Ádám Csillag PRO

Joined
Budapest, Páty

User Stats

Profile Images

User Bio

Unmatched film chronicling activity

Antithesis against the Orban government, the hegemony of the right and extreme right wing, and the effects of censorship. Independent chronicling activity.
Reports on the progress of events and happenings of Hungarian society from a film documentarist aspect.
Human faces, human gestures. Likeable and dislikeable persons and events without commentary. The viewer, through the eyes of the documentarist holding the camera, may put himself into the position and life of others in time and space and thus may acquire information about other people’s lives which information are important and had been sweat for. Film documentation of more than 200 events of the history of the past two years of Hungary.

The Orban government has attempted in the last two years and is currently attempting to annihilate all democratic institutions. It has passed dozens of laws with which it tries to decrease the democratic achievements reached by the country since 1990. It is attempting to realize the renaissance of the state Christian nationalist ideology of the period between 1920 and 1945 against the freedom of the press and the media, the freedom of thought and thought expression, and all in all against the liberal heritage of the Hungarian progression. All this serves to have the right wing party, FIDESZ, ensure its ruling power in Hungary for decades. The third major group of the documented 200 events consists of civil society activities against the above governmental intentions and pursuits.

Among all of the events I documented, the topics of high and utmost importance (without striving for completeness) are the following:

Demonstrations and actions for the protection of the freedom of press. Attack on modern thinkers, attempt to make the scientific sphere conservative. (Character assassination of Agnes Heller and several active Hungarian philosophers, enforcing conservative Christian nationalist views against liberal thinking.) The activity of civil society organizations newly established against those activities of the Orban government which decrease human and democratic rights. Movements of trade unions. Poverty and homelessness. The consequences of the activity of the Orban government against the freedom of religion. Liquidation of religions. The governmental supporting of Hungarianist theatre, the story of the New Theatre (Új Színház). The conflicts and crisis situations created by and occurring as a consequence of the racism gaining strength in the country and having the implicit support of those in power. The paramilitary organizations belonging to the extreme right Hungarianist (neo-Nazi) party, JOBBIK, gaining strength and their pressure on Hungarian towns, primarily on the Roma. Events and demonstrations against the Roma. The Gyöngyöspata story and phenomenon. Roma exodus. Segregation. Governmental manipulation of the people with the intention to provide excuses for the extreme right. ETC.

Ezen az oldalon, - illetve a YouTube youtube.com/user/ filmcsillag címen, és a Facebook Csillag Ádám / lapján, vagy a facebook.com/groups/filmcsillagvideok/ csoprtban, és a filmcsillag.net/ home page segítségével-, teszem közzé folyamatosan a munkáimat.

Ezek filmes eszközökkel készített lenyomatai, a jelen magyar társadalmának, valahol a híradás és a művészet között félúton. Inspirálója, a propagandaszempontok nélküli magyar audiovizuális média teljes hiánya. Természetesen nagyon szűk mezsgye az, amit egy ember, egyedül fel tud vállalni, de igyekszem, az általam elérhető jelenségek és események viszonylag bő keresztmetszetét rögzíteni és közre adni.

Kenyeremet 2011. január elsejéig filmrendezőként kerestem, az elképzeléseimet általában egy komplett stáb közreműködésével valósítottam meg. Erre most semmi esély, és mivel, a televíziók döntő többsége a demokráciadöntő kétharmad, a Jobbikkal közel négyötöd kezében van.

Több mint két évtizeddel ezelőtt 1984 és 88 között, a Bős Nagymarosi Vízlépcsőrendszerrel kapcsolatos ügyeket filmeztem, egy korábbi, igen tartósnak látszó diktatúra idején. Akkor, hasonlóan a jelenlegi helyzethez reménytelen volt arra számítani, hogy a központilag tiltott témáról szóló film eljuthasson a közönséghez. Akkor is leforgattam az anyagokat, de a vágást csak 1988-ban kezdtem meg, amikor a belső és külső körülmények, többek között a Vízlépcsőellenes demonstrációk révén megváltoztak.
A számítástechnika és az internet fejlődése, valamint az, hogy ezért még nem tartóztatnak le, lehetővé teszi, hogy most nagyjából a forgatott anyagot, kvázi a musztert rövid időn belül a közönség elé tárjam. Ez forradalmian új lehetőség a dokumentumfilmes előtt.
Nem vagyok operatőr, a jobb karom gyermekbénulás miatt nem tudom használni, ezért a képek minősége nem az anyagok erőssége. Amíg azonban mások nem állnak a helyembe, ezzel a kompromisszummal is elfogadható anyagokat készítek, amíg a hatalom hagyja. Kérem, terjesszétek, azért teszem, hogy minél több emberhez eljussanak a cenzúrázatlan információk.

Az ember méltósága

Tervezet
Csillag Ádám filmjeinek vetítéséhez a Budapest Film rt. gondozásában

Csillag Ádám a kortárs magyar dokumentumfilmezés kiemelkedő alakja.
1984-ben fejezte be a Színház és Filmművészeti Egyetemen s azóta lankadatlanul készíti dokumentumfilmjeit – húsz éve dolgozik a pályán.
Gyakorlatilag (nem számítva főiskolai próbálkozásait) már első filmjével – Dunaszaurusz I.-II. – berobbant a közéletbe, s a pályatársak közé. A film - túllépve egy-egy film szokásos hatóerején -- drámai erővel mutatta be a tervezett dunai vízerőmű körüli ökológiai, társadalmi problémákat, a demokratizmust gátló tényezőket és a rendszerváltást megelőző civil kurázsi kialakulását, megjelenését. (1988-ban a kritikusok a legjobb dokumentumfilmnek tartották.)

A drámai erő kifejezés egyáltalán nem túlzás filmjeit emlegetve, hisz alkotó tehetségének egyik fő erőssége a drámai összecsapások (érdekek és szenvedélyek) feszültséggel teli megjelenítése. A Szív utca, a Mostohák, a Megye árvái és még sok más alkotása bizonyítja, hogy különleges képességekkel rendelkezik a kortárs társadalmunk legalapvetőbb problémáinak filmmel történő felfedezéséhez és emberi történetekben való ábrázolásához. De túl ezen: alkotásai a társadalom számkivetettjei, elesettjei iránti elkötelezettségéről is vallanak. Kivált megmutatkozik ez a gyermekek, a fiatalok és a nők jelenkori sorsának megjelenítésében.
Csillag Ádám Balázs Béla díjas és sok más jeles (hazai és külföldi) kitüntetés birtokosa.

Zalán Vince

Csillag Ádám

Balázs Béla Díjas filmrendezõ - producer,
szakmai életrajza

Csillag Ádám 1954-ben született, Budapesten. Apja Csillag Tamás, író, középiskolai tanár 28 éves korában elhunyt. Édesanyja, Korponay Mária magyar tanár. Középiskolai tanulmányait az Apáczai Csere János és a Táncsics Mihály Gimnáziumban végezte. 1975-ben kezdett dolgozni a magyar filmgyártásban. A MAFILM-nél, öt év alatt 14 magyar játékfilm készítésében vett részt rendezőasszisztensként.. Több kiváló magyar rendezõ munkatársa volt, többek között Sándor Pál, Mészáros Márta, Szörény Rezsõ, Bacsó Péter, Rényi Tamás, Szinetár Miklós és mások filmjeiben dolgozott.

1980-84-ig a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, film- és TV rendező szakot végzett, Fábri Zoltán, és Gábor Pál osztályában.
Fontosabb főiskolás filmjei, „Öngyilkosság” – rövid dokumentumfilm, „Táncolj velem” rövidjátékfilm, „Mi szeretnék lenni?” rövidjátékfilm, „In line” rövidjátékfilm.

A diploma átvétele után bekapcsolódott a Balázs Béla Stúdió műhelymunkájába, ahol 1984-1988-ig készítette első dokumentumfilmjét, a revelatív hatású "Dunaszaurusz"t.
Egy szocialista óriás-beruházás várható természet és környezetromboló hatásának bemutatása mellett, feltárja a szocialista állam működésének diktatórikus vonásait, ütköztetve a rendszerváltást megelőző időszak legfontosabb társadalmi megmozdulásait szervező Duna Kör tagjainak tevékenységével. A film a sajtóban, 1985-ben párthatározattal betiltott témát, a Bős – Nagymarosi Vízlépcsőrendszer történetét követi nyomon, megszólaltatva az elhallgattatott tudósokat, az illegalitásban szervezkedő környezetvédőket. A „Dunaszaurusz”-t elkészültét követően betiltották, a filmszemlén nem kerülhetett versenybe, de egy az országgyűlési képviselők és a nyilvánosság számára rendezett vetítés után amelyen több százan vettek részt, a Parlament Környezetvédelmi Bizottsága sikerrel javasolta a miniszterelnöknek a nagymarosi vízlépcső építésének leállítását. A filmet társadalmi nyomásra és egy per megnyerése után, a Magyar Televízió 1989 tavaszán mutatta be. A film címe állandó jelzőként honosodott meg a hazai és nemzetközi politikai és sajtónyelvben a Bős-Nagymarosi Vízlépcsőrendszer megnevezésére.

1986-ban hat hónapig ösztöndíjas Rómában.

1989-től dolgozott a Magyar Televízió több szerkesztősége számára. Kamerájával jelen volt a prágai "Bársonyos Forradalom" eseményein, a csehszlovák kommunista rezsim bukásánál. A mintegy négyórányi történelmi értékű forgatott anyagból készített húsz perces anyagot a Magyar Televízió külpolitikai magazinja a "Panoráma" számára készítette. A műsor számára forgatott Bulgáriában, Szlovákiában és más országokban.
1990-tõl részt vett az MTV Opál produceri irodában indult emberi-jogi, kisebbségi és társadalmi- szociális magazinok kialakításában és fejlesztésében. A két-három rövid dokumentumfilmre épülő műsorok (“Átmenet”, ”Szószóló”) a politikai és társadalmi átalakulás legégetőbb kérdéseit mutatták be.
„Együttélés” címmel portréfilmet forgat Duray Miklósról.

1992-93-ban forgatta " Szív utca" című, két részes filmjét, amely egy budapesti, önkormányzati iskola két éves történetét mutatta be, amely a társadalomban megjelenő régi-új ideológiai harcok áldozatává válik. A film a tolerancia és intolerancia megnyilvánulásait mutatja be, a demokratikus átalakulás nehézségeivel küzdő Magyarországon.

1990-93-ig készítette főleg a Csehszlovákiai, később Szlovákiai Csallóközben a "Dunatorzó" I.-IV c. filmjét, amely a "Dunaszaurusz" folytatása, és azt a folyamatot ábrázolja, amely a Duna eltereléséhez vezet.

1993-ban a kormány felkérésére készítette, "Rekviem a kék Dunáért" című 26 perces angol nyelvű filmjét a nemzetközi közvélemény tájékoztatására, a Duna eltereléséről.

Az 1993-es magyar médiaválság hatására Csillag letiltotta filmjeit a Magyar Televízió képernyőjéről. Ugyanekkor megalapította produkciós vállalkozását, a Csillag és Ádám Film Bt-t.

1993-94-ben saját produkcióban, gyártotta és rendezte a "Polio the Last Word" c.(Utolsó szó a gyermekbénulásról), nemzetközi bemutatásra szánt filmjét. A film a WHO által, a gyermekbénulás ellen meghirdetett világméretű eradikációs /a vírus kiirtásáért folytatott/ programot kívánta támogatni

1995-re készült el a " Gyermekbénulás" I-II. c. magyar nyelvű film a polio járványok magyarországi történetéről.

1996-tól készül a “Gyermekek kereskedelmi szexuális kizsákmányolása Közép - és Kelet Európában” / gyermek prostitúció, gyermek pornográfia és gyermekkereskedelem / című dokumentumfilm előkészítése, forgatása. /nem befejezett, várakozás az EU Daphne program megnyitására/

1997-től az MTV “Aktuális” c. műsorának adásrendezése, rövid dokumentumfilmek készítése az MTV “Háló” és “Théma” című sorozatai részére. „ A Gundel”, „ Régi idők mozisa”, „Tokaj” „Kenyérosztás” stb.

1998- tól az “Expatok Magyarországon I.-II. rész” című film, hosszabb rövidebb ideig Magyarországon élő angol, amerikai állampolgárok viszonya Magyarországgal, véleménye hazánkról.

1999-től a “Prostitúció” c. dokumentumfilm előkészítése és forgatása..
A “Sziget” c. drogellenes tv-film sorozat koncepció kidolgozása,

2000-től “A híd” a Mária Valéria Híd újjáépítése ,
a "IOM, Nőkereskedelem elleni kampány" részeként két rövidfilm : “Úton, útszélen”, “ Az ígéret földjén”
A "Dunai trilógia"- 3. rész, „Hej Dunáról fúj a szél” dokumentumfilm.

2001- Mostohák, dokumentumfilm,
„Családon belüli erőszak elleni kampány” részére dokumentumfilmek előkészítése, előforgatása.

2002 A megye árvái I.-II. rész, dokumentumfilm
Rövid dokumentum anyagok az MTV – „A hét” című műsora számára.„Drogtörvény”, „Jászladány”

2003 „Nincs kegyelem a földi pokolban” dokumentumfilm.
„Expatok Magyarországon” dokumentumfilm, III. rész
„Jászladány” dokumentumfilm szponzorkeresés, forgatás.

2004 „Derékba törve”,„ Kényre-kedvre”, dokumentumfilmek a családon belüli erőszak világából.

2005 „Jászladány” c. dokumentumfilm befejezése.

2006 „A terror tere” dokumentumfilm, „Az asszony verve jó” dok

2008 „Ostrom alatt” I.-II. rész dokumentumfilm

Csillag Ádám díjai:

1986 Kulturális Minisztérium Nívódíja - Mozgássérült gyerekek- Magyar Filmhíradó.
1990 Az Év Dokumentumfilmje, Magyar Film és Televízió Kritikusok Díja– Dunaszaurusz I-II. rész- Balázs Béla Stúdió.
MTV Nívódíj- Bársonyos forradalom- MTV Panoráma.
1993 Legjobb Rendezés Díja, Magyar Filmszemle Dokumentum Kategória, - Szív utca I-II. rész- Fórum Film Alapítvány, MTV Opál
Nagydíj , Nemzetközi Környezetvédelmi Filmfesztivál, Sacile, Olaszország, - Rekviem a kék Dunáért - Fórum Film Alapítvány, MTV Opál
1994 Az Év Legjobb Dokumentumfilm Gyártója- MTV Opál
1997 Balázs Béla díj
1998 A Zsűri Különdíja, a Legjobb Koprodukció, Prix Leonardo, International Film Festival, Parma, -Polio- the Last Word- Csillag és Ádám Film Bt.
Bronze Plaque , Columbus International Film & Video Festival, -Polio- the Last Word- Csillag és Ádám Film Bt.
1999 Bronze Plaque Award, National Educational Media Network, USA , -Polio- the Last Word- Csillag és Ádám Film Bt.
2000 Finalist, Freddie Awards-InternationalHealth & Medical Film Competition-Polio- the Last Word- Csillag és Ádám Film Bt.
Award of UNA /United Nations Association/ Film Festival, Stanford University USA -Polio- the Last Word- Csillag és Ádám Film Bt.
2001 Fődíj, Millenniumi Magyar Filmszemle, Dokumentum Kategória –Mostohák- Csillag és Ádám Film Bt., Profilm Kft
2002 Golden Oil Tree , /Arany Olajfa/ Kalamata International Documentary Festival, Görögország. –Mostohák- Csillag és Ádám Film Bt., Profilm Kft

Társadalmi tevékenységek:

Csillag Ádám, a Magyar Film és TV Művészek Szövetsége, Dokumentumfilm Szekció vezetőségének tagja, a Magyar Film és TV Művészek Szövetsége etikai bizottságának, a Duna Kör Elnökségének tagja.

2004.–től, a Színház és Filmművészeti Egyetem DLA hallgatója

CURRICULUM VITAE

Ádám Csillag

Film Director and Producer

Born in 1954, Budapest Hungary. The father of five children. Member of the Alliance of Hungarian Film Artists’ Documentary Film chapters, Board member of the Guild of Hungarian Film Directors and the Chamber of Hungarian Television Directors. Board member of the Danube Circle (the first environmental civil society organization in Hungary). Member of the Ethical Committee of the Hungarian Film Alliance.

Awards

1985
Award for Excellence of the Minister of Culture, for the short documentary „Handicapped Children”Csillag’s first professional direction ( Hungarian Newsreels)
1990
Hungarian Film and Television Critics’ Prize for the Best Documentary of the Year, „Dunasaurus”(2 parts, 180 min.,Studio Béla Balázs)
1990
President’s Award of Excellence , Hungarian Television, for the superb coverage of the 1989 Czechoslovakian revolution.
1993
The Hungarian Film Festival’s Best direction prize, documentary category for „Szív utca” /Heart Street/ (2 parts , 185 min. Fórum Film, MTV Opál)
1993
Grand Prize of the International Environmental Film Festival, Sacile, Italy for „Requiem for the Blue Danube” (26 min. Fórum Film, MTV Opál)
1997
Béla Balázs Award, from the Minister of Culture, for outstanding lifetime achievement as film director

1997 Special Prize for the best cooproduction ,of the Prix Leonardo International Film Festival, Parma, Italy for „Polio The Last Word”
1998 The Bronze Plaque for „Polio The Last Word“ 46th Annual Columbus International Film and Video Festival USA
1999 The Bronze Apple Award given to "Polio- the Last Word" at the National Educational Media Network USA
Finalist, Freddie Awards-International Health & Medical Film Competition USA
United Nations Assotiation Film Festival, Stanford University
2001 Grand Prize of the Hungarían Film Festival in the documentary category for Mostohák /Stepchildren/ (86 min. Profilm Kft., Csillag es Adam Film )

Work history. Filmography.

2010-2012 Unmatched film chronicling activity

Antithesis against the Orban government, the hegemony of the right and extreme right wing, and the effects of censorship. Independent chronicling activity.
Reports on the progress of events and happenings of Hungarian society from a film documentarist aspect.
Human faces, human gestures. Likeable and dislikeable persons and events without commentary. The viewer, through the eyes of the documentarist holding the camera, may put himself into the position and life of others in time and space and thus may acquire information about other people’s lives which information are important and had been sweat for. Film documentation of more than 200 events of the history of the past two years of Hungary.

The Orban government has attempted in the last two years and is currently attempting to annihilate all democratic institutions. It has passed dozens of laws with which it tries to decrease the democratic achievements reached by the country since 1990. It is attempting to realize the renaissance of the state Christian nationalist ideology of the period between 1920 and 1945 against the freedom of the press and the media, the freedom of thought and thought expression, and all in all against the liberal heritage of the Hungarian progression. All this serves to have the right wing party, FIDESZ, ensure its ruling power in Hungary for decades. The third major group of the documented 200 events consists of civil society activities against the above governmental intentions and pursuits.

Among all of the events I documented, the topics of high and utmost importance (without striving for completeness) are the following:

Demonstrations and actions for the protection of the freedom of press. Attack on modern thinkers, attempt to make the scientific sphere conservative. (Character assassination of Agnes Heller and several active Hungarian philosophers, enforcing conservative Christian nationalist views against liberal thinking.) The activity of civil society organizations newly established against those activities of the Orban government which decrease human and democratic rights. Movements of trade unions. Poverty and homelessness. The consequences of the activity of the Orban government against the freedom of religion. Liquidation of religions. The governmental supporting of Hungarianist theatre, the story of the New Theatre (Új Színház). The conflicts and crisis situations created by and occurring as a consequence of the racism gaining strength in the country and having the implicit support of those in power. The paramilitary organizations belonging to the extreme right Hungarianist (neo-Nazi) party, JOBBIK, gaining strength and their pressure on Hungarian towns, primarily on the Roma. Events and demonstrations against the Roma. The Gyöngyöspata story and phenomenon. Roma exodus. Segregation. Governmental manipulation of the people with the intention to provide excuses for the extreme right. ETC.
2001-2010
- Epidemic /Járvány/
- Serial killing of the Roma in Hungary
- Éva / Éva 90min/ The path of rising in society of a double minority girl under state care
- At Someone’s Own Pleasure / Kényre-kedvre/
- Domestic violence /86min/
- No Mercy in the Hell of Earth /Nincs kegyelem a földi pokolban/
- Jászladány I-III / Jászladány I-III/
- Segregation of Roma (Gypsy) Children in Jaszladany
- Expats in Hungary I – III /Expatok Magyarországon I.–III. / /3x52 min/

2000-2001
The Bridge / A híd /-
2000-2001
On the Street / Úton, útszélen / 26 min. as a part of series for the IOM
2000-2001
In the Promise Land / Az ígéret földjén / 26. min. as a part of series for the IOM
2000-2001
Stepchildren / Mostohák /
1999-2001
Prostitution /Prostitúció/
1996-98.
Preproduction and fund raising for the documentary ”Commercial Sexual Exploitation of Children in Central and Eastern Europe.”
1995.
„Infantile Paralisis” (Gyermekbénulás 3 parts, 155 min.) a film on the history of polio epidemics in Hungary.
1993-95
Produced and directed the independent documentary film production „Polio: The Last Word” (60 min.). The film was made for support of the World Health Organization’s international program for the eradication of polio. The director’s personal motive in making the film was the fact that, at the age of three , he himself caught the disease ; his right arm was paralyzed as a result. The English language film was made in eight countries on four continents, and narrates the story of infantile paralisis from the turn of the century, PresidentRoosvelt’s involvement and the story of the March of Dimes movement, the epidemcs of the 1950s in Europe and in America, and the discoveries of the geniuses Salk and Sabin. The film also comperises interviews with victims of the disease still living today in the iron lung, and explores the possibility of the final eradication of the virus. By showing the global cooperative efforts of the WHO, UNICEF, and Rotary International, vaccination in a southern Sudan stricken by civil war and Delhi, the largest remaining reservoir of the polio virus of the world, the film calls the audience’s attention to the contemporary dangers posed by the disease.
1994.
As a consequence of the media crisis of 1994 , in which nationalist political attacks on the Hungarian Television succeeded in removing its president Elemér Hankiss, Csillag withdrew his works from the state broadcasting network. Since the end of the period of nationalist control in the summer-fall of 1994, he has again become involved in MTV production.
1993.
A short 26 minute English-language film, „Requiem for the Blue Danube”, on the environmental consequences of the Hungarian-Slovak Danube hydroelectric project.
1991-93.
Worked primarily on the production of the film „Danubetorso” ( Dunatorzó four parts, 360 min.), filmed in the Czechoslovak, later the Slovak Csallóköz , a low lying area on the banks of the Danube scheduled for flooding under the Danube hydroelectric project. The film, which is the follow-up to the earlier „Dunasaurus”, shows the unsuccessful struggle of Slovak, Hungarian and Austrian environmentalists to halt the building of the dam and reservoir on the Slovak bank of the Danube. It finishes with the diversion of the river into a new cement channel , and its environmental consequences. The case has become one of the world’s largest environmental conflicts. Hungary and Slovakia have turned to the World Court for mediation , and the trial is schedualed to finish in september 1997, in the Hague.

1992-93.
Directed the two- part documentary film „Szív utca” („Heart Street” , two parts, 185 min.), which shows two years in the life of a Budapest municipal school. In connection with the introduction of religion teaching in schools , a dispute developed among parents and teachers alike between advocates of free choice and those groups desiring the canonization of Catholicizm and Hungarian nationalist thinking. The school became the scene of partisan struggles. The film shows the dimensions of tolerance and intolerance in a newly free society in the grips democratic transformation. Following the broadcasting of the film, protest were raised by the leader of extremist right-wing faction in Parliament.
1990-92.
Took part in TV production work as a free lance director- member of the Opál production Office of Hungarian state television. Cooperated in the development of magazine series on issues of human rights , minorities and social policy.
1989.
Worked as free lance director for several different editorial offices of the Hungarian State Television. Was present with a crew at the birth of the „Velvet Revolution” and the collapse of Czechoslovakia’ Communist regime. Shot almost four hours of historically important , unique footage. A twenty-minute report was prepared from this material for Hungarian televisions. The film had deep impact on Hungarian public opinion. Later , Csillag came into conflict with the nationalist, despotic style of the leadership of the program’s editor, and was unable to continue working for the program.
1984-88.
Made his first documentary „Dunasaurus” DANUBE-SAURUS (Dunaszaurusz). The two-part 180 min. film had a profound, revelatory impact on Hungarian public life. It dealt with a theme declared off-limites by the Central Committee of the ruling Hungarian Socialist Workers’ Party, and was filmed illegaly. It concerned the environmental effects of the Hungarian-Czechoslovakian Danube hydroelectric project . Aside from the ecological issues, the film showed the antidemocratic way in which Hungarian society and institutions functioned , and the impossiblitly of scientifically responsible decision-making in the overpoliticized climate enforced by the Party. It also showed the beginnings of civic action and civil deisobedience in this society, from the individual acts of the early eighties to the the 100,000 strong demonstrations of 1988. The film was banned after its completion , but aside from illegal distribution , it was possible to show it to a closed audience of almost 500-1000 , made up of , among others , most of the members of last Communist parliament. These pressured the Prime Minister of the time , Miklós Németh , who put a stop to the Hungarian side of the project.
1986
Six month post-graduate scholarship in Rome.

1984.
After graduation , Csillag went to work at the Béla Balázs Film Stúdió workshop for young directors . He remained at the studio until 1990. During this time the studio received a FIPRESCI prize. The studio was a hot -bed for young directors: 80 % of Hungary’s world-famous directors of the sixties and seventies were alumni.
1980-84.
Student at the Hungarian National Film Academy . Graduated as film and television director. His masters included the world famous Zoltán Fábri, Pál Gábor, György Illés and Elemér Ragályi. Films made by Csillag on the Academy : „Suicide” 20 min. documentary, „Dance with me” 26 min feature, „ What I want to be ?” 45 min. feature, „In line” 36 min feature, and some TV-play.
1975-80.
Worked as a director’s assistant on film productions at MAFILM , the citadel of Hungarian state film production. Took part in the production of 14 Hungarian feature films. Worked as a colleague of several excellent Hungarian directors, including Pál Sándor, Márta Mészáros, István Szabó, Rezső Szörény, Tamás Rényi, György Révész, Miklós Szinetár, and others.

Festival Participation

Rimini International Film Festival,Italy Jury member,
Hungarian Film Festival Budapest 1990 1992 1993 1995 1996,2001
International Environmental Film Festival ,Sacile , Italy
Freiburg Ecological Film Festival, Germany
Cinema du Real, Paris , France
Karlovy Vary International Film Festival, Czech Republic
Ekomir International Film Festival, Minsk Belorus
Prix Leonardo International Film Festival, Parma, Italy
46th Annual Columbus International Film and Video Festival USA
Freddie Awards-International Health & Medical Film Competition USA
United Nations Assotiation Film Festival, Stanford University

Mr. Csillag’s awards:

2002 Golden Olive Tree prize at the Kalamata International Documentary Festival
Mostohák /Stepchildren/ (86 min. Profilm Kft., Csillag es Adam Film )
2001 Grand Prize of the Hungarían Film Festival in the documentary category for Mostohák /Stepchildren/ (86 min. Profilm Kft., Csillag es Adam Film )
1999 The Bronze Apple Award given to "Polio- the Last Word" at the National Educational Media Network USA
Finalist, Freddie Awards-International Health & Medical Film Competition USA
United Nations Assotiation Film Festival, Stanford University
1998 Special Prize for the best cooproduction ,of the Prix Leonardo International Film Festival, Parma, Italy for „Polio The Last Word”

The Bronze Plaque for „Polio The Last Word“ 46th Annual Columbus International Film and Video Festival USA
1997
Béla Balázs Award, from the Minister of Culture, for outstanding lifetime achievement as film director
1993
Grand Prize of the International Environmental Film Festival, Sacile, Italy for „Requiem for the Blue Danube” (26 min. Fórum Film, MTV Opál)
1993
The Hungarian Film Festival’s Best direction prize, documentary category for „Szív utca” /Heart Street/ (2 parts , 185 min. Fórum Film, MTV Opál)
1990
President’s Award of Excellence , Hungarian Television, for the superb coverage of the 1989 Czechoslovakian revolution.
1990
Hungarian Film and Television Critics’ Prize for the Best Documentary of the Year, „Dunasaurus”(2 parts, 180 min.,Studio Béla Balázs)
1985
Award for Excellence of the Minister of Culture, for the short documentary „Handicapped Children”Csillag’s first professional direction ( Hungarian Newsreels)

External Links

Following

 1. Ildi
 2. Gabor Ferenczi
 3. Képző
 4. Péter Lichter
 5. Kata Juhasz
 6. Kerekes Anna
 7. mark gyori
 8. Tamás Patrovits
 9. Stephan Mussil
 10. blaumann
 11. Kati Svaby
 12. Csákány Zsuzsa
 13. Mihály Felföldi
 14. Forgacs Peter video post 2011