1. AZ AVANTGÁRD ELSŐ MOZIJA

  05:01

  from SZÉPMŰVÉSZETI // NEMZETI GALÉRIA / Added

  Életre kelt (film)kísérletek. Az avantgárd első mozija Kurátor: Orosz Márton (Szépművészeti Múzeum -- Magyar Nemzeti Galéria) A Dada és szürrealizmus-kiállítással egy időben kerül megrendezésre az Életre kelt (film)kísérletek. Az avantgárd első mozija című tárlat is. A válogatás a klasszikus avantgárd szürrealista és dadaista ihletésű filmművészet alkotásaiba, valamint más, kinematográfiai jellegű, a mozgókép médiaspecifikus lehetőségeit kutató, de nem celluloidszalagon rögzített ábrázolásokba nyújt betekintést. A többek között Man Ray, Fernand Léger, Viking Eggeling, Hans Richter, Luis Buñuel és Salvador Dalí nevével fémjelzett ikonikus filmek párhuzamaként Magyarországon először kerülnek vetítésre a közép-kelet-európai avantgárd „abszolút film" jelzővel ellátott kísérletei. A tárlat érdekessége, hogy három korszakalkotó, de korábban soha nem látott mozgókép premierjére is sor kerül. Gerő György dadaista író a legelső hazai avantgárd filmként számon tartott és Bruce Checefsky által a közelmúltban rekonstruált alkotása mellett a kiállítás vászonra tűzi Bortnyik Sándornak egy szürrealista montázsként értelmezhető munkáját (amelyet a legkorábbi ismert magyar szerzői animációnak tartanak), valamint Gyarmathy Tihamér hatvan évig egy fiók mélyén lappangó fotogramfilmjét. a videót készítette: Rieger Johanna © ART BUBBLE MEDIA The film is supported by Canon Hungária Kft.

  + More details
  • BESZÉLGETÉS KOCSIS ZOLTÁNNAL -DEBUSSYTŐL BÁLINT ENDRÉIG

   15:59

   from SZÉPMŰVÉSZETI // NEMZETI GALÉRIA / Added

   A Magyar Nemzeti Galériában Kocsis Zoltán előadásában hallhattunk Kurtág György Játékok zongorára sorozatából két darabot a Nyolcadik Templom, Bálint Endre életmű kiállításának megynyitóján. A zeneszerző, karmesterrel sokmindenről beszélgettünk a Galéria felé vezető úton, már az autóban megtudtuk, hogy mindig valamilyen zenét hall, ami nem megy ki a fejéből. Bálint Endrét pedig személyesen ismerte, barátok voltak, alkotásról, inspirációról beszélgettek a legöbbet. Nemcsak rendhagyó tárlatvezetéssel tisztelt meg minket, hanem a Kurtág darab gyakorlásába is bepillanthattunk, no meg hogy hány pedál kéne a tökéletes játszásához Kurtág akkordjainak. De hallhatják majd Eötvös Péter zeneszerző, karmester rövid emlékezését is Bálint Endrére. © ART BUBBLE MEDIA The film is supported by Canon Hungária Kft.

   + More details
   • DADA ÉS SZÜRREALIZMUS

    07:06

    from SZÉPMŰVÉSZETI // NEMZETI GALÉRIA / Added

    Piszoár és Mona Lisa bajusszal.Magritte, Duchamp, Man Ray, Miró, Dalí Budapestre érkeztek. Épül a Dada és szürrealizmus kiálltás. Interjú a magyar kurátorral. Válogatás a jeruzsálemi Izrael Múzeum gyűjteményéből 2014. július 9. -- október 5. MAGYAR NEMZETI GALÉRIA Kurátorok: Dr. Adina Kamien-Kazhdan (Izrael Múzeum, Jeruzsálem), Kumin Mónika (Szépművészeti Múzeum -- Magyar Nemzeti Galéria) A jeruzsálemi Izrael Múzeum anyagából származó válogatás többek között Marcel Duchamp, Max Ernst, Man Ray, Joan Miró, Kurt Schwitters, René Magritte és Salvador Dalí művei segítségével nyújt átfogó képet a dada és a szürrealizmus nagyhatású alakjairól, eseményeiről, dokumentumairól és hatásáról az 1910-es évek végétől az 1970-es évek közepéig. zene:Aphex Twin, Peter Kruder-Peace Orchestra a videót készítette: Rieger Johanna © ART BUBBLE MEDIA The film is supported by Canon Hungária Kft.

    + More details
    • FÓKUSZBAN AZ ÉLETMŰ

     01:35

     from SZÉPMŰVÉSZETI // NEMZETI GALÉRIA / Added

     Magyar Nemzeti Galéria, 2014 május 11-ig tárlatvezetések a Bálint Endre művészete című kiállításunkban. a videót készíette: Rieger Johanna, Tóth Levente © ART BUBBLE MEDIA The film is supported by Canon Hungária Kft.

     + More details
     • ÍGY ÉPÜLT A DERKOVITS. A művész és kora című kiállítás

      10:46

      from SZÉPMŰVÉSZETI // NEMZETI GALÉRIA / Added

      Hogyan vasaljunk Derkovitsot és hány kilométert tesz meg egy kurátor a Galériában egy nap? Noha ezek a kérdések nem relevánsak ha már a kész kiállításban nézegetünk, de most bepillantást nyerhetünk a Magyar Nemzeti Galéria legújabb kiállításának előkészületeibe a csupasz gipszkarton falaktól kezdve a restaurátor műhelyen keresztül Derkovits legszemélyesebb tárgyainak tárlóba rendezéséig. Így érhet minket meglepetés. Akár Derkovitsról is új információkat tudhatunk meg, melyek mint egy-egy mozaik teszik teljessé az életművet. Egy eddig soha nem publikált gyerekkori fotó, vagy dokumentum egy még elő nem került Derkovits szoborról. A tárlat szakít a Derkovitsról kialakult sztereotípiákkal. Nem a magányos zseniről, a szándékosan a proletárlét szegénységét vállaló, különc „őstehetségről" szól, hanem egy olyan alkotóról, aki kora képzőművészetében alaposan tájékozódott, ugyanakkor tudatosan merített a hagyományokból. Derkovits munkásságának jellegzetes, egyéni ízt kölcsönöz, hogy felhasználta kora vizuális kultúrájának, a fotónak, a filmnek, a karikatúrának és a plakátnak a képi eszközeit. A kiállítás kurátorai Bakos Katalin és Zwickl András művészettörténészek. 2014. április 3. -- július 27. Magyar Nemzeti Galéria a videót készíette: Rieger Johanna, Tóth Judit © ART BUBBLE MEDIA The film is supported by Canon Hungária Kft.

      + More details
      • ÍGY ÉPÜLT A NYOLCADIK TEMPLOM

       12:14

       from SZÉPMŰVÉSZETI // NEMZETI GALÉRIA / Added

       Riportfilm a NYOLCADIK TEMPLOM, Bálint Endre (1914-1986) művészete című kiállításunkról. MAGYAR NEMZETI GALÉRIA kurátor: Kolozsváry Marianna © ART BUBBLE MEDIA The film is supported by Canon Hungária Kft.

       + More details
       • ÍGY ÉPÜLT A RIPPL-RÓNAI ÉS MAILLOL KIÁLLÍTÁS

        09:58

        from SZÉPMŰVÉSZETI // NEMZETI GALÉRIA / Added

        Egyik éjjel az Oroszlános Udvarra begördült a kamion. Párizsból érkezett, 15 faládával, bennük Aristide Maillol és Rippl-Rónai József alkotásaival. A legnehezebb negyed tonnányi volt, egy bronz relief Mailloltól. A legnagyobb kuriózum pedig a tárlaton látható Rippl-Rónai fő mű, melyet 1899-ben Aristide Maillolról festett. A párizsi Musée d’Orsay gyűjteményéből érkező alkotást utoljára csaknem nyolcvan éve, 1936-ban láthatta a magyar közönség. A kurátor és munkatársai, a francia kurírok, a restaurátorok, a műtárgymozgató technikusok napokon keresztül építették a kiállítást. A földön mindenhol Maillol és Rippl festmények szivaccsal a falnak támasztva. Soha együtt, így kiállítása nem volt még a két művésznek, akik legendásan jó személyes kapcsolatban voltak egymással. Két korszakalkotó művész: egy festő és egy szobrász. Egy magyar és egy francia: Rippl-Rónai József és Aristide Maillol - egy legendás művészbarátság története képekben. A RIPPL-RÓNAI ÉS MAILLOL – Egy művészbarátság története című kiállítás december 17-től látogatható a Magyar Nemzeti Galériában. Rippl-Rónai József legalább annyira nagy hatást gyakorolt a modern magyar művészetre, mint Aristide Maillol a modern európai szobrászatra. A kiállítás e két nagy hatású művész barátságát és kapcsolatuk művészi dokumentumait állítja középpontba. A kiállítás kurátora Földi Eszter, a Magyar Nemzeti Galéria Grafikai Gyűjteményének vezetője. a videót készítette: Rieger Johanna © ART BUBBLE MEDIA The film is supported by Canon Hungária Kft.

        + More details
        • HEGYI LÓRÁND A FINISSZÁZS UTÁN

         04:15

         from SZÉPMŰVÉSZETI // NEMZETI GALÉRIA / Added

         TITKOK ÉS TALÁNYOK BÁLINT ENDRE KIÁLLÍTÁS A FINISSZÁZS UTÁN Hegyi Lóránddal, a St.-Étienne-i Modern Művészetek Múzeumának igazgatójával. a videót készíette: Rieger Johanna © ART BUBBLE MEDIA The film supported by Canon Hungária Kft.

         + More details
         • James S. Snyder Budapesten

          02:24

          from SZÉPMŰVÉSZETI // NEMZETI GALÉRIA / Added

          Hamarosan interjú az igazgatóval.... James S. Snyder, a jeruzsálemi Izrael Múzeum igazgatója pár napja megérkezett Budapestre, hogy még a megnyitó előtt megtekintse a Dada és szürrealizmus kiállítást. A művészeti világ egyik legbefolyásosabb személyeként ismert direktor a magyar művészek munkáira is kiemelten figyelt, Galántai György, Moholy-Nagy, Kassák egy-egy munkája különösen megragadta, még fotókat is készített a műtárgyakról. A Magyar Nemzeti Galéria 2014 nyarán nyíló Dada és szürrealizmus. Magritte, Duchamp, Man Ray, Miró, Dalí című kiállítása hazai tárlaton korábban még nem látott teljességben mutatja be a 20. század két meghatározó jelentőségű avantgárd irányzatát. A jeruzsálemi Izrael Múzeum anyagából származó válogatás többek között Marcel Duchamp, Max Ernst, Man Ray, Joan Miró, Kurt Schwitters, René Magritte és Salvador Dalí művei segítségével nyújt átfogó képet a dada és a szürrealizmus nagyhatású alakjairól, eseményeiről, dokumentumairól és hatásáról az 1910-es évek végétől az 1970-es évek közepéig. Válogatás a jeruzsálemi Izrael Múzeum gyűjteményéből 2014. július 9. -- október 5. MAGYAR NEMZETI GALÉRIA Kurátorok: Dr. Adina Kamien-Kazhdan (Izrael Múzeum, Jeruzsálem), Kumin Mónika (Szépművészeti Múzeum -- Magyar Nemzeti Galéria) Átrendezett valóság Alkotói stratégiák a magyar művészetben a dada és a szürrealizmus vonzásában Kurátor: Kumin Mónika , Gergely Mariann, Kolzsváry Marianna,Százados László(Szépművészeti Múzeum -- Magyar Nemzeti Galéria) zene:Aphex Twin a videót készítette: Rieger Johanna © ART BUBBLE MEDIA The film is supported by Canon Hungária Kft.

          + More details
          • MAKLÁRY KÁLMÁNNAL A ROZSDA ENDRE KIÁLLÍTÁSON

           07:00

           from SZÉPMŰVÉSZETI // NEMZETI GALÉRIA / Added

           Tárlatvezetés a Kálmán Makláry Fine Arts Galéria vezetőjével, aki szenvedélyes gyűjtő saját maga is. Makláry Kálmán személyesen ismerte Rozsda Endrét. A Párizsban élő és alkotó magyar művészekkel évek óta foglalkozik - Csernus Tibor, Reigl Judit, Hantai Simon és Rozsda Endre. Most a saját magángyűjteményéből kiállított Rozsda Endre alkotásokról beszélgettünk. riporter: Rieger Johanna operatőr. Tóth Levente vágó: Tóth Judit © ART BUBBLE MEDIA The film is supported by Canon Hungária Kft.

           + More details

           What are Tags?

           Tags

           Tags are keywords that describe videos. For example, a video of your Hawaiian vacation might be tagged with "Hawaii," "beach," "surfing," and "sunburn."