Wozzeck and Chugra

Joined
Sofia

User Stats

Profile Images

User Bio

Wozzeck и Чугра

Във Wozzeck и Чугра участват Димитър Воев, Георги Маринов и Пенчо Попов (Чугра). През 1981 Георги Маринов и Пенчо Попов са студенти по медицина и започват да свирят епизодично с две акустични китари като предимно импровизират или свирят класически пиеси. През 1984 Димитър Воев и Георги Маринов започват да свирят джаз като дует (бас и китара) под името Wozzeck (по операта “Wozzeck” на Албан Берг).

През това време тримата се събират в апартамента на Пенчо Попов, на който постепенно започват да викат Чугра и съвсем спонтанно една вечер записват две импровизирани песни с подръчни инструменти и с касетофона на Чугра. Първата записана песен се казва “Корени бесни ласкаво стенат”. По това време Воев работи като пощальон и текстът на тази песен е написан на празна бланка за телеграма. За съжаление касетката, на която са записани първите песни впоследствие се загубва.

От този момент тримата се събират периодично през няколко месеца и записват “албуми”. Самите албуми са празни касетки, с които разполагат в момента. Когато дадена касетка свърши – завършва и албума. Надписва се името му и се взима друга касетка. По този начин дължината на албумите зависи от размера на наличните касетки. Някой са само с две песни, други - по 90 минути. С времето записите, които започват на шега стават по-сериозни и за отделните албуми се прави някакъв предварителен план, който определя общата тема на парчетата. Понякога някой парчета, които са класически дори се репетират.

Обикновено Георги Маринов свири предимно на китара, Чугра – вокал, китара, пиано, а Воев – вокал и бас, но много често се разменят, като почти във всяко парче конфигурацията е различна (понякога се разменят и по време на записа на самото парче). Музиката предимно е импровизирана (понякога дори и текста се импровизира в процеса на изпълнение). Всички на шега я наричат “затворена музика”, защото изпълнението е затворено от околния свят за лично ползване и музиката може да бъде оценена само от някой, който активно участва в създаването й. Това, което кара групата да се събира отново и отново и да записва песни, които няма никакво намерение да издава е невероятното чувство за свобода, което всеки един изпитва докато протичат записите, а това е изключително ценно и рядко в развития социализъм. Тази свобода дава възможност в песните да е пълно с нецензурни и анти-социалистически текстове, което е голяма рядкост по онова време.

External Links