Vanuit de appartementen rondom de bouwplaats aanschouwen de bewoners de Turkse aanwezigheid. Slechts een enkeling komt naar beneden. Ondanks dat de bouw al is gestart, zijn de festiviteiten vooral georganiseerd om geld in te zamelen om de bouw van de Westermoskee te kunnen financieren.

  # vimeo.com/79985472 Uploaded 279 Plays 0 Comments
 2. Nadat vorige maand de eerste Paal in de grond ging is het stilletjes op de bouwplaats van de Westermoskee. In het naast gelegen pand wordt er harder gewerkt. Op deze plek moet binnen een maand Grandcafé Patisserie Piri Reïs z'n deuren open, althans als de ondernemers niet nog meer vertraging oplopen doordat Waternet nog geen water levert. Toen zij zich in augustus 2012 voor het pand inschreven bij de makelaar werd hen nog vertelt dat de kans dat de moskee er komt héél klein is. Nu de moskee er wel komt, zien ze de toekomst voor hun luxe (alcoholvrije) koffiebar, met broodjes en Turkse zoetigheid met vertrouwen tegemoet.

  # vimeo.com/64876709 Uploaded 502 Plays 1 Comment
 3. Toen vorige week de eerste paal voor de bouw van de Westermoskee de grond inging, werd er tot in de late uurtjes hard gewerkt aan een vernieuwend multimediaal projectidee rondom de bouw van de Westermoskee. Samen met journalist en schrijver Kemal Rijken, Olivia Somsen; projectmanager bij projectbureau Partizan Publik en John Bijl, oprichter van het Perikles Instituut voor Democratie hebben we daarvoor een idee ingediend bij het Stimuleringsfonds voor de pers. Op 17 april wordt bekend welke ideeën door gaan naar de volgende ronde. Nog even duimen dus!

  # vimeo.com/63693786 Uploaded 257 Plays 0 Comments
 4. Het bouwproject ‘Westermoskee’ is sinds vorige maand weer helemaal terug van weggeweest. Zo zijn er al een informatieavond gehouden en ging vorige week de eerste boor al de grond in. “Die moskee, die komt er”, aldus bouwleider Dursun Kiliç tijdens de informatieavond van 13 maart.

  # vimeo.com/62939278 Uploaded 204 Plays 0 Comments
 5. Na 18 jaar strijd met nagenoeg alle betrokken partijen kan de bouw van de Westermoskee in de Baarsjes in Amsterdam West beginnen! Als dat werkelijk zo is, dan ben ik de komende periode graag uw lokale correspondent in Amsterdam-West en volg de ontwikkelingen rondom de bouw van de Westermoskee op de voet. Zie hier mijn eerste verslag van de inloopspreekuren eind 2012, waarin u alvast kennis kunt maken met enkele hoofdrolspelers en ikzelf een warme pleidooi hou voor het maken van deze interactieve documentaire.

  # vimeo.com/58269348 Uploaded 963 Plays 0 Comments

De Westermoskee

Verhaalmakers PRO

Na achttien jaar strijd met nagenoeg alle betrokken partijen kan de omstreden bouw van de Westermoskee in Amsterdam West eindelijk beginnen. Na een lange periode van polarisatie en strijd om cultuur en identiteit, gaan alle spelers - de Turkse moskeevereniging,…


+ More

Na achttien jaar strijd met nagenoeg alle betrokken partijen kan de omstreden bouw van de Westermoskee in Amsterdam West eindelijk beginnen. Na een lange periode van polarisatie en strijd om cultuur en identiteit, gaan alle spelers - de Turkse moskeevereniging, buurtbewoners en de lokale politiek - toe naar een periode van acceptatie en het overbruggen van verschillen. Het project is uniek in de discussie en dilemma’s rond de bouw van moskeeën in ons land, onder meer omdat zaken als de financiering van de bouw, reuring in de buurt en politieke problemen samen komen

Browse This Channel

Shout Box

Heads up: the shoutbox will be retiring soon. It’s tired of working, and can’t wait to relax. You can still send a message to the channel owner, though!

Channels are a simple, beautiful way to showcase and watch videos. Browse more Channels.