1. AZ AVANTGÁRD ELSŐ MOZIJA

  05:01

  from SZÉPMŰVÉSZETI//NEMZETI GALÉR Added

  Életre kelt (film)kísérletek. Az avantgárd első mozija Kurátor: Orosz Márton (Szépművészeti Múzeum -- Magyar Nemzeti Galéria) A Dada és szürrealizmus-kiállítással egy időben kerül megrendezésre az Életre kelt (film)kísérletek. Az avantgárd első mozija című tárlat is. A válogatás a klasszikus avantgárd szürrealista és dadaista ihletésű filmművészet alkotásaiba, valamint más, kinematográfiai jellegű, a mozgókép médiaspecifikus lehetőségeit kutató, de nem celluloidszalagon rögzített ábrázolásokba nyújt betekintést. A többek között Man Ray, Fernand Léger, Viking Eggeling, Hans Richter, Luis Buñuel és Salvador Dalí nevével fémjelzett ikonikus filmek párhuzamaként Magyarországon először kerülnek vetítésre a közép-kelet-európai avantgárd „abszolút film" jelzővel ellátott kísérletei. A tárlat érdekessége, hogy három korszakalkotó, de korábban soha nem látott mozgókép premierjére is sor kerül. Gerő György dadaista író a legelső hazai avantgárd filmként számon tartott és Bruce Checefsky által a közelmúltban rekonstruált alkotása mellett a kiállítás vászonra tűzi Bortnyik Sándornak egy szürrealista montázsként értelmezhető munkáját (amelyet a legkorábbi ismert magyar szerzői animációnak tartanak), valamint Gyarmathy Tihamér hatvan évig egy fiók mélyén lappangó fotogramfilmjét. a videót készítette: Rieger Johanna © ART BUBBLE MEDIA The film is supported by Canon Hungária Kft.

  + More details
  • BESZÉLGETÉS KOCSIS ZOLTÁNNAL -DEBUSSYTŐL BÁLINT ENDRÉIG

   15:59

   from SZÉPMŰVÉSZETI//NEMZETI GALÉR Added

   A Magyar Nemzeti Galériában Kocsis Zoltán előadásában hallhattunk Kurtág György Játékok zongorára sorozatából két darabot a Nyolcadik Templom, Bálint Endre életmű kiállításának megynyitóján. A zeneszerző, karmesterrel sokmindenről beszélgettünk a Galéria felé vezető úton, már az autóban megtudtuk, hogy mindig valamilyen zenét hall, ami nem megy ki a fejéből. Bálint Endrét pedig személyesen ismerte, barátok voltak, alkotásról, inspirációról beszélgettek a legöbbet. Nemcsak rendhagyó tárlatvezetéssel tisztelt meg minket, hanem a Kurtág darab gyakorlásába is bepillanthattunk, no meg hogy hány pedál kéne a tökéletes játszásához Kurtág akkordjainak. De hallhatják majd Eötvös Péter zeneszerző, karmester rövid emlékezését is Bálint Endrére. © ART BUBBLE MEDIA The film is supported by Canon Hungária Kft.

   + More details
   • BONTÁS A ROMÁN CSARNOKBAN - MUSEUM STAFF ONLY

    08:55

    from SZÉPMŰVÉSZETI//NEMZETI GALÉR Added

    A ROMÁN CSARNOK TITKAI Alig 40 nap és bezár a Szépművészeti Múzeum! Addig is, mi folyamatosan tudósítunk a már elkezdett munkálatokról. Végre feltárulnak a Román Csarnok eddig nem látott falfestményei, elkezdődtek a Dexion-Salgó polcrendszer bontási munkálatai. A Régi Képtár 1983 óta "ideiglenesen" tanulmányi raktárnak használta a Román Csarnok egyik felét, de most 2015 elején a három szintes acélketrecből kiköltözött az összes festmény, így elkezdődhetett a 30 éve itt álló monstrum elbontása. a videót készítette: Rieger Johanna © ART BUBBLE MEDIA The film is supported by Canon Hungária Kft.

    + More details
    • Csapó kettő!

     05:51

     from SZÉPMŰVÉSZETI//NEMZETI GALÉR Added

     A Csapó kettő! filmkészítő táborunk slágere idén az Esterházy Madonna volt, gyűjteményünk gyöngyszeme. Raffaello megfestette, gróf Esterházy megvette, a múzeum kiállította, egy betörő egyszer el is lopta, és most pedig a galériában gyönyörködhetnek benne a látogatók. Egy kép és 500 évnyi kaland, amit megfilmesítettek az alkotótábor résztvevői. Vágtak, ragasztottak, festettek, díszletet készítettek, eljátszották a kép történetét, és a film végül elkészült, amit a vimeo csatornánkon is megnézhet a tisztelt publikum! Íme előzetesként a werkfilm! © ART BUBBLE MEDIA A film a Canon Hungária Kft. támogatásával készült

     + More details
     • DADA ÉS SZÜRREALIZMUS

      07:06

      from SZÉPMŰVÉSZETI//NEMZETI GALÉR Added

      Piszoár és Mona Lisa bajusszal.Magritte, Duchamp, Man Ray, Miró, Dalí Budapestre érkeztek. Épül a Dada és szürrealizmus kiálltás. Interjú a magyar kurátorral. Válogatás a jeruzsálemi Izrael Múzeum gyűjteményéből 2014. július 9. -- október 5. MAGYAR NEMZETI GALÉRIA Kurátorok: Dr. Adina Kamien-Kazhdan (Izrael Múzeum, Jeruzsálem), Kumin Mónika (Szépművészeti Múzeum -- Magyar Nemzeti Galéria) A jeruzsálemi Izrael Múzeum anyagából származó válogatás többek között Marcel Duchamp, Max Ernst, Man Ray, Joan Miró, Kurt Schwitters, René Magritte és Salvador Dalí művei segítségével nyújt átfogó képet a dada és a szürrealizmus nagyhatású alakjairól, eseményeiről, dokumentumairól és hatásáról az 1910-es évek végétől az 1970-es évek közepéig. zene:Aphex Twin, Peter Kruder-Peace Orchestra a videót készítette: Rieger Johanna © ART BUBBLE MEDIA The film is supported by Canon Hungária Kft.

      + More details
      • DESIGN&SZENVEDÉLY

       05:13

       from SZÉPMŰVÉSZETI//NEMZETI GALÉR Added

       Múzeum+ Nórával. "Museum Shopok a világ körül"-- Winkler Nóra szubjektív túrája a Szépművészeti Múzeumban. Megfejtjük miért bizsergető újabb és újabb design tágyakat hazavinni a múzeumok boltjaiból és nem haggyuj ki a Design 2013 pályázatra beérkezett ötletek szemrevételezését sem, szinte mindegyiket lájkoltuk. Hogy vettünk-e valamit? Az maradjon a mi titkunk. © ART BUBBLE MEDIA A film a Canon Hungária Kft. támogatásával készült

       + More details
       • EGON SCHIELE és kora, Kiss Tiborral

        10:31

        from SZÉPMŰVÉSZETI//NEMZETI GALÉR Added

        Kettős debütálás. Kiss Tibor kipróbálja a Szépművészeti Múzeum 100 éves Bösendorfer zongoráját. A barokk csarnokban a Quimby együttes frontemberével elöszőr négykezest játszik kisfia, Ármin. Tibi egy varázslatos tárlatvezetéssel vezet be minket abba a világba, mely kicsit megmutatja nekünk, milyen az amikor egy képzőművész eredeti Egon Schiele képek között bolyonghat hétfőn, mikor csak a kedvéért nyitották ki a kiállítást. © ART BUBBLE MEDIA A film a Canon Hungária Kft. támogatásával készült.

        + More details
        • EGON SCHIELE és kora, Lengyel Tamással

         09:07

         from SZÉPMŰVÉSZETI//NEMZETI GALÉR Added

         James Dean vs. Egon Schiele, avagy hogyan lettünk Lengyel Tamás casting directorai. Lengyel Tamás a Vígszínház fiatal színésze, aki most a Rudolf Péter rendezte Kossuthkifli tévésorozat forgatásáról érkezett. Ezért a szakáll. © ART BUBBLE MEDIA A film a Canon Hungária Kft. támogatásával készült

         + More details
         • EGYIPTOMI GYŰJTEMÉNY - MUSEUM STAFF ONLY

          05:20

          from SZÉPMŰVÉSZETI//NEMZETI GALÉR Added

          Visszaszámlálás a Szépművészeti Múzeum Egyiptomi Gyűjteményében. 2015. február 1-én, vasárnap bezár a kiállítás, az épület rekonstrukciós munkálatai miatt. De a kulisszák mögött, a restaurátor műhelyben egy folyamatos projekt keretében már régóta készítik fel a több ezer éves, sérülékeny, festett koporsókat a műtárgymozgatásra, költözésre. a videót készítette: Rieger Johanna © ART BUBBLE MEDIA The film is supported by Canon Hungária Kft.

          + More details
          • Emberek, halottak, istenek

           10:16

           from SZÉPMŰVÉSZETI//NEMZETI GALÉR Added

           Újra látható a Szépművészeti Múzeum egyiptomi állandó kiállítása Újrarendezve, nagyobb területen, új szerzeményekkel kiegészülve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum megújult egyiptomi állandó kiállítása. Az új koncepciójú tárlat, amely az eddig megszokottól eltérően nem kronologikusan, hanem tematikusan mutatja be az ókori Egyiptomot, látványosan és tudományosan is helytálló módon tárgyalja a korszakkal kapcsolatos legfontosabb ismereteket. Az új szerzemények közül kiemelkedik a múzeum által idén, 100 millió forintos kormányzati támogatással megvásárolt, egy óbirodalmi sírból származó, 4000 éves, több mint két méteres reliefes faltöredék. A műtárgy az egyiptomi gyűjtemény történetének legnagyobb értékű vásárlása. zene: Vázsonyi János - dj triton featuring pollapop: under the sea over the hills - 2005 © ART BUBBLE MEDIA The film is supported by Canon Hungária Kft.

           + More details

           What are Tags?

           Tags

           Tags are keywords that describe videos. For example, a video of your Hawaiian vacation might be tagged with "Hawaii," "beach," "surfing," and "sunburn."