1. Ecovolis - Feel Good

  01:16

  from Ecovolis / Added

  3 Plays / / 0 Comments

  Ecovolis - Feeling Good Dhjetëra të rinj kanë shëtitur sot me biçikleta në një vjetorin e lançimit të nismës “Ecovolis”. Aktiviteti i cili nisi nga kryqëzimet kryesore të Tiranës kishte si qëllim sensibilizimin e qytetarëve për të përdorur mjetin popullor të transportit ndërsa për të përcjellë këtë mesazh, qytetarëve në rrugë iu dhuruan trëndafila nga të rinjtë e gjimnazeve pjesëmarrëse në pedalim. Edhe pse një nismë që nisi me skepticizëm, Ecovolis ja ka dalë që të funksionojë ndërsa qytetarët nga ana tjetër janë bërë më të përgjegjshëm duke mos i dëmtuar biçikletat e marra me qira apo duke i kthyer ato në stacion. ”Ajo që bëmë sot ishte një gjest simbolik për të falënderuar të gjithë ata qytetare të cilët përdorin biçikletat e tyre përditë. Mesazhi ishte 100 karafila në shenjë falënderimi” – tha Ened Mato, iniciues i projektit. Sipas tij, Ecovolis ka ndikuar pozitivisht për rikthimin e biçikletës dhe planifikimin e saj në Tiranën e së ardhmes. Ky vit pritet të sjellë edhe 5 stacione të reja në kryeqytet ndërkohë që nisma është shtrirë edhe në Durrës.

  + More details
  • Ecovolis - Bike Sharing Albania

   05:24

   from Ecovolis Bicikleta Juaj / Added

   12 Plays / / 0 Comments

   The system is based on 6 bike stations, respectively staffed by two employees in two shifts. Ecovolis program has proven successful in dramatically increasing bicycle use in Tirana, which, formerly, was a city without a developed bicycle culture. Ecovolis program is the first project in Albania that provides low-income adults with commuter bicycles as well as a donating program for children bicycles. The program recently completed two major steps, opening new bike stations in the city of Durrës and integrating Tourist Information Point Service to the bicycles stations' structure. History The Tirana Community Bicycle Albania project won financial support from the George Soros Open Society Foundation Albania (OSFA). An even larger contribution came from the US-based Pedal for Progress organization, which donated 450 bicycles. Sixty of these were used road bikes, which were modified and painted by local technicians to serve as public bikes in the Ecovolis scheme. Another portion was set aside to donate to children and to activists and volunteers at PASS. Still another portion were diverted to the project's Eco Bicycle Shop, a social enterprise which sells bikes for USD 50-150 and reinvests profits for the service and maintenance of Ecovolis bicycles. The main objective of the program was to introduce the community to an inexpensive, environmental friendly form of transport -- the bicycle; to sell used bikes at low prices; to donate bikes to the children of needy families and to PASS volunteers; to establish a bike sharing-scheme in the city (Ecovolis); and to employ financially disadvantaged people and young students to operate the bike-sharing scheme. System Each Ecovolis station is staffed by two employees in two shifts and contains 30 -- 60 bicycles. In order to use the bicycles it is required to provide a personal identification document (such as passport or ID card) or by subscribing to the Ecovolis membership Card. The first black and red bicycles, (also the colors of the Albanian flag) were donated from US-organization Pedal for Progress, (which collect and donate used bicycles). As these bicycles were of different types, converting them for safe and comfortable public use took months of work. The price per bicycle varies from 60 US$ to 90 US$ each. The bicycle is equipped with a front bicycle basket, a behind carrier, a comfortable saddle and a public fender with the Ecovolis sign. The bicycle stations also provide touristic information to the visitors and a list of the city attractions. Moreover, being a non-profit social enterprise, during particular days the program offers free bicycle service, cycling courses, donations of bicycles and helmets for children in need, bike tours and a bicycle recycle program.

   + More details
   • Transporti Ekologjik Ecovolis

    05:10

    from PASS Albania / Added

    11 Plays / / 0 Comments

    History The Tirana Community Bicycle Albania project won financial support from the George Soros Open Society Foundation Albania (OSFA). An even larger contribution came from the US-based Pedal for Progress organization, which donated 450 bicycles. Sixty of these were used road bikes, which were modified and painted by local technicians to serve as public bikes in the Ecovolis scheme. Another portion was set aside to donate to children and to activists and volunteers at PASS. Still another portion were diverted to the project's Eco Bicycle Shop, a social enterprise which sells bikes for USD 50-150 and reinvests profits for the service and maintenance of Ecovolis bicycles. The program’s aim is to increase the use of the bicycle within the community; to sell used bikes at low prices; to donate bikes to the children of needy families and to PASS volunteers; to establish a bike sharing-scheme in the entire city (Ecovolis); and to employ financially disadvantaged people and young students to operate the bike-sharing scheme. System Each Ecovolis station is staffed by two employees in two shifts and contains 30 – 60 bicycles. In order to use the bicycles it is required to provide a personal identification document (such as passport or ID card) or by subscribing to the Ecovolis membership Card. The first black and red bicycles, (also the colors of the Albanian flag) were donated from US-organization Pedal for Progress, which collect and donate used bicycles. As these bicycles were of different types, converting them for safe and comfortable public use took months of work. The value of the bicycles varies from 60 US$ to 90 US$ each. The bicycle is equipped with a front bicycle basket, a behind carrier, a comfortable saddle and a public fender with the Ecovolis sign. The bicycle stations also provide touristic information to the visitors and a list of the city attractions. Moreover, being a non-profit social enterprise, during particular days the program offers free bicycle service, cycling courses, donations of bicycles and helmets for children in need, bike tours and a bicycle recycle program.

    + More details
    • Transporti Ekologjik Ecovolis

     05:10

     from Ecovolis Bicikleta Juaj / Added

     12 Plays / / 0 Comments

     Tirana Community Bicycle ishte projekti I PASS, për të rikthyer një mënyrë të lirë transporti dhe miqësore me mjedisin. Projekti synonte punësimin e të rinjve në një sipërmarrje sa sociale dhe mjedisore. Dhurimi i biçikletave për fëmijët e familjeve në nevojë, shitja e biçikletave të lira, të përdorura, shëtitje me biçikleta, kurse pedalimi dhe së fundmi stacione të biçikletave, ishin objektivat e këtij projekti. Ndryshe nga sistemet e tjera të biçikletave të superfinancuara, me një mbështetje të gjerë qeveritare, komunitare dhe me një infrastrukturë gjysëm të gatshme, ecovolis erdhi me një financim modest të OSFA-së. Biçikletat u dhuruan nga një organizatë amerikane Pedal for Progress, ndërsa pjesa tjetër ishte një punë e palodhshme e një skuadre plot energji dhe passion për atë që po bënin. Në tetor të vitit 2010 u krijua identiteti i biçikletës. Emri Ecovolis, Fluturim Ekologjik, bashkimi i dy fjalëve eco (ekologjike) dhe volis (fluturim), ngjyrat e simboleve kombëtare kuq e zi, kosh i bardhë dhe Sigla shumëngjyrëshe ecovolis. Pas një fushate të gjerë aktivitetesh ndërgjegjësuese në krijimin e frymës dhe kulturës biçikletë në datë 23 Mars 2011 fillon stacioni I parë Ecovolis në Ish Parkun Rinia. Rradhë të Gjata të rinjsh dhe një habi e madhe te qytetarët e Tiranës. Brenda pak muajsh hapen dhe 3 stacione të tjera në Tiranë dhe 2 në Durrës. Që nga krijimi i tij programi ka shërbyer si një shtyllë e fortë e nismave, fushatave dhe aktiviteteve të dhjetëra organizatave të ndryshme dhe shoqërisë civile në përgjithësi. Nëpërmjet Programit Ecovolis Sunshine dedikuar fëmijëve janë dhuruar mbi 70 biçikleta fëmijësh në qëndrat dhe shtëpitë e fëmijëve Tiranë dhe Durrës. Dhjetëra aktivitete për të dëfryer fëmijët e këtyre qëndrave dhe për ti rikthyer buzëqeshjen. Nëpërmjet një fushate të gjerë në mediat dhe rrjetet sociale, Ecovolis tashmë është konfirmuar në të gjithë sistemet e ngjashme publike të biçikletave si nisma që sfidoi mungesën e fondeve dhe infrastrukturës biçikletë për të sjellë me ngulm kulturën dhe frymën e nevojshme për të rikthyer qytetin e gjelbërt.

     + More details
     • Transporti Ekologjik Ecovolis

      05:10

      from Ecovolis / Added

      8 Plays / / 0 Comments

      Ecovolis (a portmanteau of Eco (from Greek: οἶκος, "house"; -λογία, "study of") and volō: from Latin [English: fly]) is a community based bike sharing program in Tirana, Albania, launched on March 22nd 2011, from an environmental NGO called Social Stimulating Alternatives Program (PASS). The system is based on 6 bike stations, respectively staffed by two employees in two shifts. Ecovolis program has proven successful in dramatically increasing bicycle use in Tirana, which, formerly, was a city without a developed bicycle culture. The program recently completed two major steps, opening new bike stations in the city of Durrës and integrating Tourist Information Point Service to the bicycles stations’ structure. History The Tirana Community Bicycle Albania project won financial support from the George Soros Open Society Foundation Albania (OSFA). An even larger contribution came from the US-based Pedal for Progress organization, which donated 450 bicycles. Sixty of these were used road bikes, which were modified and painted by local technicians to serve as public bikes in the Ecovolis scheme. Another portion was set aside to donate to children and to activists and volunteers at PASS. Still another portion were diverted to the project's Eco Bicycle Shop, a social enterprise which sells bikes for USD 50-150 and reinvests profits for the service and maintenance of Ecovolis bicycles. The program’s aim is to increase the use of the bicycle within the community; to sell used bikes at low prices; to donate bikes to the children of needy families and to PASS volunteers; to establish a bike sharing-scheme in the entire city (Ecovolis); and to employ financially disadvantaged people and young students to operate the bike-sharing scheme.

      + More details
      • Albanian Bicycles Movement - Ecovolis

       16:15

       from Ecovolis / Added

       13 Plays / / 0 Comments

       The bicycle stations now are a reality in Albania. The first public bicycle adapted by Eco-Bicycle Team is called Ecovolis. Eco Volis comes from Latin and means ecological flight (flight volis in Latin). The citizens and the community of Tirana will be able to use it for their daily needs, helping to relieve congestion and reduce carbon emissions, but also to raise the fitness level of citizens, improve the quality of neighborhood life, and relieve pressure on municipal budgets. The first Ecovolis stations will be close to Youth Park, in the Tirana Park and other key points for transportation of the citizens of Tirana. Everyone can use this service by subscribing to the Eco Bicycle to benefit by the possibility of using Ecovolis and also many other alternatives offered by Eco Bicycle. This ambitious project is the first of its kind in the Balkans, will soon spread to other major cities of Albania.

       + More details
       • Ecovolis @ Top Channel

        09:21

        from Ecovolis / Added

        14 Plays / / 0 Comments

        Tirana Community Bicycle ishte projekti I PASS, për të rikthyer një mënyrë të lirë transporti dhe miqësore me mjedisin. Projekti synonte punësimin e të rinjve në një sipërmarrje sa sociale dhe mjedisore. Dhurimi i biçikletave për fëmijët e familjeve në nevojë, shitja e biçikletave të lira, të përdorura, shëtitje me biçikleta, kurse pedalimi dhe së fundmi stacione të biçikletave, ishin objektivat e këtij projekti. Ndryshe nga sistemet e tjera të biçikletave të superfinancuara, me një mbështetje të gjerë qeveritare, komunitare dhe me një infrastrukturë gjysëm të gatshme, ecovolis erdhi me një financim modest të OSFA-së. Biçikletat u dhuruan nga një organizatë amerikane Pedal for Progress, ndërsa pjesa tjetër ishte një punë e palodhshme e një skuadre plot energji dhe passion për atë që po bënin. Në tetor të vitit 2010 u krijua identiteti i biçikletës. Emri Ecovolis, Fluturim Ekologjik, bashkimi i dy fjalëve eco (ekologjike) dhe volis (fluturim), ngjyrat e simboleve kombëtare kuq e zi, kosh i bardhë dhe Sigla shumëngjyrëshe ecovolis. Pas një fushate të gjerë aktivitetesh ndërgjegjësuese në krijimin e frymës dhe kulturës biçikletë në datë 23 Mars 2011 fillon stacioni I parë Ecovolis në Ish Parkun Rinia. Rradhë të Gjata të rinjsh dhe një habi e madhe te qytetarët e Tiranës. Brenda pak muajsh hapen dhe 3 stacione të tjera në Tiranë dhe 2 në Durrës. Që nga krijimi i tij programi ka shërbyer si një shtyllë e fortë e nismave, fushatave dhe aktiviteteve të dhjetëra organizatave të ndryshme dhe shoqërisë civile në përgjithësi. Nëpërmjet Programit Ecovolis Sunshine dedikuar fëmijëve janë dhuruar mbi 70 biçikleta fëmijësh në qëndrat dhe shtëpitë e fëmijëve Tiranë dhe Durrës. Dhjetëra aktivitete për të dëfryer fëmijët e këtyre qëndrave dhe për ti rikthyer buzëqeshjen. Nëpërmjet një fushate të gjerë në mediat dhe rrjetet sociale, Ecovolis tashmë është konfirmuar në të gjithë sistemet e ngjashme publike të biçikletave si nisma që sfidoi mungesën e fondeve dhe infrastrukturës biçikletë për të sjellë me ngulm kulturën dhe frymën e nevojshme për të rikthyer qytetin e gjelbërt.

        + More details
        • Ecovolis @ Wake Up

         09:21

         from Ecovolis Bicikleta Juaj / Added

         6 Plays / / 0 Comments

         Tirana Community Bicycle ishte projekti I PASS, për të rikthyer një mënyrë të lirë transporti dhe miqësore me mjedisin. Projekti synonte punësimin e të rinjve në një sipërmarrje sa sociale dhe mjedisore. Dhurimi i biçikletave për fëmijët e familjeve në nevojë, shitja e biçikletave të lira, të përdorura, shëtitje me biçikleta, kurse pedalimi dhe së fundmi stacione të biçikletave, ishin objektivat e këtij projekti. Ndryshe nga sistemet e tjera të biçikletave të superfinancuara, me një mbështetje të gjerë qeveritare, komunitare dhe me një infrastrukturë gjysëm të gatshme, ecovolis erdhi me një financim modest të OSFA-së. Biçikletat u dhuruan nga një organizatë amerikane Pedal for Progress, ndërsa pjesa tjetër ishte një punë e palodhshme e një skuadre plot energji dhe passion për atë që po bënin. Në tetor të vitit 2010 u krijua identiteti i biçikletës. Emri Ecovolis, Fluturim Ekologjik, bashkimi i dy fjalëve eco (ekologjike) dhe volis (fluturim), ngjyrat e simboleve kombëtare kuq e zi, kosh i bardhë dhe Sigla shumëngjyrëshe ecovolis. Pas një fushate të gjerë aktivitetesh ndërgjegjësuese në krijimin e frymës dhe kulturës biçikletë në datë 23 Mars 2011 fillon stacioni I parë Ecovolis në Ish Parkun Rinia. Rradhë të Gjata të rinjsh dhe një habi e madhe te qytetarët e Tiranës. Brenda pak muajsh hapen dhe 3 stacione të tjera në Tiranë dhe 2 në Durrës. Që nga krijimi i tij programi ka shërbyer si një shtyllë e fortë e nismave, fushatave dhe aktiviteteve të dhjetëra organizatave të ndryshme dhe shoqërisë civile në përgjithësi. Nëpërmjet Programit Ecovolis Sunshine dedikuar fëmijëve janë dhuruar mbi 70 biçikleta fëmijësh në qëndrat dhe shtëpitë e fëmijëve Tiranë dhe Durrës. Dhjetëra aktivitete për të dëfryer fëmijët e këtyre qëndrave dhe për ti rikthyer buzëqeshjen. Nëpërmjet një fushate të gjerë në mediat dhe rrjetet sociale, Ecovolis tashmë është konfirmuar në të gjithë sistemet e ngjashme publike të biçikletave si nisma që sfidoi mungesën e fondeve dhe infrastrukturës biçikletë për të sjellë me ngulm kulturën dhe frymën e nevojshme për të rikthyer qytetin e gjelbërt.

         + More details
         • Ened Mato - Director of PASS Ngo

          01:41

          from Ecovolis / Added

          15 Plays / / 0 Comments

          Ened is a well-known young activist of Albania Civil Society, who has directed some of the most important environmental youth volunteer’s movements. His engagement with the Civil Society start since 1998, with “My neighborhood, is my home” project and goes on with the coordination of the social initiative “Kinder houses”, in 7 cities of Albania. With his degree in Social Work, he possesses excellent interpersonal, ideation and organization skills and the ability to develop Community work projects. “Citizenship Youth Project”, “Neighborhood Councils”, “Youth4Com”, ”Saturdays Voluntarism”, Welcoming Center for Families in Need (Homeless), “My home”, the community centre, ”Eco-Cinema”, etc. are some of the projects and initiatives Ened has ideate and implement successfully. Part of his contribution in the Albanian Civil Society are the foundation of the youth community work organization “PASS”, of the Albanian Nautical Club “ The Underwaters”, the activism near the “Eco-Movement”, “Mjaft” movement, the Tirana Municipality Environmental Council and other important youth, environmental and social NGO-s in Albania. He is the winner of different voluntarism, project ideas and film contests. His passion for the environment and the nature has induce him to organize the Youth Summer Camp in Jal, the Diving School in Dhermi, some eco-touristic guides and lately the “Network Adriatic Parks” Project for the sailing tourism. The volunteer activities The volunteer contribution of Ened starts since 1995 with his work in Albanian Telegraphic Agency (ATA), writing different articles for Albanian youth issues. He is winner of “Albert Ajnshtajn” Festival for volunteer activities in Bosnia Herzegovina. He was evaluated as The Year Volunteer from Albanian Youth Organization in 2002. He has done a lot of activities at Tirana and other cities of Albania with his Movement “Volunteer Action”.

          + More details
          • Ened Mato - Ecovolis Love Recycling

           00:38

           from Ecovolis / Added

           6 Plays / / 0 Comments

           Love Recycling eshte menyra e Ecovolis per ta kthyer riperdorimin e materialeve ne nje art me ne qender bicikleten, por jo vetem. Arti dhe mjedisi jane frymezuesit e ekspozites Ecovolis @ Klik Ekspo Klik - Love Recycling. Se shpejti kete ekspozite do te keni mundesi ta vizitoni dhe ne stacionet ecovolis.

           + More details

           What are Tags?

           Tags

           Tags are keywords that describe videos. For example, a video of your Hawaiian vacation might be tagged with "Hawaii," "beach," "surfing," and "sunburn."